Şub 11, 2026, 08:31 öö

Haberler:

YENİ FORUM SİTEMİZ ÜZERİNDEN DEVAM EDİLECEKTİR.
TIK TIK

BODRUM PERDELERİ GEREKLİ MI?

Başlatan ÇELİKKOLLU, Oca 16, 2020, 09:44 öö

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ÇELİKKOLLU

En altta bodrum olarak isimlendirilen katlari MÜMKÜN MERTEBE PERDELERLE CEVRILMELI VE RIJIT BODRUM KAT OLUSTURULMALIDIR.  Ancak zorunlu durumlarda rijit bodrum kat olusturulmayabilir. Yani esas olan bodrum katlarin rijit olmasidir. Ancak zorunluluk halinde bu perdelerden imtina edilebilir(mimari fonksiyonlar sebebiyle).

Peki neden rijit bodrum kat yapmalisiniz?

Bunun nedeni toprak itkisi vb degildir. Bodrum kat/katlarin rijit yapilmasinin sebebi,  kesit tesirlerinin dolayisiyle ebatlarin kucuk cikmasi, nispeten ust kisimda deprem kuvvetlerinin azalmasidir. Burada ust kisimdaki deprem kuvvetlerinin azalmasi kavramina dikkat edin.

Yapiniz 2 katli da olsa, 3 katlida olsa, 7 katli da  olsa, 30 katli da olsa, tabandan itibaren yapabildiginiz kadar katı rijit bodrum kat yapin, perdelerle cevirin.  Diyelim yapiniz bodrum +3 katli. Eger tum katlari cerceve sistem dusunurseniz 4 katli bir yapiyi cozeceksiniz, kedit tesitleriniz, deprem kuvvetleriniz, ebatlariniz vb hersey bu dogrultuda cıkar. Ama tek bodrum kat'ı perde ile cevirip, ustteki 3 kat'ı  cerceve yaparsaniz durum degisir. Alttaki tek bodrum kat cok rijit oldugundan bu kat adeta zeminle beraber hareket eder, ustteki uc kat'in tabani artik burasidir. Siz ust kismi sanki 3 katli bir yapi gibi cozup dizayn edersiniz. Gorfugunuz uzere 1 kat kazanciniz oldu. Eger en alttaki 2 kati rijit bodrum yapsaydiniz/yapabilseydiniz  kazanciniz artacakti.

Guclendirme gereken yapilarda dahi ilk yapmaniz gereken, bodrum kat/katlarin hemen rijit hale getirilerek yapinin kat sayisinin azaltilmasi olmalidir. Ha en ust katı yikip kat sayisini azaltmissiniz, ha tek bir bodrum kati rijit hale getirmissniz... Sadece bodrum kat/katlarin rijit hale getirilmesiyle guclendirme gerektirmeyen binalarin sayisi epey fazladir. Bu sartlarda dahi güclendirme gerekirse bile , daha kucuk maliyet ve işçilikle sorun giderilebilir.

Rijit bodrum/bodrumlar nasil yapilir, kisaca ondan da bahsedeyim.

Betonarme bir yapida rijit bodrum yapmak icin, o katın DIŞ akslarinin perde ile cevrilmesi gerekir. En az 3 kenarinin perde ile cevrilmesi yeterlidir. Ancak 3 tarafin perde ile cevrilmesi demek, kesintisiz, bosluksuz perde ile cevrilmesi anlamina gelmez. Bu perdelerde makul boyutlarda kapi pencere bosluklari yada  otopark girisleri de verilebilir. Bodrumlu ve bodrumsuz yapi periyot oraninin 1.1 oranina bakilmasi yeterlidir.

Rijitlik veren bodrum perdeleri(betonarme) yonetmelikteki perde hukumlerine tabi degildir. Uzunluk olarak, genislik olarak serbesttir. Mesela 20 cm eninde bir bodrum perdesi yapilabilir.

Sonuc olarak, projelerinizde bodrum perdesi yapmayi/yaptirmayi aliskanlik  haline getirin. Zorunlu  hallerde rijit yapmayin.

Ahmet CELIKKOLLU
Insaat Muhendisi
ESKISEHIR

hsnhsynctnlp

Hocam merhaba,bodrum perdesi olarak sayılması için en az 3 taraf ve bu kısımlarda da garaj girişi pencere vb boşluklar olabilir demişsiniz, bodrum perdesi yapılmış olarak sayılması için herhangi bir oran var mıdır ? En az 3 taraf ve bu kısımlarda da boşluk olacağını düşündüğümden tam rijit bir bodrum olabilir mi tam anlayamadım.

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: hsnhsynctnlp - Oca 19, 2020, 12:10 ööHocam merhaba,bodrum perdesi olarak sayılması için en az 3 taraf ve bu kısımlarda da garaj girişi pencere vb boşluklar olabilir demişsiniz, bodrum perdesi yapılmış olarak sayılması için herhangi bir oran var mıdır ? En az 3 taraf ve bu kısımlarda da boşluk olacağını düşündüğümden tam rijit bir bodrum olabilir mi tam anlayamadım.

Merhaba

En az 3 faraf bodrum perdesi ile cevrili  olma kosulu yonetmelikte geciyor. Ancak bir takim giris cikislar icin bahsettigim bu perdeler de bosluklar acilmasi gerekebilir, acilabilir, makul olmadi kaydi ile. Biliyorsunuz rijit yapi petiyotu  nispeten düsuk, esnek yapi periyotu nispeyen yuksektir. Bu yuxden ya periyotu rijit bodrumlu ve rijit bodrumsux olarak hesaplarsiniz 1.1 oranina bakip karar  verirsiniz(tbdy2018 bknz). Zaten rijit bodrum nedeniyle yapi periyotu yeterince  azalmamissa bu perdeler yeterdiz kalmis demektir ve rijit bodrum kabulu  yapmazssiniz.

1GB

Hocam merhaba,
Size şöyle bir sorum olacak. Bodrum katını otopark olarak kullanıyorum ve bodrum katını 3 yerden dilatasyonla ayırdım. Dilatasyonla ayırdığım kısmı ana binanın dışında kalan alanlar. Ve bodrum katın çevresini de tamamen perde ile çevirdim. Burda bodrum katlar rijit kat sayılmış olur mu yoksa rijit sayılabilmesi için ana binanın oturduğu kısmı perde ile mi çevrelemem gerekir.

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: 1GB - Tem 02, 2021, 12:43 ösHocam merhaba,
Size şöyle bir sorum olacak. Bodrum katını otopark olarak kullanıyorum ve bodrum katını 3 yerden dilatasyonla ayırdım. Dilatasyonla ayırdığım kısmı ana binanın dışında kalan alanlar. Ve bodrum katın çevresini de tamamen perde ile çevirdim. Burda bodrum katlar rijit kat sayılmış olur mu yoksa rijit sayılabilmesi için ana binanın oturduğu kısmı perde ile mi çevrelemem gerekir.

Meehaba,

Ana binanin  cevresini  en az 3  yonden perdeyle  cevirmelisiniz. Diger bolumler  dilatasyonla ayrildigindan ana kutleye  rijitlik  saglamaz.

Muhammet Çevik

Alıntı yapılan: 1GB - Tem 02, 2021, 12:43 ösHocam merhaba,

Hocam iyi günler arkadaşın bu sorusuna istinaden mimari projeden dolayı yapının çevresine perde yapma imkanı yok garajdan dolayı dilatasyon ile ayrılan yapıda perde yapabiliyorum. bu koşullarda ana binayı çözerken rijit olarak değil normal çözmeliyiz değil mi?

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: Muhammet Çevik - Oca 05, 2025, 03:03 ösHocam iyi günler arkadaşın bu sorusuna istinaden mimari projeden dolayı yapının çevresine perde yapma imkanı yok garajdan dolayı dilatasyon ile ayrılan yapıda perde yapabiliyorum. bu koşullarda ana binayı çözerken rijit olarak değil normal çözmeliyiz değil mi?

Perde yapamayacaginiz kisimda rijit bodrum kabulü yapamazsinız...