Mar 13, 2026, 01:43 öö

Haberler:

YENİ FORUM SİTEMİZ ÜZERİNDEN DEVAM EDİLECEKTİR.
TIK TIK

TBDY 2018'E Göre Yeni Yapılacak Binaların Performans Hedefi

Başlatan Mustafa Akdeniz, Ekm 07, 2021, 04:32 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mustafa Akdeniz

Merhabalar Hocam,

TBDY 2018'de yeni yapılacak, bys>3, yerinde dökme betonarme yapılarda, DD-2 deprem düzeyi için Dayanıma Göre Tasarım metodu ile Kontrollü Hassar Performans seviyesinin sağlanması isteniyor. Benim bu durumdan anladığım her yapı elemanının tasarım yüküleri ve depremi altında aldığı hasarlar sınırlı hasarmı belirgin hasar mı ileri hasar mı yoksa göçme durumu mu teker teker inceleyip en sonunda yönetmelikte belirttiği kriterlere göre yüzde kaç ise bu performans hedefinin sağlanıp sağlanmadığının gösterilmesidir.

Yapı denetim firmasında çalışıyorum ve proje müelliflerinin gönderdiği statik hesapları incelediğimde böyle bir rapor göremiyorum. Bu raporu müelliflerden isteme niyetindeyim. Konuyu ilimdeki İnşaat Mühendisleri Odasına danıştım, ülkemizde yaygın olarak kullanılan statik anailiz program yazılım şirketini arayarak bu konuyu sordu ve performans analizinin sadece mevcut binalar için yapıldığı, tasarım aşamasında deprem performansından söz edilemeyeceği gibi bir yanıt iletti. Bu cevap beni tatmin etmedi. Neticede yönetmelikte yeni yapılacak binalar için açıkça bir performans hedefinden bahsedilmektedir. Maalesef konuştuğum proje müelliflerinin konudan haberi yok, onlar da benzer şeyler söylediler. Bu konudaki fikriniz nedir? Statik hesaplarda performans raporu olması zorunlu değil midir?

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: Mustafa Akdeniz - Ekm 07, 2021, 04:32 ösMerhabalar Hocam,

TBDY 2018'de yeni yapılacak, bys>3, yerinde dökme betonarme yapılarda, DD-2 deprem düzeyi için Dayanıma Göre Tasarım metodu ile Kontrollü Hassar Performans seviyesinin sağlanması isteniyor. Benim bu durumdan anladığım her yapı elemanının tasarım yüküleri ve depremi altında aldığı hasarlar sınırlı hasarmı belirgin hasar mı ileri hasar mı yoksa göçme durumu mu teker teker inceleyip en sonunda yönetmelikte belirttiği kriterlere göre yüzde kaç ise bu performans hedefinin sağlanıp sağlanmadığının gösterilmesidir.

Yapı denetim firmasında çalışıyorum ve proje müelliflerinin gönderdiği statik hesapları incelediğimde böyle bir rapor göremiyorum. Bu raporu müelliflerden isteme niyetindeyim. Konuyu ilimdeki İnşaat Mühendisleri Odasına danıştım, ülkemizde yaygın olarak kullanılan statik anailiz program yazılım şirketini arayarak bu konuyu sordu ve performans analizinin sadece mevcut binalar için yapıldığı, tasarım aşamasında deprem performansından söz edilemeyeceği gibi bir yanıt iletti. Bu cevap beni tatmin etmedi. Neticede yönetmelikte yeni yapılacak binalar için açıkça bir performans hedefinden bahsedilmektedir. Maalesef konuştuğum proje müelliflerinin konudan haberi yok, onlar da benzer şeyler söylediler. Bu konudaki fikriniz nedir? Statik hesaplarda performans raporu olması zorunlu değil midir?

Merhaba,

Oncelikle sunu  belirtelim. Tbdy2018  de yeni  yapi hukumleri  ile  mevcut yapi hukumleri farkli.Mevcut yapilarda bahsettiginiz performanz analizinde eleman bazinda   hasar  bdurumu tayin edil.ekte, bu dogru. Buna gore de  kontrollu hasari saglayip saglamadigina  bakiyorsunuz  buda dogru.

Gelelim yeni  yapi hukumlerine,

Yeni yapi tasariminda  zaten ilgili bolum size kriterleri vermis ve ona gore tasarim yapiyorsunuz. Eger yapiniz yeni yapi hukumlerine sagliyorsa  yapiniz KH  YI SAGLIYOR DEMEKTIR, YONETMELIK SIZE  BUNUN GARANTISINI VERIYOR.dolayisiyle  ayrica sekil degistirme hesabi yapip  yeni yapilar icinde mevcut yapi hukumlerini uygulamak mumkun, degil.   Zaten teknikte farkli. Mevcut yapida olasi beton dayanimi alinmakta R=1  alinmakta ve plastik sekil degistirmrlerde  hesaplannakta. Dikkat ederseniz hesap yontemi de farkli, dokayisiyle  zaten yeni yapilarda bu sekilde uygulanak zor. Sonuc olarak yeni yapi hukumleri saglandiginda  KH  nin saglandiginin  garantusini size  yonetmelik veriyor. Dayanim esasli  hesap yapiyrsunuz. Ayrica mevcut yapilar da ki gibi performan anizine gerek yok...