Mar 13, 2026, 02:23 öö

Haberler:

YENİ FORUM SİTEMİZ ÜZERİNDEN DEVAM EDİLECEKTİR.
TIK TIK

kolonlardaki yatay yer değiştirme sınırı

Başlatan abdullahbitar, May 19, 2022, 01:15 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

abdullahbitar

Merhabalar Hocam,
Şuan bir yapı denetimde çalışmaktayım ve kontrol ettiğim inşaatlardan birinde böyle bir durum ile karşlaştım
döşemeyi döktükten sonra bir kolon eğik olduğunu (şakülden kaydığını) farkettim
benzer durumlarda kabul edilecek diğer nedir yönetmelik bize ne söyler
benim bildiğim yurt dışında bazı yönetmelikler %0,1 yada %0,3 arasında izin verir ve bu diğerleri aşarsa kolonun kırması gerekiyormuş
aynı zamanda döşemedeki sehim sınırları nedir
Değerli cevabınızı bekliyorum

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: abdullahbitar - May 19, 2022, 01:15 ösMerhabalar Hocam,
Şuan bir yapı denetimde çalışmaktayım ve kontrol ettiğim inşaatlardan birinde böyle bir durum ile karşlaştım
döşemeyi döktükten sonra bir kolon eğik olduğunu (şakülden kaydığını) farkettim
benzer durumlarda kabul edilecek diğer nedir yönetmelik bize ne söyler
benim bildiğim yurt dışında bazı yönetmelikler %0,1 yada %0,3 arasında izin verir ve bu diğerleri aşarsa kolonun kırması gerekiyormuş
aynı zamanda döşemedeki sehim sınırları nedir
Değerli cevabınızı bekliyorum

Merhaba,

Ulkemiz yonetmeliginde duseydeki bu sapma konusunda bir deger verilmemi durumda. Ancak bu egiklige karar verirken kalip hatasindan olan bir takim yanilsamalarin olmamasina dikkat etmelisiniz. Yani gercekte kolonda egiklik olmayabilir kalip hayasi size kolonu egik gosterebilir, buna  dikkat etmelisiniz.  Hesaplarda  cikan ikinci mertebe kuvvet degerine bu egiklikten dolayi kolon normal kuvvetinin olusturacagi kesit tesirinide koyarak hesap yaparsiniz teta degerine bakarsiniz, limitten yuksekse kolonu ortadan kaldirirsiniz. Normalde ikinci mertebe gostergesi tetayi kolon dik kabulu ile yapmaktasiniz.