Mar 13, 2026, 02:49 öö

Haberler:

YENİ FORUM SİTEMİZ ÜZERİNDEN DEVAM EDİLECEKTİR.
TIK TIK

YAPI DENETİM ELEMANLARINA SALDIRILAR

Başlatan ÇELİKKOLLU, Ekm 09, 2024, 12:02 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ÇELİKKOLLU

Son zamanlarda bazı illerde(Uşak gibi, Aydın gibi, Tekirdağ gibi..) yapı denetim görevlilerinin kontrol yaptığı  esnada saldırıya ugradıklarını  duyuyoruz.  Önce bu saldırı olaylarının nedenleri hakkında bir  tahlil   yapacağım, daha  sonra  ise  yapı  denetim gorevlilerinin   gorevlerini nasıl ifa etmesi gerektiği  konusunda bir tavsiyede   bulunacağım.
Bu saldirı olaylarını lokal düşünmek, yani sadece  sektör bazında  düşünmek yapılacak en büyük hata olur.Bu duşünce tarzı ile sorun çözülmez.  Konuyu sadece mühendislere yapilan bir saldırı olarak çok dar bir çerçevede  düşünürsek inşaat mühendisleri odalarının klasik kınama mesajları yayimlamalarindan, basın bildirilerinden, birlik beraberlik çağrılarından  öteye gitmek mümkün olmaz.
Peki bu saldırıların gercek sebebi  nedir?
1.   Ülkemizde  yasalarin uygulanma sorunu  vardir.  Buna kısaca cezasızlik kültürünün toplum algısı olarak yerleşmesi de denilebilir.  Burada sorumlu devlet degil ilgili hükümettir, yasa koyucu ve uygulayicı bu cezasızlık kültürünün olusmasında en büyük etkendir.  Sağlık sektorunde, insaat sektorunde, trafikte, emlak sektöründe, bankacılik sektorunde kisaca aklınıza gelen her yerde şiddet artık kaniksanmış durumdadir neredeyse normal karşılanmaktadır. Medyada şiddet haberlerine rastlanmayan bir gün yoktur. Yapi denetim elemanlarina yapilan saldırı da aslında bu şiddet eğiliminin  yansimasindan  başka bir şey değildir.
2.   Ülkede gorevini yapmaya çalısanlar/yapanlar üretenler sürekli baskiya maruz kalmakta ve zorluk çıkarmakla suçlanmakta ve sürgunlerle uğraşmaktadir. Bu durumda ehil kişilerin olmasi gerektiği yerde olamama  sonucunu  ortaya çıkarmaktadir. Yasaların/yönetmeliklerin, ama para gucüyle, ama siyasi gücle ama baskıyla uygulanması kısıtlanmaktadir. Durum böyle  olunca yani gorevini yasa/yönetmeliklere  uygun yapanlar azınlıkta kalinca, gorevini  hakkıyla yapanlarin sanki yanlış yaptigi /zorluk çikardığı izlenimi/duygusu halk arasinda yerlesmektedir.
3.   Eğitim sorunu. Ögretim görsek bile eğitim seviyemizin düşük olması doğru/yanlış ayrimini  insanlarin yapmasına engel olmaktadır.
Asıl sorun yukaridaki maddelerden de anlaşılacaği üzere bir hükumet politikasi sorunudur.  Sorun yapı denetim elemanlarina saldırı sorunu degil toplumdaki şiddet egilimi sorunudur.   Bu sorun stk' ların  kınamalariyla, bildirileriyle halledilecek sorun degildir. Bu sorun ancak cezasızlik kültürünün  ortadan kalkmasiyla, şiddet egiliminin sebeplerine inip düzelttikce ve eğitimle  hallolabilir.
Yukarıda bahsettiğim sebepler birkac yılda duzelebilecek sorunlar değildir, muhtemelen yıllar alacaktır.

Peki kısa vadede  yapi denetim elemanları sahada nasil davranmalidır?
Yapi denetim elemanlari saha kontrollerinde ustalarla/işcilerle muhatap olmamalı diyaloğa girmemelidir. Kontrollerde mutlaka şantiye şeflerinin yanlarinda olmasını şart kosmali, eksikleri/aksaklıklari onlara bildirmelidir.  Eksiklikler/aksakliklar  giderilmesini  mutrakip kontrol denetimlerini yine şantiye şefleri  nezaretinde yapmalıdır.