Ahmet Hocam merhaba, ben inşaat mühendisliği öğrencisiyim, bilgisayar destekli yapı analizi dersi kapsamında STA4CAD programından tasarladığımız yapıyı yüksek sünek ve sınırlı sünek olarak iki ayrı şekilde analiz ettik. tasarladığım yapıda R katsayısı azaldıkça donatı metrajlarında artış gözlemledim. programın yapıya en uygun seçtiği R katsayısı yüksek sünek-ve boşluksuz perdeli yapılar R=6*4/5=4,8 aldığımda toplam donatı metrajı 260334,5 kg çıkarken, deprem etkilerinin perdelerle taşındığı yapılarda süneklik düzeyi sınırlı=4*4/5=3,2 aldığımda 299518,7 çıkıyor örneğin. bunun sebebi nedir, yüksek sünek yapılarda ki farkı kiriş-kolon kesme güvenliği kontrolü amacıyla etriye sayılarında ki artış olarak bağdaştırdım hep, dolayısıyla yüksek sünek yapılarda donatı metrajının artması gerekmez mi ?
Alıntı yapılan: Ayşe Yağmur Karagül - Oca 09, 2025, 02:56 ösAhmet Hocam merhaba, ben inşaat mühendisliği öğrencisiyim, bilgisayar destekli yapı analizi dersi kapsamında STA4CAD programından tasarladığımız yapıyı yüksek sünek ve sınırlı sünek olarak iki ayrı şekilde analiz ettik. tasarladığım yapıda R katsayısı azaldıkça donatı metrajlarında artış gözlemledim. programın yapıya en uygun seçtiği R katsayısı yüksek sünek-ve boşluksuz perdeli yapılar R=6*4/5=4,8 aldığımda toplam donatı metrajı 260334,5 kg çıkarken, deprem etkilerinin perdelerle taşındığı yapılarda süneklik düzeyi sınırlı=4*4/5=3,2 aldığımda 299518,7 çıkıyor örneğin. bunun sebebi nedir, yüksek sünek yapılarda ki farkı kiriş-kolon kesme güvenliği kontrolü amacıyla etriye sayılarında ki artış olarak bağdaştırdım hep, dolayısıyla yüksek sünek yapılarda donatı metrajının artması gerekmez mi ?
Merhaba konuya cok lokal bakmışsınız ve dolayisiyla yanlis bir cıkarim yapmişsıniz.
Önce yanlisinizi duzelteyim, sonra sorunuzun cevabini vereyim. Kolon kiris kesme guvenligi ile etriye(enine donati) ilgisi yoktur. Kolon kiris kesme guvenligi (birlesim bolgesi) icin etriye konulmaz. Bahsettiginiz elemanlardaki etriye sıklastirmalari ise suneklik seviyesinden bagimsiz her kolon kiriste bu kosul uygulanir.
Sorunuzun cevabina gelince. (R=Ra ve yapi platoda). 1000 ton deprem kuvvetinin olustugu bir yapi dusünun(betonarme, cerceve).Bu yapiyi sinirlı sunek tasarliyorsunuz. R=4. Ne kadarlik bir yatay yuke gore tasarim yapiyorsunuz?
1000/4=250 ton.
Simdi ayni yapiyi yuksek sunek tasarlayin.R=8. Simdi ne kadarlik bir yatay yuke tasarim yapacaksiniz:
1000/8=125 ton
R=4.......250 ton
R=8........125 ton
Sizce 125 ton yatay yuke gore tasarladiginiz binada mi fazla donati gider, 250 ton yatay yuke gore tasarladiginiz binada mi fazla donati gider?
Deprem yukunu Ra ' ya bolerek azaltirsiniz ve tasarimi buna gore yaparsiniz. Dokayisiyla Ra kuculdukce tasarim deprem yukunuz artar.
Kuvvet fazla, donati fazla(nispeten)
Kuvvet az, donati az( nispeten)