May 04, 2026, 11:17 ös

Haberler:

YENİ FORUM SİTEMİZ ÜZERİNDEN DEVAM EDİLECEKTİR.
TIK TIK

karma sistemler

Başlatan sacikyunus, Oca 24, 2019, 12:04 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sacikyunus

merhaba hocam

Karma sistemlerde devrilme momentleri ile ilgili bu şekilde sınıflandırma yapılmasının mantığı nedir.

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: yunussacik - Oca 24, 2019, 12:04 ösmerhaba hocam

Karma sistemlerde devrilme momentleri ile ilgili bu şekilde sınıflandırma yapılmasının mantığı nedir.

Merhaba

Ben size her durumda perde devrilme momenti nin  toplam devrilme momentine oraninin  alt ve ust sınirinın neden yonetmelikce belirlendigini aciklayayim.

Bazi yapilarda bir takim eksiklikkerin giderilmesi icin, otelennmelerin kontrol altina alinmasi icin yonetmelik perde konulmasini ister. Mesela kirissiz dosemeli sistemler, mesela asmolen sistemler vb. Ama ne kadar perde. Bazi muhendisler devasa bir projeye tek bir perde koymakla acaba perde cerceve sistem yapmis olur mu? Yoksa yonetmeligin boslugundan yararlanmak icin "perdeyse iste perdem var yonetmelige uydum ben "diyebilir mi? Dusunelim taban devrilme momenti 1000tm, siz bir perde koymussunuz  ancak bunun 1/10'unu aliyor. Simdi perdeli sistem mi yapmis oldunuz? Yonetmeligin perfe koydurmasinin asil amaci, narin dusey elemanlara yani kolonlara gelecek tesirleri azatmak, deprem etkilerinin perdelerde toplanmasini saglamak ve boylece kolonlarin zarar gormesini engellemektir. Eger bir sistemde perdeler toplam devrilme momentinin %75' ini aliyorsa , kolonlara %25 gibi az bir oran kalmistir ki bu kolonlar icin problem teskil etmez. Zaten narna sistemdeki amaci dusunurseniz momentlerin YUKSEK SUNEK PERDE ile karsilanmasinin saglanmasidir. Bu oran 'in %75 mi, %60 mi, %50 mi olmasi gerektigi tartisilabilir belki. Ama bu gunku yonetmelik yapicilar buna %75 demis biz de bugun buna uyacagiz.Dunku yonetmelik yapicilar karma icin ne diyordu %40;diyordu ona uyuyorduk. Kisacasi bir oran olmasi gerekli ama bu iranin ne olacagi tartisilir. Bizde yasal sorumluluk nedeniyle yonetmelige uyuyoruz.