Nis 26, 2026, 02:14 öö

Haberler:

YENİ FORUM SİTEMİZ ÜZERİNDEN DEVAM EDİLECEKTİR.
TIK TIK

Asansör kulesi ve saplaması olan kiriş

Başlatan muhammed, Nis 10, 2017, 09:10 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

muhammed

Nis 10, 2017, 09:10 ös Son düzenlenme: Ağu 23, 2017, 10:11 öö erhanbaytak
Hayırlı günler hocam.

2 sorum oluçaktı. Kendi fikirlerim var fakat sizin fikirlerinizide almak istiyorum şimdiden teşekkür ederim.

1)Hocam resmini bıraktığım sistemde kademeli döşeme bulunmaktadır bu döşemeyi taşımak amaçıyla kademe olan bölgeye saplama kiriş attım.Sarı daire içine aldığım kiriş K1 Kirişi güçlü kiriş yapmak için saplama seviyesine kadar uzattım.

şimdi bu kiriş kademe olan bölgeye kadar uzatılmış olarak devam edip sonraki kısımda altaki döşemenin normal kirişi olarak devam etmesinde bir sakınca varmıdır.yani pembe okla gösterdiğim yer gibi kolona kadar güçlü kiriş olarak devammı etmeli yoksa kademeye kadar güçlü sonra normal kiriş olarak devam edebilirmi bunu sormamın sebebi ordaki kiriş mekanın ortasında kalabilir bu yüzden bende bunu engellemek icin kademeye kadar güçlü sonrası normal olarak düşündüm bir sakıncası varmıdır ?

2)Resmini bıraktığım gibi bir merdiven sisteminde asansör kulesi bulunmaktadır. Bu kuleyi iki yanında perde iki yanı boş ( BİRİ SAHANLIK İÇİN BOŞ DİĞERİ İSE DIŞARIYA BAKAN KISIM BOŞ OLARAK YAPTIM YANİ PERDESİZ KİRİŞLER İLE TUTULUYOR) bu tarz bir sistemde sıkıntı yaşarmıyım şimdiden teşekkür ederim.

ÇELİKKOLLU

1.sorunuzdan baslayalim  kiris 30/110, sonra 30/60 oluyor, saplama falan var. Böyle bir sistem olmaz.+50 kotuna kiris sistemini yaparsiniz.Kirislerinjzde 30/60 olabilir bu kirisleri 30/60 sekilde donatirsiniz. +100 cm kotundaki doseme icin, 30/60 lik kirisin ulgili yerinden yukari dogru filiz ler birakirsiniz, buraya betonarme duvar döker uzerine doseme atarsiniz.Yafa yigma tugla ile +100 kotuna ulasirsiniz. Bu durumda 30/60 lik kirislere bu betonarmw  duvarin yukunu, dosemenin yukunu gitersiniz. Birde hatirlstma yapayim, kiris yuksekligi, kiris eninin 3.5 katindan buyuk olamaz.30 luk bir kiris varsa 30x3.5=105cm. En faxla 105 cm yuksekliginde bir kiris olabilir.Bunu bilgi amacli verdim....Dosemeleron dort taraftan kirise oturmasina gerek yok, dolayisiyle bahsettiginiz kademeli bolgeye de illa ssplama kiris atmaniz gerekmez. ..

2.sorunuza gelince.Uyguayabilirsiniz.he0rhangi bir lroblem olmaz.Asamsor kulesinin her yani perde olacak diye bir durum soz konusu degil.Sekildeki perdeler asansör ust noktasina kadar cikmali ve orada kirislerle baglanip kule olusturulmali....

muhammed

Nis 11, 2017, 12:37 ös #2 Son düzenlenme: Nis 13, 2017, 05:55 öö muhammed
Merhaba hocam.

yani anladığım kadarıyla döşemenin bir kenarı kirişe oturup diğer kenarının altına kiriş yerine duvarda koyabiliriz.

peki hocam bu 3.5 kuralını biliyordum fakat önceden buna benzer bir konuyu ''Ahmet TOPÇU'' hocamıza sormuştum o sorumdaki kod farkı daha fazlaydı ve ahmet bey bana etrafta kirişler var ise duvar yerine saplama atmak daha iyi olur demişti.

birde forumda baska konularda gördüğüm kadarıyla 112cm fark olan bir giriş holüne bu kota kadar kirişi uzatabilirsiniz demiştiniz

ALINTI KONU: SUBASMAN HOLÜ VE MERDİVENİ

Merhaba

Yan taraftaki Z  ve  K kirisleri 120  kotunda. Anladigim kadariyle 120 kotunda onlara döseme baglaniyor.Dolayisiyle o kirisleri direk 20 kotuna indirmen problem yaratabilir. Z ve K  daki kirislerin yuksekligini 112 cm yapip hem 20 kotunda(kirise alttan baglanacak) , hem de 120 kotunda(kirise ustten baglanacak) kullanabilirsin         (120 - 20 =100+12=112). Bu bir yol. Ancak alt kisimda perdeye baglayip , ustte de de Y kirisine baglayabilirsin. Iki ucu bagli bir plak olabir(anladigim kadatiyle Y de kiris var).

Yani bilgi kafam bu konuda biraz karışık bu yüzden zaten size sormak istedim.

(SORU)birde dediginiz gibi filiz bırakıp beton duvar döktügümüz zaman bu bölümde basit bir kiriş olarak çalışmayacakmıdır?
ayrı  sistemler olduğu içinmi önerdiniz bunu ?

(SORU)bu bölgedeki kiriş kolon sisteminin kesitini büyültüp daha sonra saplama yapsam uygun olurmu ?
Tekrar teşekkür ederim.

EKE BIRAKTIGIM FOTODAKİ KOT FARKI 1.5M HOCAM bu yapıda bizim ofiste cizilmiş bir proje

ÇELİKKOLLU

Her probleme lokal bakmak gerek. Bir bölge icin dogru olsn bir çözum baska biir bölge için doğru olmayabilir. Ben sorunuzu şöyle algıladım :

Bir kirişiniz var. Bu kirişinizin bir kismı 110 cm yuksekliğinde, geri kalan kısmı 60 cm yüksekliğinda Yani kiris yüksekliginiz değişken diye anladım. Cevapları da bu bağlamda verdim.

muhammed

Hocam ozaman değişken değil ise sistemde bir problem bulunmuyor doğrumudur ? teşekkürler .

ÇELİKKOLLU

Burada esas sorun kirisin aynı acıklik icinde 110 dan 60 a düşmesi. Problem bu. ..

ÇELİKKOLLU

Eger aciklik boyunca kiris ebati farkli olmassydi sabit olsaydi , size farklı şeyler yazacaktim.

muhammed

Nis 13, 2017, 05:54 öö #7 Son düzenlenme: Ağu 23, 2017, 10:17 öö erhanbaytak
Peki hocam bu 3.5 oranı burda sorun yaratmıycakmı dediginiz gibi yani ben daha fazla olan kod farkları gördüm 30/1.5 1.6 ekte bıraktığım kesitteki gibi kod 1.5mt  burda 3.5 oranını pasmı geçiçez. Bu tür kademeli döşemelere atılan saplama veya normal kirişler hakkında detay verebilirmisiniz?

ÇELİKKOLLU

Kiris yuksekligi/kiriş eni<=3.5  olmali. Bu oran pas geçilmez. Diyelim ki kot farkı fazla, diyelim ki 150 cm. Eliniz de iki imkan var. Ya kiris genisligini 45 cm yapacaksiniz 150/45<3.5  saglayacaksanız yada , kot farkinin oldugu yerde hem uste hem alta ayri ayri 40-50 cm yuksekliginde kirişler atacaksiniz. Iki kiris arasına da tuğla orüp boşlugu kapatacaksınız. Bazi durumlar da kot farkinin oldugu bolgeler de döşeme açikliklarrina da bagli olarak sadece üste yada sadece altada kiris atılabilmekte. Diger doseme nin ucu da serbest birakilabilmekte(kiriş olmadan) .Bunun icin doseme acikliklari ve diger kenarların mesnetlenmesine bakmak gerek...

muhammed

Peki hocam ornekte verdigim sistem yalismi oluyor adam 1.5x30 la cozumlemis

ÇELİKKOLLU

Evet 30/150 kirisin her iki tarafında kolon varsa(cerçeve kirisi)  dizayn hatali. Ancak 30/150 bir saplama ise bu mumkun 3.5 kat kuralı  cerceve kirisleri icin gecerlidir...