Nis 27, 2026, 12:28 öö

Haberler:

YENİ FORUM SİTEMİZ ÜZERİNDEN DEVAM EDİLECEKTİR.
TIK TIK

Kirişlerin işlevleri

Başlatan Cemil, Nis 18, 2017, 09:59 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Cemil

Nis 18, 2017, 09:59 ös Son düzenlenme: Nis 19, 2017, 04:37 öö Cemil
I)Hayırlı günler hocam sorum şu şekilde Saplama ve Alın kirişlerinin görevleri nelerdir ne için kullanılırlar?

II)Ve Kirişin kolonun eninden büyük olması sorun yaratırmı? 30/60 kolona 40/125 kiriş düğümlenmesi kiriş kolon bitimine kadar uzatılıyor ?

ÇELİKKOLLU

Sorularinızın cevabı şu şekilde.

Saplama kirişler genelde büyük döşemeleri bölmek icin ve herhangi bir yükü deplasman olmadan taşima amaclı yapılır. Mesela bir bölgeye duvar örulecekse(mimaride duvar görünüyor) bu duvar da yogun bir ağirlik sözkonusu olduğundan, doşemede deplasman olusmasin diye rijit bir eleman atilir ki bu saplama kiristir. Deplassmanı önler. Diger bir konuda, buyük dösemelerin küçültulmesidir. Mesela 8 metreye 5 metrelik bir döşeme düşünün. Bu dößeme 40 metrekarelik bir dösemedir.Döseme kalinliginın oldukca büyük olmadı gerekir. Bu nedenle 8 metrenin ortasindan bir kiris atılırsa 4x5 (metrexmetre) lik iki döseme oluşturulabilir, daha küçük döseme kalinlıgi kullanilabilir.

Alin kirisine gelelim. Ozellikle konsol cikmalar da döşeme çikmıssaniz cephede 12 cm lik bir yüzey görunür. Kenarlardada konsol  kirisler oldugunu varsayarsaniz bina  cephesinde kotu bir görunum olur. Bu yuzden sadece estetik amacli(ama hesaplanacak) kirislerde atilarak, bina cephesinden(alnindan) iyi bir goruntu saglanir.  Bu yuzden buna alın kirisi denir.Alin kirişleri daha ziyade estetik görüntü amaçlidır. Geneldede konsollarin ucu icin gecerlidir(kkonsol olmayan durumlarda zaten cerceve kirisleri oluyor)

Gelelim  diger soruya. 30/60 kolona 125/40 kiris baglanırmi(önce genislik sonra yükseklik yazılır). Bunun belirli bir kurali vardır. Kolonlara istediginiz genislikte kiriş baglayamazsinız. Kolona baglayacağınız kiriş'in genişlıği, kolonun baglanan yuzey uzunlugu ile kiriş yüksekligi toplamindan fazla olamaz. Ornege bakalim.  Kolonun 30 lik tarafindan kiriş bağlayacağinizı düsünün. Kirißin yüksekligi de 40 cm idi(125/40).  O halde bu kolonun 30'luk tarafına 30+40=70 cm den fazla geniş bir kiriş baglamaniz mümkun degildir
30 cm=kolon genisligi
40 cm=kiriş yüksekliği

Yani bu kolona 125 cm genisliginde bir kiriş baglayamazsiniz.

Kiris donatilari, kiriş kolonun diger tarafina devam etmiyorsa kolonun sonuna kadar uzatılip gonyelenir. Kiriş kolondan sonrada devam ediyorsa bu donatı mesnet olacagidan komşü acıklığin da 1/4 mesafesi kadar , o acıklıga gecmelidir...

Ahmet CELIKKOLLU
Insaat Muhendisi
ESKISEHIR

Cemil

Nis 22, 2017, 05:40 ös #2 Son düzenlenme: Nis 22, 2017, 06:03 ös Cemil
Merhaba hocam.

Ben zaten 40/125 dedim yani 40 genişligi oluyor. 30cm genişligindeki kolona 40cm lik taşan kiriş kullanabilirmiyim diye sormuştum hocam siz onu niye düzeltiniz acaba 125/40 diye ,yanlış birşeymi yazmışım?

ÇELİKKOLLU

Merhaba

Ben yanlış anlamışım soruyu. Böyle bir soru gelince, genisligi 125  demek istediginiz sonucunu cıkardım. Dolayısıyle yanlıs yorumlayan benim. Kusura bakmayin.

Evet 30cm lik bir kolona 40 cm genisliginde kiris baglayabilirsiniz. Sartlar yukarida yazdıgim gibi...