May 05, 2026, 03:25 öö

Haberler:

YENİ FORUM SİTEMİZ ÜZERİNDEN DEVAM EDİLECEKTİR.
TIK TIK

Mafsallı ve rıjit birleşim

Başlatan Raakoln, Nis 29, 2017, 09:55 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Raakoln

Merhabalar

Çelik yapi tasarımı yapıyorum
Bir celik yapıda kafes sistemler basınç ve çekme ile çalışıyor ve çerçeve sistemlerde aynı mantıkla çalışıyor bu yüzden sap2000 de mafsallı olarak tanımlıyoruz.
Şimdi benim asıl sorun şudur
Çelik yapıda caprazları mafsallı olararak yapiyorum
Çatı kirişlerinin kolona bağlantısını rijit tanimliyorum
Şimdi  tali  kirişler ve çatı asıklarinida mafsallı olarakmi girmeliyim
Aslında hangi tur bağlantılar mafsallı hangi tur bağlantılar rijit  olmalıdır buna nasil karar veriyoruz

ÇELİKKOLLU

Hangi tür baglantinin mafsalli , hangi tür baglantının moment aktaran olduguna hesapta karar vermiyoruz. Yerinde ne yapacaksaniz, idealizenizi ona gore yapiyorsunuz. Mesela aşık kirisini ele alin. Aşık kirişını, mertek uzerine bir bulonla bağlayacaksanız moment almaz. Aşık kirisini mertege, kaynakka(uygun sekilde) baglarsaniz moment alir. Yerinde hangisini uygulayacaksanız, o sekilde hesaba giretsiniz.Ayno sey celik icinde gecerlidir. Kafes sistem ise biraz farklidir. Kafes sistemin calisma prensibi bahsettiginiz gibidir.Sizin kabulunuzle ilgili degildir. Dolayisiyle, yerinde ne tur bir durum düşünüyorssniz, hesapta da onu yapacaksınız. Yöntem bu olmalı. Bu tamamen baglanti elemanları ve sekli ile ilgili bir durumdur. Ezbere hicbir zaman kacmayın...

Raakoln

Nis 30, 2017, 11:07 ös #2 Son düzenlenme: Nis 30, 2017, 11:12 ös Raakoln
Cevabınız için teşekkürler
Fakat celik antrepo sistemlerinde kolon ve kırış bağlantısını sap2000 de rijit tanımlıyoruz fakat normalde imalatta kolon kırış bağlantısını civatalı yapıyoruz tali stabilite kirişlerinide mafsallı tanımlıyoruz oda civata ile bağlanıyor fakat yuk tasımıyor 

Kısaca  civatalı ise yuk aktarır yani mafsallı  kaynakli ise yuk taşır yani rijit  diyebilirmiyiz.

genelde bu tanımlamaları yuk taşıyan ve yuk aktaran sistemler olarak tanımlamak daha doğru degilmidir.

Sonuç olarak kaynakli civatalimi yoksa yuk taşıyan yuk aktaran mantığımi dogrudur

ÇELİKKOLLU

Bulonlu bir baglanti ile moment aktaran yada  mafsalli bir baglanti teşkil edebilirsiniz. Ayni şekilde kaynaklı bir birlesimdede bu mumkün. Dolayisiyle esas olan kuvvet aktarımı. Sonra istediginiz bağlanti elemanini kullanabilirsiniz...

Raakoln

Sonuç olarak celik antrepoda
Kolon ve kırış bağlantısını mafsallimi yoksa rijit mi girmemiz gerekir çünkü kar yuku kaplama agirligi ve aşık agirli gi kırış Üzerin e biniyor orada moment olusuyor kısaca bilgi verirmisiniz

ÇELİKKOLLU

Mafsalli yada moment aktaran birlesimin yuk olup olmamasi ile ilgisi yoktur.

Uzerinde 2 t/m yayili yuk olan 6 metre uzunlugundaki bir  (I) profil düsünun. 5 metre yuksekliginde de iki adet ayni profilden kolon olsun. Bu kirisi getirin, bu iki kolonun uzerine oturtun. Uzerinde 2 t/m lik yayili yuk var.kirisle kolonu hic baglamayin. Direk kirisi oturtun. Ne olur? Mafsalli baglanti olur, aadece kiriste q x l^2/8 likmoment olusur(ortada). Mesnet momenti olusmaz, kolon momenti olusmaz(uc noktalarda tum moment sifır). Bu mafsalli baglanti oldu.

Simdi kirisi alin her iki kolona tum kenarlarini bosluksuz kaynakla birlestirin her taraftan. Yie kiris uzerinde 2 t/m yuk var. Bu kez kolonlarda da moment olusur.Bu kaynaklar moment aktarir. Kiris mesnetmoment toplami e aciklik moment toplami q xl^2/8 olur. Mesnet momentide vardir...

Raakoln

Şimdi asiklar tasiyici degildir asiklara gelen yuk kirislere aktarmasi icin aşıkların moment aktarmasını istediğinizde sap2000 de aşığı seçip assıgn frame releases m22 m33 olan yerleri 0 olarak tanımlıyoruz bu işlem aşık ta moment oluşturmaz sadece moment aktarir dogrumudur

Kolon ve kırış köşe bağlantı noktasına bu işlemi uygulamıyorum rijit bağlantı yapıyorum  çünkü kolon ve kırış yuk taşıyıcı olduğundan kolon ve kırış bağlantı noktasında moment ve kesme kuvveti olusuyor bu değerleri alıp balonlu plaka bağlantısı yapıyorum dogrumudur

Aks arası iki kolonu bağladığımız stabilite kirişi dediğimiz tali kırış için ise mafsallı bağlantı yapıyorum buda kolondan gelen momentleri aktarmaya yarıyor dogrumudur

Şimdi bu üç adet yaptığım işlem dogrumudur

Birde mafsallı olarak tanımladığımız bağlantıların başlangıç ve bitiş noktalarında moment oluşmaz peki aşık bağlantı plakalarının hesabını neye göre yapiyoruz

ÇELİKKOLLU

May 01, 2017, 07:11 ös #7 Son düzenlenme: May 01, 2017, 08:11 ös ÇELİKKOLLU
Moment aktaran=moment oluşan

Anlamı budur.
Bir bölgede, hangi kuvvetler varsa elemanlar(plakalar) o kuvvetlere göre dizayn edilir. Sadece normal kuvvet varsa dizayn sadece normal kuvvete göre yapilir, sadece kesme kuvveti varsa dizayn aadece kesme kuvvetine göre yapilir...

Raakoln

Sap2000 programında birleşim noktalarında oluşan moment ve kesme kuvvetleri moment aktarıldığı anlamına geliyor diye yazdınız

Peki  birleşim noktalarını mafsallı releases ten m22 m33 0 yaptığımız zaman birleşim noktasında moment oluşmaz peki moment aktarirmi

ÇELİKKOLLU

Moment oluşmayan yerde ,moment aktarımı olmaz. Bir şeyin aktarılabilmesi için, oncelikle elinizde o şeyden olması gerekir. Olmayan bir şeyi aktaramazssıniz...

sacikyunus

hocam birleşim noktalarında kaynaklı yada bulonlu olsun her durumda birleşim noktalarında moment oluşmaz mı? Bazen çubukların sadece normal kuvvet aktardığı kabulü yapılıyor ama bu gerçeğe uygunmudur?

AhmetSelçuk

bu konuda benim düşüncem moment aktarmaz kabulu yaptığımız düğüm noktalarında bile ilgili birleşimin moment kapasitesi kadar moment aktarır. tabi bu literaturde aktarmaz kabul ediliyor. Nihayetinde birleşimi 2 tane çiviyle bile sağlasak bunun da bir moment aktarma kapasitesi vardır. en azından sıfır değildir.

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: yunussacik - Oca 14, 2019, 11:59 ööhocam birleşim noktalarında kaynaklı yada bulonlu olsun her durumda birleşim noktalarında moment oluşmaz mı? Bazen çubukların sadece normal kuvvet aktardığı kabulü yapılıyor ama bu gerçeğe uygunmudur?

Soruyu Ahmet Selcuk cevaplamis.

Biz hesaplarda bir takim kabuller yapiyoruz, amacimiz kolay hesap yapmak. Mafsallardaki momentin sifir olmasi durumuda bunlardan biri. Tabiki hicbir zaman tam sifir olmaz. Ama bu deger cok kucuktur. 100-200 tonlarla ugrastigimiz elemanlarda 100kg 'i dikkate almaya deger mi?