May 04, 2026, 02:22 ös

Haberler:

YENİ FORUM SİTEMİZ ÜZERİNDEN DEVAM EDİLECEKTİR.
TIK TIK

Çelik Yapılarda Tekil Temel Tasarımı

Başlatan WalterBishop, Ekm 13, 2023, 10:06 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: WalterBishop - Ekm 24, 2023, 02:54 öshttps://1drv.ms/i/s!Akk5W_9KcHESjWsz-MbFf-r6XkQf?e=GKSvb4
Hocam örnek olarak atıyorum. Soil pressure maksimum ( zeminde çekme) sekmesinde böyle bir gerilme oluşuyor. En elverişsiz durumda 0,66 ton/m². Sizce temel boyutlarını büyütmeli miyim. Tam olarak kıstasım ne olmalı. %10-%20 şu kadar gerilme varsa ihmal et gibi. Forumda bir konuda 0,5 ton/m² ihmal edilebilir yazmışsınız. 0,66 ton/m2 ihmal etmeli miyim? Bunun gibi birkaç temel tasarımı yaptım, nerede insiyatif almalıyım ölçüsünü tam olarak belirlemeye çalışıyorum.
Hocam bunun dışında temel elemanlarını kabuk olarak modelledim. Bağ kirişlerini çubuk eleman olarak modellememde bir sakınca var mı sizce bu kabukları bağlama adına? Bağ kirişlerini modellemeyip sadece ilgili kesit tesiriyle modelleyip tip detay versem yeterli olur mu yoksa modellemeli miyim sap2000'de projeyle birlikte.

Eksantrisiteye   bskin e<b/6 saglabsin.e=eksantrisite,  b=ilgili yonde temel uzunlugu olmak uzere

e=Md/Nd    saglanmiyorsa  kolonu kaydirin.

Bag kirisini  disarida hesaplayip  koyabilirsiniz

WalterBishop

Ekm 27, 2023, 10:33 ös #16 Son düzenlenme: Ekm 27, 2023, 10:36 ös WalterBishop
Hocam selamlar, size iki sorum daha olacak müsaadenizle:
hocam temellerimin analizlerini yaptım, bahsettiğiniz hususları dikkate aldım. Analiz programında negatif gerilmeleri bertaraf ettim yada 0,30 0,40 ton/m^2 civarına indirdim ve de küçük bir mesh alanını kapsayacak şekilde negatif gerilmeleri küçülttüm. Hocam analiz programında gerilmelere ve deformasyonlara bakabiliyorum. Taban basıncını kontrol edebiliyorum. Tekil temelin diğer analiz hususları adına excell dosyası mevcut elimde. Bu excel dosyasında dışmerkezlilikte eox<e(kritik) olmalı yazılmış. Bu dışmerkezlilik anladığım kadarıyla negatif gerilme oluşmaması adına, ben analiz programında zaten bunu kontrol ediyorum. Bu kontrolü eox<e sağlamak zorunda mıyım nasıl bir bağlayıcılığı var. Sınırdan kurtarmıyor zaten bu kritik değer az büyüttüğümde gerekli kontrolü de sağlıyorum fakat büyütmek istemedim. Diğer husus ise hocam ben don derinliğinden dolayı temel kalınlığını 80 cm aldım. Temel kalınlığını 45-50 cm kadar düşürüp koloncuk olarak piyasada adlandırılan yükseltme elamanlarıyla don derinliğini aşmamı tavsiye eder misiniz? Bu şekilde biraz daha ekonomik çözmem mümkün olabilir temelleri. Bu koloncuklu temel tasarımlarında neye dikkat edilmeli, tasarımı için önerdiğiniz bir içerik var mı.
Şimdiden sağolun.