May 04, 2026, 06:22 ös

Haberler:

YENİ FORUM SİTEMİZ ÜZERİNDEN DEVAM EDİLECEKTİR.
TIK TIK

BİNALARDA KAPALI ÇIKMA ŞARTLARI(AĞUSTOS 2023 SON DEGİSİKLİKLERE GÖRE)

Başlatan ÇELİKKOLLU, Ekm 25, 2023, 10:48 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Engin Verel

Elinize sağlık güzel bir video olmuş. Bazı konularda ifadelerde eksiklik olduğunu düşünüyorum. Öncelikle toplam 6 madde göstererek anlatılan şartlar zemin katında "konut dışı fonksiyon olması" halinde istenenlerdir. Eğer ki zemin kat dahil tüm katlarda "konut dışı fonksiyon YOKSA" yani yapının tamamı konut fonksiyonlu ise 4. , 5. ve 6. şartlar aranmıyor. Hatta 3. şart bile aranmıyor gibi. Onun yerine madde 28 c değişikliğinde 3.60 veya 4.00 metre şartı var. Yani Planlı Alanlar Yönetmeliği Madde 5 fıkra 30 (a) bendinde zemin katta konut dışı fonksiyonların yapılması durumunda istenenler anlatılmış. (b) bendinde ise zemin + 7 kat ve üzeri katlı olan içerisinde konut yer alan binalarda kapalı çıkma yapılamayacağından bahsetmiş ve onun yerine ne uygulanabileceğini anlatmış.
Ancak değişikliğin sonuna doğru "kapalı çıkma yapılabilen binalarda" denilerek "zemin + 6 kata kadar olan" zemin katında ister konut dışı fonsiyon olsun isterse olmasın konut fonksiyonlu yapılardaki TBDY 7.5.1 maddesi a bendindeki ilgili kirişlerde istenen şarttan bahsedilmiştir.
Bu yüzden videonuzun giriş kısmındaki 6 maddelik kısmın yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir de ayrıca çizdiğiniz örnektekilerden birinin veya 2 sinin kapalı çıkma değil de açık çıkma olması halinde nasıl olması gerektiği hususundaki değerli görüşlerinizi merak ediyorum. Bazı yapı denetim ve idarelerdeki arkadaşlarla bu konuda sıkıntılar yaşanabiliyor. Teşekkürler, iyi çalışmalar.