İnşaat Ofisi Açma Hakkında

• 12 Yanıt
  • 31137 Gösterim

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı sezai

• Yeni Üye
  • *
  • 4
  • +0/-0
İnşaat Ofisi Açma Hakkında
« : 04 Şubat 2017, 19:37:09 »
Merhabalar,

Yeni mezun oldum ve iş arayışlarım boşa çıkmış görünüyor (bir ayı geçti).Kendime ait bir proje ofisi açmak istiyorum.Fakat, deneyim kazanmadan doğabilecek risklerin ve hayal kırıklıklarının farkındayım.Program altyapım Autocad,SAP2000 ve az da probina ile kısıtlı.Sizin tavsiyeleriniz neler?

*

Çevrimdışı Medeniyet Mühendisi

• Admin
  • Yazar
  • *
  • 1991
  • +43/-2
    • Medeniyet Mühendisleri
Ynt: İnşaat Ofisi Açma Hakkında
« Yanıtla #1 : 04 Şubat 2017, 21:06:59 »
Proje ofisi açmadan önce herhangi bir proje ofisinde bir süre çalışmanızı ve program konusunda kendinizi geliştirmenizin yanında ciddi bir çevreye ulaşmanızı tavsiye ederim. Program bilmeniz bazen yeterli olmayabilir. Bunun yanında muhakkak çevre oluşturmalısınız.

*

Çevrimdışı emnbzkrt

• Proje Timi
  • Yazar
  • 179
  • +0/-0
  • Cenk Etme Civil
« Yanıtla #2 : 04 Şubat 2017, 23:16:26 »
Deneme derim.Çevre günümüzde tecrübeden daha önemli.

*

Çevrimdışı sezai

• Yeni Üye
  • *
  • 4
  • +0/-0
« Yanıtla #3 : 05 Şubat 2017, 17:57:18 »
yanıtlarınız için teşekkür ediyorum.sizi dinleyip, bir süre daha işsizliğe amenna demem gerekiyor herhalde.

bu arada, cesaret konusunda herhangi bir sıkıntım yok, çevre pek geniş değil sadece.

*

Çevrimdışı Medeniyet Mühendisi

• Admin
  • Yazar
  • *
  • 1991
  • +43/-2
    • Medeniyet Mühendisleri
« Yanıtla #4 : 06 Şubat 2017, 08:23:05 »
işsizliğe amenna demene gerek yok, sana tavsiyem ilk olarak bir proje ofisinde çalışman olur demiştim...

Biraz çevre edindikten sonra kendi ofisini açmayı tekrar düşünebilirsin.

*

Çevrimdışı a_bulut06

• Proje Timi
  • Yazar
  • 153
  • +3/-0
« Yanıtla #5 : 06 Şubat 2017, 09:43:56 »
Alıntı yapılan: sezai
Merhabalar,

Yeni mezun oldum ve iş arayışlarım boşa çıkmış görünüyor (bir ayı geçti).Kendime ait bir proje ofisi açmak istiyorum.Fakat, deneyim kazanmadan doğabilecek risklerin ve hayal kırıklıklarının farkındayım.Program altyapım Autocad,SAP2000 ve az da probina ile kısıtlı.Sizin tavsiyeleriniz neler?
merhabalar,

hayırlı olsun öncelikle. biz yeni mezun inşaat mühendislerinde şu düşünce oldukça yaygındır diplomayı aldım mühendis oldum(!). diplomayı aldın mühendis olmaya HAK KAZANDIN. kim ne derse desin diplomanda yazan ortalama ne kadar yüksek olursa sen mühendis olmaya hak kazandın ordaki ortalama nasıl mühendis olacağını gösterecektir. tecrübeden uzak okulda verilen yarım yamalak eksik bilgilerle mühendislik yapmayınız lütfen. unutulan kaybedilen bir ilişki vardır usta çırak evet mezun olduktan sonra bir ustanın (tecrübeli mühendis) yanın da çıraklık yapınız. elbette herkesin maddi kaygısı var fakat unutmayınki yeni mezun mühendislerin piyasasını düşürende yine piyasaya girmiş tecrübesiz mühendislerdir çünkü meslekte pişmedikleri için meslek para kazanmaktır sadece.ne yazık ki böyle gelmiş böyle ne kadar gider belli değil ama kendinize mühendis demek için en az dört yıl- ki bu süre size göre değişir - çıraklık yapınız. ne kadar kaliteli mühendis yetişirse o kadar iyi maddi dönüşü olacaktır. bizlerde yaşadık iş bulamama sıkıntısı üç kuruş aldığımız paranın yarısından dahi vazgeçmeyi. gözünü karartmışsın ama bunu çırak olmak için karart.

*

Çevrimdışı osmanbayrak

• Süper Moderatör
  • Yazar
  • *
  • 751
  • +25/-25
    • Fatih BAYRAK-İnşaat Mühendisi
« Yanıtla #6 : 06 Şubat 2017, 19:03:34 »
Diplomadaki ortalama konusunda size katılmıyorum. Aklın yaşta olmadığı gibi bilgi de diplomada olmaz.
« Son Düzenleme: 18 Temmuz 2020, 13:51:27 Gönderen: osmanbayrak »
Fatih BAYRAK (M. Sc.)
Istanbul Technical University - Structural Engineering (PhD.)

osmanfatihbayrak@gmail.com
www.fatihbayrak.org

*

Çevrimdışı a_bulut06

• Proje Timi
  • Yazar
  • 153
  • +3/-0
« Yanıtla #7 : 07 Şubat 2017, 09:16:39 »
Alıntı yapılan: osmanbayrak
Diblamadaki ortalama konusunda size katılmıyorum.Akılın yaşta olmadığı gibi bilgide diblamada olmaz.
farklı şeyleri söylediğimizi sanmıyorum

*

Çevrimdışı sezai

• Yeni Üye
  • *
  • 4
  • +0/-0
« Yanıtla #8 : 07 Şubat 2017, 23:19:05 »
Alıntı yapılan: sezai
Merhabalar,

merhabalar,

hayırlı olsun öncelikle. biz yeni mezun inşaat mühendislerinde şu düşünce oldukça yaygındır diplomayı aldım mühendis oldum(!). diplomayı aldın mühendis olmaya HAK KAZANDIN. kim ne derse desin diplomanda yazan ortalama ne kadar yüksek olursa sen mühendis olmaya hak kazandın ordaki ortalama nasıl mühendis olacağını gösterecektir. tecrübeden uzak okulda verilen yarım yamalak eksik bilgilerle mühendislik yapmayınız lütfen. unutulan kaybedilen bir ilişki vardır usta çırak evet mezun olduktan sonra bir ustanın (tecrübeli mühendis) yanın da çıraklık yapınız. elbette herkesin maddi kaygısı var fakat unutmayınki yeni mezun mühendislerin piyasasını düşürende yine piyasaya girmiş tecrübesiz mühendislerdir çünkü meslekte pişmedikleri için meslek para kazanmaktır sadece.ne yazık ki böyle gelmiş böyle ne kadar gider belli değil ama kendinize mühendis demek için en az dört yıl- ki bu süre size göre değişir - çıraklık yapınız. ne kadar kaliteli mühendis yetişirse o kadar iyi maddi dönüşü olacaktır. bizlerde yaşadık iş bulamama sıkıntısı üç kuruş aldığımız paranın yarısından dahi vazgeçmeyi. gözünü karartmışsın ama bunu çırak olmak için karart.

Öncelikle yorumunuz için teşekkürler.Bölüm ingilizceydi, zorlanıyordum.Haliyle ortalamam pek yüksek olmadı.

Referans-ki bence kayırma- olmadan çalışma hayatına giremiyoruz.Bir aydır çalmadığım kapı kalmadı.Bir Allah'ın kulu dönüş bile yapmadı.

Program altyapımı geliştirmeye,beton notlarıma tekrar bakmaya,hak ediş ve metraj konularına, isg ve diğer mevzuatlara bakmaya çalışıyorum.

Diyeceğim o ki ben öğrenmenin bir ömür süreceğini anlamış vaziyetteyim ve kararlı bir şekilde ilerlemeye çalışıyorum.

*

Çevrimdışı batubay

• Proje Timi
  • Yazar
  • 288
  • +12/-2
« Yanıtla #9 : 08 Şubat 2017, 02:01:06 »
Merhabalar. Ben de 6 aydır proje ofisinde iş arıyorum fakat nafile. Bir ofise gidiyorum revit soruyorlar, diğerine gidiyorum probina. Bir ofis mimari kesit istiyor, öbür ofis lisp yazmamı bekliyor. Birine gidiyorum boş mezun olmuşsun diyor, öbürüne gidiyorum yüksek lisans yaptırmam diyor. Hepsinin ortak paydası para yok. Benim ne umudum kaldı ne de enerjim. Fazla bir şey istememiştim aslında. Mühendislik yapmak istedim ama Türkiyede mühendislik dışında ne kadar angarya iş varsa hepsi bizde. Sonumuz hayır olsun.
"The computer is incredibly fast, accurate, and stupid. Man is incredibly slow, inaccurate, and brilliant. The marriage of the two is a force beyond calculation."

*

Çevrimdışı otekesa

• Moderator
  • Yazar
  • *
  • 182
  • +7/-1
  • Civil Engineer/Structural Designer/Cons. M/Physics
« Yanıtla #10 : 02 Haziran 2017, 04:36:43 »
 Öncelikle hangi konuda uzmanlaşmak istiyorsunuz onu belirlemelisiniz. Yani tasarımcı mı olacaksınız ya da uygulamacı mı? Proje ofisi açma niyetinize binaen tasarımcı olma niyetinde olduğunuz kabulünden hareketle;

İlk başta proje ofisi açmanızı kesinlikle tavsiye etmem. Çünkü okulda verilen bilgiler direkt olarak bir tasarımcı olmanıza yetecek düzeyde değildir. Okuldaki verilen bilgileri bir kitap olarak kabul edersek; kitabın sadece içindekiler bölümüne tekabül eden bilgi okulda mühendise aktarılır. Mühendis içindekiler bölümünün yönlendirmesiyle kitabın içini çalışma hayatındaki birikimleri ile tamamlar. Bu minval üzere tasarımcı olmak istiyorsanız mutlaka bir proje ofisine girmenizi öneririm.

Gireceğiniz proje ofisininin kaliteli olması önemlidir. Kaliteden kasıt ofisin prestijli projeler yapması değil, orada çalışan mühendislerin mühendislik bakış açısına sahip olmaları çok önemlidir. Ancak sizin işe başlarken bunu analiz etme şansınız sıfırdır. O nedenle bu ofis seçimi biraz şans işidir.  Herhangi bir ofiste işe başladığınız varsayarsak; ofiste başlar başlamaz hemen büyük projeler yapma derdinde olmak yerine, yeni inşaat mühendisliğine başlayan bir öğrenci gibi sıfırdan başlama kafasında olun. Çünkü dolu bardak doldurulmaz, boş bardak doldurulur.

Ofise girdikten sonra şu program öğrenme teranesine gelelim. Sap, Etabs, Safe, X steel, Probina, Sta4cad vb programlar.... Bu programları oparatör gibi öğrenmenin ahım şahım bir zorluğu yoktur. Bu programları az bir çaba ile her mühendis kolaylıkla öğrenebilir. Ayrıca bu programlar sizi mühendislikte tanrı yapmaz. Öncelikle bunun bilincinde olmak lazımdır. Programa siz ne söylerseniz onu yapar. Aslında burada temel mantık programları öğrenme değil, programları yorumlamayı öğrenme olmalıdır. Bu yorumlama işide programı bilmeden değil mühendisliğin teknik konularını derinlemesine bilmekten geçer. Bu bilme işide sizi silbaştan yeniden öğrenci yapar. Yani hiçbir şey bilmiyormuş gibi ( ki öyle) oturup kendinizi betonarme, çelik veya dinamik çalışırken bulursunuz. Hatta bunlarda yetmez bizim yönetmeliklerimiz ve yabancı ülkelerin yönetmeliklerini didik didik etme durumunda kalırsınız. Bu durumun okuldan tek farkı zamanla bilgilerinizi ilgili programlarla deneme yanılma yoluyla sınayarak pekiştirme lüksünü size verir. Yani mühendis olarak kavrama ve yorumlama yeteneğiniz zamanla artar. Bu süreci kendi başınıza değil birikimli bir mühendisin elinizden tutması ile atlatabilirsiniz.

Bu süreçte ikinci bir yol ayrımı ise hangi konuda uzmanlaşacağınızdır. Betonarme mi, çelik yapılar mı? Ancak ülkemizde sistematik tam oturmadığı için bir tasarımcıdan her iki alanda da uzman olması beklenmektedir. Bu durum mühendisin ilgili olduğu konuda derinleşmesini engellemektedir.

Bu süreçlerden geçtikten sonra kendinizin ofis açması durumunda kritik nokta; arz ve talep meselesidir. Yani arz edeceğiniz birikiminizi talep edecek bir kitle olmaldır. Diğer adıyla ki kaba tabirle çevre yapma yani müsteri kitlesi edinme durumudur. Yukarıda bahsedilen süreçleri atlattıktan ve pişmiş bir mühendis olarak piyasaya çıktıktan sonra bu çevre edinme sürecini de siz yönetebilecek hale geleceksiniz. Dolayısıyla bu konu üzerinde durmak sizin açınızdan erken diye düşünüyorum.

Sonuç olarak size tavsiyem bir ofiste 4 veya 5 yıl piştikten sonra kendinizin bir ofis açmasıdır. (Çoğu mühendisin yaptığı gibi yeni mezun olarak Sta4Cad'e veya İde'ye güvenerek ofis açma hatasına düşmeyin.)

Çalışma hayatınızda yolunuzun açık olmasını dilemekle birlikte başarılı olmanızı da dilerim.

« Son Düzenleme: 02 Haziran 2017, 05:01:25 Gönderen: otekesa »
Mühendis; formüllere tapınan bir hesap uzmanı değil, nesneyi idrak edip ondan yeni kavramsallıklar yaratabilen "Usta Akıl'a" denir. / İ.U.   [Mühendislik Aklı] 

*

Çevrimdışı omurcan55

• Çaylak
  • **
  • 10
  • +1/-0
« Yanıtla #11 : 29 Temmuz 2017, 20:18:03 »
Öncelikle kendime ait proje ofisim var 23 yasındayım. Okul bitirdim 4 ay bir mühendisin yanında calıştım ve bir abi işe tanıstım( mımar)  sana ofis açalım dedi. Açtık başladık proje çizmeye. İdecad kullanıcısiyom. Sana şöyle birşey söyleyeyim. 1 yıl oldu okulu bitireli 8 aydır ofis sahibiyim. Kendinin oldugunu sanıyorsun ama ben 4 ay çalıstıgım yerde oldugumı sanmıştım her projeyi çizerim VS anlamında ama kendi ofis sahibi oldugum da imzayı atmaya başladığında insan cok sıkıntı çekiyor. Her gün 2 saat betonarme çalışıyorum yapı statiği çalışıyorum kardeşim düşündüğün gibi değil faklı bir bina geliyor farklı bir yapı modellemesi geliyor kullandığın program dısında elle hesaplamak zorunda kalıyorsun ve üstüne gidip şantiyelere kontrol yapıyorsun bi bakmışsın aslında hala çok eksiğin var. Programların coğı herseyı hazır veriyor uygulama alanına gittiğinde donup kalabiliyorsın. Benden tavsiye başkasının yanında çalıs önce uygulamada bulun ve sonra ben de ofis açaçağım de. Çünkü programın yaptığı hesapların kabullerin bir çoğunu  bilmiyoruz.

*

Çevrimdışı Flora

• Yazar
  • 349
  • +11/-4
« Yanıtla #12 : 18 Aralık 2017, 19:55:30 »
Güzel yorumlarla, dolu dolu bir konu başlığı olmuş. Herkesin aşağı yukarı aynı konularda sorun yaşadığını, aynı fikirlere sahip olduğunu görebiliyoruz.
Çoğuna ben de katılıyorum. Proje ofisi açabilmek için temel olay program bilmekten çok çevrenin olması. Çünkü şantiyede dönen büyük paralar ofiste yok.
Sizin kalıp planısıyla, donatı çap ve adetleriyle, en optimum çözümü bulmak için emek emek uğraştığınız projeleri 1 gecede sıfır özenle yapan mühendisler var piyasada maalesef. Az paraya proje yaptıran mal sahinin kar ettiğini sanması da yanılgıların en büyüğü :)
Projeler için genel algı da kağıt parçası.
Bu algının değişeceğini de hiç sanmıyorum. Sonuç şu ki sadece proje ofisiyle para kazanmak çok zor. Aynı anda başka alanlarlada da gelir elde etmeye çalışmalısınız. 
Ofiste yaptığınız işlerde muhakkak herkesin yapamadığı işlere yönelmelisiniz. Ve kesinlikle çevrenizin genişletmelisiniz.