Sizce Ne Yapmalı???

• 9 Yanıt
  • 7898 Gösterim

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

*

Çevrimdışı Medeniyet Mühendisi

• Admin
  • Yazar
  • *
  • 1991
  • +43/-2
    • Medeniyet Mühendisleri
Sizce Ne Yapmalı???
« : 24 Eylül 2014, 23:41:04 »
Her taşıyıcı sistemin kendine göre zayıflıkları vardır. mesela aşağıda gördüğünüz taşıyıcı sistem 2014 yılında 1. bölge deprem bölgesinde yapılmak istenen 3 katlı bir projenin kat planıdır. Saplama Kirişleri sayamadım. kiriş süreklilikleri yok ve Ne kadar sağlıklıdır.? ve bu taşıyıcı sistem çözümünün hesap çıktılarında herhangi bir hata gözükmemektedir. 1. dereceden deprem bölgesinde yapılmak istenen böyle bir taşıyıcı sistem hesapları kurtarıyor diye yapılabilir mi?

*

Çevrimdışı Judasp

• Yeni Üye
  • *
  • 2
  • +0/-0
Ynt: Sizce Ne Yapmalı???
« Yanıtla #1 : 24 Eylül 2014, 23:52:36 »
2. plan çok sakat

*

Çevrimdışı Medeniyet Mühendisi

• Admin
  • Yazar
  • *
  • 1991
  • +43/-2
    • Medeniyet Mühendisleri
« Yanıtla #2 : 25 Eylül 2014, 00:03:10 »
1. ve 2. normal katların ayrı ayrı planları bunlar.. Ne yazık ki bunu çizen mühendis arkadaşımız bina hesaplarda herhangi bir hata vermediği için çok sağlam oldu asla yıkılmaz diye savunuyordu..  Ve bu yapı 1. Deprem bölgesinde Marmara da

*

Çevrimdışı Judasp

• Yeni Üye
  • *
  • 2
  • +0/-0
« Yanıtla #3 : 25 Eylül 2014, 00:17:30 »
hata vermez çünkü mesnetlemeyi yapabiliyor program ama planlarda ıslak bölgede gereksiz kirişleme ve bir kolon eksiği var. bence. ama 2ç plan hakaten sakat. proje kalitesi ise yok düzeyde

*

Çevrimdışı ahmet

• Yazar
  • 365
  • +5/-0
« Yanıtla #4 : 25 Eylül 2014, 00:28:00 »
bu ne Allah aşkına adamlar ev değil mezar yapıyorlar desem yeridir.  daha önce böyle bir kalıp planı görmemiştim ayrıca analiz yapan programların kesinlikle tasarım kontrollerini sıklaştırması gerekiyor diye inanıyorum. Neden mi çünkü ortaya bu şekilde taşıyıcı sistem çıkmamalı her ne kadar hesaplar kurtarsa da tehlikeye atılacak olan sadece yapı değil içinde yaşayan bir çok insan söz konusu

*

Çevrimdışı velidogan38

• Çaylak
  • **
  • 11
  • +0/-0
« Yanıtla #5 : 25 Eylül 2014, 01:26:57 »
Bir mühendis bu şekilde yorum yapamaz, MÜHENDİSLİK HESAP İŞİDİR, hesaplamak isterdim ama resimlerden hiçbir değer okunmuyor, kolon kiriş döşeme boyutları ne? yükler doğru mu?, nasıl oluyor da yorum yapabiliyorsunuz anlamıyorum, belkide sistem o kadar rahattır ki kirişlere gerek bile yoktur, optimizasyon açısından kirişlerin yerleşimi kötü olabilir ama taşıyıcılık açısından yükler ve modelleme doğru tanımlanmış ve de hesaplar kurtarıyorsa sorun yoktur, taşıyıcılık açısından yorum yapabilmek için rapora bakmak lazım ya da hesaplamak lazım, optimizasyon açısından; kırmızı kalemle çizilen dikey çizgi doğru, devamı konsol tanımlanmalı, yatay çizilen çizgi için mimariye bakılmalı ki odanın ortasına kiriş konması ne kadar doğru, uygun bir proje değil, daha iyi tasarlanabilirdi ama mezarda değil

*

Çevrimdışı ahmet

• Yazar
  • 365
  • +5/-0
« Yanıtla #6 : 25 Eylül 2014, 10:30:41 »
Bir mühendis bu şekilde yorum yapamaz, MÜHENDİSLİK HESAP İŞİDİR, hesaplamak isterdim ama resimlerden hiçbir değer okunmuyor, kolon kiriş döşeme boyutları ne? yükler doğru mu?, nasıl oluyor da yorum yapabiliyorsunuz anlamıyorum, belkide sistem o kadar rahattır ki kirişlere gerek bile yoktur, optimizasyon açısından kirişlerin yerleşimi kötü olabilir ama taşıyıcılık açısından yükler ve modelleme doğru tanımlanmış ve de hesaplar kurtarıyorsa sorun yoktur, taşıyıcılık açısından yorum yapabilmek için rapora bakmak lazım ya da hesaplamak lazım, optimizasyon açısından; kırmızı kalemle çizilen dikey çizgi doğru, devamı konsol tanımlanmalı, yatay çizilen çizgi için mimariye bakılmalı ki odanın ortasına kiriş konması ne kadar doğru, uygun bir proje değil, daha iyi tasarlanabilirdi ama mezarda değil

Mühendislik hesap işidir doğru lakin, yatay akslara bakmanızı isteyeceğim sadece kenar akslar dışında doğru düzgün sürekli bir aks yok ve yne düşeyde de böyle. Benim anlatmak istediğim olay şudur.

Hesaplar kurtarabilir kesitler kurtarabilir. yükler doğru girilmiş olabilir. her şey doğru olabilir.  Ama siz burada depreme dayanıklı bir taşıyıcı sistem oluşturmak istiyorsanız. Bunu duvar gördüğünüz yere kirişi yapıştırayım olsun bitsin demekle olmaz.

Ve kesinlikle hesaplar kurtarıyorsa hiç bir sıkıntı yok yapılabilir demek ne kadar doğru? Siz kendiniz dediniz. Mühendislik hesap işidir.

Çizilen kalıp planını çözen programdan çıkan sonuçları oturup ben kendim okuyup ne demek istediğinizi anlayıp analiz edemiyorsam, kusura bakmayın bu programın kölesi olmuşsunuz anlamına gelir. 

Yukarıdaki kalıp planında kolon kiriş birleşim bölgesi kalmamış resmen kiriş kirişe nasıl saplanır onu öğrenmişiz..

deprem yükünü süreksiz akslarla nasıl aktaracak çok merak ediyorum bu yapı.. Ama pardon hesaplarda hata yoksa tüm mühendisler hatalıdır. program doğrudur!

Konuyla alakası olduğunu düşündüğüm bir makale paylaşacağım Ahmet Çelikkollu' nun makalelerinden.. Ahmet Beyin de dediği gibi taşıyıcı sistemin en temel görevi yükü en kısa yoldan zemine ulaştırmaktır. Saplama kirişlerle yolu uzatmak hatalı..

http://www.medeniyetmuhendisleri.com/tasiyici-sistemin-gorevi/
« Son Düzenleme: 25 Eylül 2014, 10:49:26 Gönderen: ahmet »

*

Çevrimdışı asiogü

• Çaylak
  • **
  • 22
  • +1/-0
    • E-Posta
« Yanıtla #7 : 26 Eylül 2014, 16:04:35 »
Bu kadar saplama kiriş yapının davranışı etkiler.Ama hesapları ve projeyi yapan kişiyle konuşmadan çok ön yargılı davranmak hata olabilir.
Duvar olan yere kiriş yapıştırmak paket programlarla mevcut ve günümüzde buna elverişli bir ortam var.Paket programlar sayesinde mühendislik ölüyor,buna nasıl bir çözüm bulabiliriz bunu düşünmek gerekiyor.

*

Çevrimdışı ahmetcelikkollu

• Azimli
  • 55
  • +5/-0
    • E-Posta
« Yanıtla #8 : 27 Eylül 2014, 16:08:54 »
Mühendislikte bazı şeyler vardır ki yapılması zorunludur.Mühendislikte bazı şeyler vardır ki yapılsa iyi olur.Mühendislikte bazı şeyler vardır ki hiç yapılmamalıdır.Çerçevelerin mümkün olduğunca sürekliliğinin olması, saplama kirişlerin mümkün olduğunca az olması istenen bir durumdur.Ama bunlar yapılmadı diye bir proje çöpe atılamaz.Saplama kirişlerin fazla olması, özellikle ön kısımdaki kirişlerin atılmaması dolayısıyle çerçeve eksikliği istenmeyen bir durumdur.Ama bu yüzden yapı tabut olmuştur denemez.Bazen şartlar, bazen istekler, bazende tecrübe bu tür kalıp planlarını hazırlamamıza neden olur.Ama lokal olarak düşündüğümüzde yapının 3 katlı olduğu gözönüne alındığında bu bir seçimdir.Bu yapıyı kötülemek yerine yada yermek yerine bundan daha iyi bir taşıyıcı sistem oluşturulabilirdi demek hem arkadaşımıza karşı yapıcı bir eleştiri olur hemde mühendislik etiğine uygun olur...

Ahmet ÇELİKKOLLU
İnşaat Mühendisi
ESKİŞEHİR

*

Çevrimdışı velidogan38

• Çaylak
  • **
  • 11
  • +0/-0
« Yanıtla #9 : 28 Eylül 2014, 01:21:38 »
Sayın Ahmet bey yazınız çelişkilerle dolu,

''Hesaplar kurtarabilir kesitler kurtarabilir. yükler doğru girilmiş olabilir. her şey doğru olabilir.  Ama siz burada depreme dayanıklı bir taşıyıcı sistem oluşturmak istiyorsanız. Bunu duvar gördüğünüz yere kirişi yapıştırayım olsun bitsin demekle olmaz.''

Yükler doğru girilmiş, modelleme doğru yapılmış ve hesaplar kesitler kurtarıyorsa bu demektir ki depreme dayanıklı bir taşıyıcı sistem oluşturmuştur. Çünkü bu hesaplamalar depreme göre yapılıyor keyfe göre değil,

''Ve kesinlikle hesaplar kurtarıyorsa hiç bir sıkıntı yok yapılabilir demek ne kadar doğru? Siz kendiniz dediniz. Mühendislik hesap işidir''

Kesinlikle hesaplar kurtarıyorsa demek hesaplar yapılmış dolayısıyla Mühendislik yapılmış demektir

''Çizilen kalıp planını çözen programdan çıkan sonuçları oturup ben kendim okuyup ne demek istediğinizi anlayıp analiz edemiyorsam, kusura bakmayın bu programın kölesi olmuşsunuz anlamına gelir.''

Kalıp planına bakarak; Projecinin, yorum yapmaktan aciz sadece bir programcı olduğunu nasıl anladınız pes, projenin hesap raporunu mu  buldunuz

''Yukarıdaki kalıp planında kolon kiriş birleşim bölgesi kalmamış resmen kiriş kirişe nasıl saplanır onu öğrenmişiz.''

Her proje de kolon kiriş birleşim bölgesi olması lazım mı, demekki kirişsiz yapı olmuyor, bunu da hesap raporunu bakarak söylediniz galiba

''deprem yükünü süreksiz akslarla nasıl aktaracak çok merak ediyorum bu yapı.. Ama pardon hesaplarda hata yoksa tüm mühendisler hatalıdır. program doğrudur!''

''Deprem yükünü süreksiz kirişlerle '' olmalıdır doğrusu, programlar araçtır ve bir mühendis programın kölesi olmamalı

''Konuyla alakası olduğunu düşündüğüm bir makale paylaşacağım Ahmet Çelikkollu' nun makalelerinden.. Ahmet Beyin de dediği gibi taşıyıcı sistemin en temel görevi yükü en kısa yoldan zemine ulaştırmaktır. Saplama kirişlerle yolu uzatmak hatalı..''

Sayın Ahmet Çelikkollu beyi bende beğenerek takip ediyorum ve yazılarından çok şey öğreniyorum, ''Saplama kirişlerle yolu uzatmak hatalı'' demek Mühendisliği katletmektir çünkü biz kutu gibi yerlerle uğraşmıyoruz, mimari neyse onu taşıtıyoruz, Ahmet Çelikkollu beyin de bu konuyla alakalı yorumu ortada, şurası tartışılmaz tasarım daha uygun olabilirdi ama statiğini hesaplara bakmadan resimlerle falan yorumlayamayız. Saygısızlık yapmadan eleştiri yaptığımı düşünüyorum, kimseyi kırmak istemem, fikirler iyice tartılmadan beyan edilmemelidir.

Saygılarımla,
Veli Doğan ATEŞ
İnşaat & Elektrik-Elektronik Mühendisi / Civil & Electrical and Electronics Engineer