Sayın Ahmet bey yazınız çelişkilerle dolu,
''Hesaplar kurtarabilir kesitler kurtarabilir. yükler doğru girilmiş olabilir. her şey doğru olabilir. Ama siz burada depreme dayanıklı bir taşıyıcı sistem oluşturmak istiyorsanız. Bunu duvar gördüğünüz yere kirişi yapıştırayım olsun bitsin demekle olmaz.''
Yükler doğru girilmiş, modelleme doğru yapılmış ve hesaplar kesitler kurtarıyorsa bu demektir ki depreme dayanıklı bir taşıyıcı sistem oluşturmuştur. Çünkü bu hesaplamalar depreme göre yapılıyor keyfe göre değil,
''Ve kesinlikle hesaplar kurtarıyorsa hiç bir sıkıntı yok yapılabilir demek ne kadar doğru? Siz kendiniz dediniz. Mühendislik hesap işidir''
Kesinlikle hesaplar kurtarıyorsa demek hesaplar yapılmış dolayısıyla Mühendislik yapılmış demektir
''Çizilen kalıp planını çözen programdan çıkan sonuçları oturup ben kendim okuyup ne demek istediğinizi anlayıp analiz edemiyorsam, kusura bakmayın bu programın kölesi olmuşsunuz anlamına gelir.''
Kalıp planına bakarak; Projecinin, yorum yapmaktan aciz sadece bir programcı olduğunu nasıl anladınız pes, projenin hesap raporunu mu buldunuz
''Yukarıdaki kalıp planında kolon kiriş birleşim bölgesi kalmamış resmen kiriş kirişe nasıl saplanır onu öğrenmişiz.''
Her proje de kolon kiriş birleşim bölgesi olması lazım mı, demekki kirişsiz yapı olmuyor, bunu da hesap raporunu bakarak söylediniz galiba
''deprem yükünü süreksiz akslarla nasıl aktaracak çok merak ediyorum bu yapı.. Ama pardon hesaplarda hata yoksa tüm mühendisler hatalıdır. program doğrudur!''
''Deprem yükünü süreksiz kirişlerle '' olmalıdır doğrusu, programlar araçtır ve bir mühendis programın kölesi olmamalı
''Konuyla alakası olduğunu düşündüğüm bir makale paylaşacağım Ahmet Çelikkollu' nun makalelerinden.. Ahmet Beyin de dediği gibi taşıyıcı sistemin en temel görevi yükü en kısa yoldan zemine ulaştırmaktır. Saplama kirişlerle yolu uzatmak hatalı..''
Sayın Ahmet Çelikkollu beyi bende beğenerek takip ediyorum ve yazılarından çok şey öğreniyorum, ''Saplama kirişlerle yolu uzatmak hatalı'' demek Mühendisliği katletmektir çünkü biz kutu gibi yerlerle uğraşmıyoruz, mimari neyse onu taşıtıyoruz, Ahmet Çelikkollu beyin de bu konuyla alakalı yorumu ortada, şurası tartışılmaz tasarım daha uygun olabilirdi ama statiğini hesaplara bakmadan resimlerle falan yorumlayamayız. Saygısızlık yapmadan eleştiri yaptığımı düşünüyorum, kimseyi kırmak istemem, fikirler iyice tartılmadan beyan edilmemelidir.
Saygılarımla,
Veli Doğan ATEŞ
İnşaat & Elektrik-Elektronik Mühendisi / Civil & Electrical and Electronics Engineer