Yapı Programları Kursları

Başlatan ogz_trvnForumun Yardim Bolumu

Yanıt: 1
Gösterim: 1230
Son İleti 22 Ocak 2019, 21:22:25
Gönderen: KOBE
Yığma Yapı Mimari Planı olan var mı

Başlatan sentiusForumun AutoCAD

Yanıt: 0
Gösterim: 2749
Son İleti 09 Mayıs 2018, 21:13:12
Gönderen: sentius
ÜÇ BOYUTLU DİNAMİK ZEMİN-YAPI ETKİLEŞİMİ

Başlatan Medeniyet MühendisiForumun Makaleler - Tezler

Yanıt: 1
Gösterim: 2812
Son İleti 23 Ekim 2016, 00:37:09
Gönderen: lord_blade

Yapı Teknik Resmi 1 / Ali Pancarcı - M. Emin Öcal

leventdny · 1887

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı leventdny

  • Azimli
  • ****
    • İleti: 64
    • +1/-0
    • E-Posta
Yapı Teknik Resmi 1 / Ali Pancarcı - M. Emin Öcal (KARGO ALICIYA AİTTİR)

Ayrıntılı Bilgi İçin: leventdinay@hotmail.com

ÖNSÖZ
Teknik resim; tasarımlarını çizgilerle açıklayanlarla, bunları kullanarak, tasarı¬mın üretime dönüşmesini sağlayanlar arasında ortak bir anlaşma aracıdır. Bu aracın kusursuz olarak bilinmesi ve uygulanması, yapıtların kusursuz ve eksiksiz yapılmasında ilk ve önemli koşuldur.
Yapı üretiminde görev alacak her düzeydeki teknik okul öğrencileriyle yapı tek¬nik elemanlarının ortak dili olan çizim esaslarını bir arada vermek amacıyla bu kitabı hazırlamış bulunuyoruz.
Kitapta, konuların birbirleriyle olan ilişkisini sağlamak amacıyla, yapı elemanları hakkında genel teknolojik bilgininde verilmesini uygun gördük. Özellikle yapı teknik res¬mine ilişkin esasların tümünü kapsayan standartların henüz tamamlanmamış olması ne¬deniyle, uygulanmakta olan çizim yöntemleri, işaret ve sembollerde az da olsa bazı farklılıklar görülmektedir. Bu konuda okuyucuları tereddüde düşürmemek için genel olarak uygulanan çizim esaslarının yanısıra,' bazı projelerde karşılaşılabilecek değişik açıklama şekilleri -de gözönüne alınmıştır. Bu amaçla kitabın hazırlanmasında kaynak oluştururken teknik öğretim kuramlarımızda izlenen yöntemlerle aynı konulara yinelik meslek odaları ve yatırıma kamu kuruluşlarının uygulamaları da gözönüne alınmıştır.
Kitabımız iki ciltten oluşmaktadır. Birinci ciltte temel ön bilgiler, ikinci ciltte ise mimarlık, demirlibeton, tesisat ve alt yapı projeleri konuları işlenmiştir. Bilindiği gibi bina yapılarıyla bunların tesisatları ve alt yapılan birbirinden ayrılan çizgisel anlatım özelliklerine sahip ihtisas konularıdır. Bunların herbiri çok yönlü ve hacimli çalışmalar gerektirir. Bu nedenle bina yapılarının elemanları ve projelerin çizimi, okunması, ayrın¬tılı olarak işlenmiş, tesisat ve alt yapı projelerinin hazırlanması konusunda ise genel esaslar ve örnek çizimler verilmekle yetinilmiştir.
Kitabımızda görülebilecek eksiklerin tarafımıza bildirilmesi ve okuyucularımızın eleştirileri bizleri çok sevindirecektir.
Kitabımızın hazırlanmasında bize yardımcı olan mühendislik ve mimarlık bürola¬rına, teknik ressamlarımıza ve Kemal Matbaası A.Ş. sahip ve personeline teşekkür ederiz.
Âli Pancarcı M. Emin Öcal

SEKİZİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ
Sevgili okurlarımız, elinizdeki kitap sizi erin ilgi ve katkılarıyla 1978 yılından beri kaynak yayın olma niteliğini sürdürmektedir.
Teknolojik gelişmeler, her konuda olduğu gibi tasarım ve çizim konusunda da önemli kolaylık ve olanaklar sağlamıştır. Halen bilgisayar aracılığı ile dijital ortamda her türlü çizim yapılabilmekte, saklanabilmekte, taşmabilmekte ve çoğaltılabilmektedir. Bu amaçla geliştirilmiş çeşitli paket programlar mevcuttur. Bu nedenle artık günümüzde her düzeydeki teknik elemanın kendi alanı ile ilgili bu çizim programlarını da öğrenmesi beklenmektedir.
Bilindiği gibi bilgisayar, verdiğimiz bilgilerin hızlı işlenmesine yardımcı olan bir araçtır. Bu nedenle, doğru çıktı alabilmek için doğru veri girmek gerekir. Dolaysıyla çizim ve tasarım bağlamında bilgisayarla doğru iletişim kurabilmek için öncelikle teknik resim temel bilgilerini öğrenmiş olmak gerekmektedir. Ayrıca teknik elemanların, herhangi bir ortamda düşüncelerini çizgisel olarak anlatabilmeleri için, serbest el ile ve çizim araçlarıyla da çizim yapabilmeleri gerekir ve bunun çok yönlü yararlan vardır. Bu nedenle halen öğretim kuramlarında, önce teknik resim temel bilgileri öğretilmekte ve elle çizim araçları tanıtılarak bunların uygulamaları yaptırılmaktadır. Böylece teknik eleman adaylarına, el becerisi ve cisimleri algılayıp ifade edibimle yeteneği yanında, bilgisayar desteği ile çizim için gerekli bilgi alt yapısı da kazandırılmaktadır.
Belirtilen nedenlerle, bilgisayar destekli çizime olan ilgi hızla artmakta olmasına rağmen, teknik resim ile ilgili temel bilgilerin verilmesi hedeflenmiş bulunan bu kitapta, el ile çizime yönelik araç ve gereçler tanıtılarak uygulama örneklerine yer verilmeye devam edilmektedir.
Okurlarımızın kitapta yer alan temel bilgileri özümsedikten sonra gelişmiş çizim araçlarına yönelmeleri ve bu amaçla geliştirilmiş paket programların kullanımını öğrenmeleri gerekmektedir. Bu konuda, kitabın 9. bölümünde Bilgisayar Destekli Çizim başlığı altında verilen genel nitelikli bilgilerin özendirici ve yönlendirici olacağım umuyoruz.
İfade edilen yöndeki işlevi nedeniyle okurlarımızın ilgisini çekerek bu günlere ulaşmış bulunan bu kitabın sizlerin başarısına da katkı sağlamasını diliyoruz.
Saygılarımızla
Ali PANCARCI
Prof. Dr. M. Emin ÖCAL
İstanbul, Eylül 2010

İÇİNDEKİLER
I.BÖLÜM
Teknik Resim Çizimlerinde Kullanılan Araç ve Gereçler
Resim Tahtaları
Resim Masaları
T. Cetvelleri
Gönyeler
Ölçü Cetvelleri
Açı Ölçer
Çizim Makineleri
Mekanik Tarama Cetvelleri
Kurşun Kalemler
Silgiler
Raptiye ve Yapıştırma Bantları
Pergel Takımı
Kesik Çizgi Makinesi
Grafos Takımı
Rapido Takımı
Redis Uçları ve Çini Mürekkebi
Yay Cetvelleri
Şablonlar
Resim Kağıtları
II. BÖLÜM Yazı ve Rakamlar
Grek Alfabesi
Serbest El ile Yazı Yazma Esasları
Yazı Şablonları
Şablon İle Yazı Yazılırken Dikkat Edilecek Hususlar
Hazır Yazı Yaprakları İle Yazı Yazma
III. BÖLÜM
Çizgi Çeşitleri ve Geometrik Çizimler
Çizgiler
Çizgi Grupları
Çizgi Kalınlıkları
Çizgi Çeşitleri
Çizgi Uygulamaları
Resim Çizilirken Dikkat Edilecek Hususlar
Çizim Hazırlığı
Takım Temizliği ve Bakımı
Çizim Sırası
Geometrik Çizimler
izdüşüm
Genel Bilgi
Tanım
İzdüşüm Elemanları
İzdüşüm Yöntemleri
Eşlenik Dik İzdüşüm
İzdüşüm Düzlemleri
İzdüşümlerin İşaretlenmesi
İzdüşümlerin Elde Edilmesi
Yükseklik - Aralık - Uzaklık
Geometrik Şekillerin İzdüşümleri
Doğru Tam Boylarının Bulunması
Teğet Kenarların İzdüşümleri
Görünmeyen Kenar Çizgilerinin Çizilmesi
Bir cismin Üç Görünüşünün Çizilmesi
V.BÖLÜM Perspektif
Tanım
Perspektif Çeşitleri
Paralel Perspektif
Merkezi (Konik) Perspektif
VI. BÖLÜM Kesit ve Görünüşler
Tanım
Kesit Çeşitleri
Mimari Projelerde Kesit
VII. BÖLÜM
Ölçek
Ölçek Çeşitleri
Ölçülendirme
Ölçülendirme Çeşitleri
Ölçülendirmede Dikkat edilecek Hususlar
Mimari Projelerin Ölçülendirmesi
VIII. BÖLÜM
Taramalar
IX. BÖLÜM
Bilgisayar Destekli Çizim
Yararlanılan Kaynaklar   




SATIŞTA OLAN DİĞER KİTAPLARIM
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: 08 Şubat 2022, 23:03:13 Gönderen: leventdny »