Gerilim Transformatörü

ahmet · 2787

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ahmet

  • Yazar
  • *****
    • İleti: 365
    • +5/-0
: 18 Ocak 2015, 00:52:44
Gerilim transformatörü, yüksek gerilimlerin ölçü aletleriyle ölçülmesinin pahalı ve imkânsız olması sebebiyle üretilmiştir. Elektrik devresine paralel olarak bağlanabileceği gibi toprak faz arasına da bağlanabilir. Gerilim trafosunun Primer sargısından geçen gerilimin meydana getirdiği manyetik alanı Sekonder sargının kesmesi ile sekonder sargıda bir bir gerilim meydana gelir. Sekonder sargıya paralel bağlanan bir ölçü aleti ile Primer devreden geçen akım miktarı ölçülür. Sekonder sargı ucuna bağlanan ölçü aletinde okunacak değer Primer Sargı gerilimi ya da Transformatör çevrim oranıdır.

Bağlı oldukları devredeki primer gerilimi istenen oranda küçültülerek bu gerilimle sekonder terminallerine bağlı aletleri besleyen ve onları yüksek gerilimden izole eden özel transformatörlere gerilim transformatörü denir. Primer dediğimiz esas devre gerilimini manyetik bir kublaj ile küçülterek sekonder dediğimiz ikinci devreye aktarır ver bu devreye bağlı cihazların gerilime duyarlı elemanlarının enerjilenmesini sağlarlar. Örneğin voltmetrelere,sayaç ve Watmetrelerin gerilim devreleri vb. Bunun sonucunda; cihazların büyük gerilimler ile zorlanması önlenir.Primer sargıları ince ve çok sarımlı, sekonder sargıları ise kalın tellli ve az sarımlıdır.

Tek kutuplu: Faz - toprak arası, gerilimi ölçer.Primer sargının çıkış ucu doğrudan toprağa bağlanır. Primer sargının giriş ucu (polarite uç) şebekenin faz iletkenine bağlanır.

Çift kutuplu: Faz-faz arası gerilim transformatörleri şebekede iki faz arasına bağlanan gerilim transformatörleridir. Genellikle dengeli yük çeken orta gerilim şebekelerinde üç adet faz-toprak arası gerilim transformatörü kullanmak yerine iki adet faz-faz arası gerilim transformatörü kullanarak gerilim belli bir oranda düşürülür.