Olay - 2
Son yaptığımız proje, iki yandan bitişik nizam, ön ve arka cepheleri yola bakan bir parselde yapılacak B+Z+3 katlı, yaklaşık olarak 1600 m2 basit bir konut binasıydı. Projede ön ve arka yol arasında 6.50 m kot farkı olmasından dolayı bodrum kat yüksekliği de otomatik olarak 6.50 m oldu. Yalnız belediye mimari kontrol masasındaki görevli 6.50 m kat yüksekliği fazla bodrum katı orta yüksekliğinden döşemesiz şekilde sadece kiriş geçirerek 2'ye bölün dedi. Ayrıca 6.50 m yüksekliğe sahip kolon ve perdelerinin burkulma boylarının azaltılması ve yanal stabilitelerinin iyileştirilmesinde de faydalı olacak bir öneri.
Neyse, mimari proje ön izinden çıktı, ben betonarme projesini diğer mühendisler de geri kalan projeleri çizdi. Kontroller yapıldı ve inşaat ruhsatı alındı. Buraya kadar herşey güzel. Daha sonra şantiyedeki ustalar bu projeler saçmalık diyerek yapının müteahhitini çalıştığımız büroya salmışlar. Adam gelip, bodrum katın orta kotunda yaptığımız, döşemesiz ve üstü boş kirişleri kastederek beni batırmaya mı çalışıyorsunuz gibisinden ağzına geleni söyledi. Ben de çıkışmak zorunda kaldım. Halbuki bodrum katın orta kotundan yaptığımız o ek kirişlere gidecek demir miktarı 2 tonu bile bulmamaktaydı. Ayıca mimari ve statik proje o kotlu ve çarpık arazi için hem güzel hem de ekonomik olmuştu.