Toprak İşlerinde Brükner UygulamalarıHazırlayanların eline sağlık.
Ulasım yollarının toprak gövdelerinin olusturulması amacıyla yapılacak toprak isleri islemlerinin ayrıntılı biçimde incelenmesi hem santiye organizasyonu hem de en ucuz çözüm yolunun bulunması bakımından gereklidir.Ulastırma yollarının toprak gövdelerinin olusturulmasına iliskin sorunlar yarma kesimlerinin kazılması, dolgu kesimlerinin doldurulması çerçevesinde ortaya çıkarlar.
Dolgu kesimlerin doldurulması için gerekli toprak üç yoldan sağlanabilir :
1-Yarma kesimlerinden kazılan zemin ; dolgu olusturma için gerekli özelliklere sahip ve dolguları karsılamaya yeterliyse, yarmalardan çıkan toprak , dolguları olusturmak için kullanılır.
2-Yarma kesimlerinden çıkan toprağın dolguya elverisli olmaması durumunda, uygun nitelikteki toprak yol gövdesi dısında seçilmis yerlerden sağlanır. Böylece dolguların olusturulması için yarma kesimleri dısından uygun yerlerden ve uygun nitelikteki toprakların alınarak dolguya getirilmesi islemine «ödünç» Ariyet denir.
Ödüncün yolun kenarından sağlanabilmesi « paralel ödünç» , «yan ödünç» ya da «yan ariyet» diye adlandırılır.Ödüncün yol kenarından sağlanamayıp daha uzaklardan dolgu için gerekli toprakların getirilmesi durumunda «noktadan ödünç» ya da «depodan» ya da «ariyetten» islemi söz konusudur.
3-Yukarıdaki iki durumun karması bir yol izlenerek, dolgunun belirli bir kesimi yarma kazısından çıkan toprakla, Öteki kesimleri de ödünçten sağlanan toprakla olusturulabilir.
Dolguların olusturulmasına iliskin açıklamalardan :
Yarma kazısından çıkan toprağın, dolguya elverisli niteliklere sahip olması kosuluyla, dolguya tasınabileceği, Yarma kazısından çıkan toprağın, dolguya elverisli olmaması, dolguda kullanılmasının ekonomik olmaması ya da dolguyu dengeledikten sonra artması durumunda uygun bir yere yığılması gerekeceği anlasılmaktadır.
Yarmadan çıkan toprağın uygun bir yere yığılması islemine «depo» denir.Yarma kazısından çıkan toprağın yol kenarına depo edilmesi «paralel depo» ya da «yan depo» olarak adlandırılır.
Yol kenarına yığılması olanağı bulunmayan yarma toprağının daha uzaklarda uygun yerlere depo edilmesi durumunda «noktaya depo» söz konusudur.
Programdaki hedeflerin tutturulması amacı ile ortaya çıkan zorunlu nedenlerle kazıya baslangıç tarihi dolgu yerinin hazırlanmasından önce ise, kazı malzemesi geçici bir süre için isverenin onayladığı bir yere depo edilir. Bu malzeme, dolgu sahası hazır olduğunda ikinci bir yükleme ve tasıma ile dolguya götürülür. Bu Đsleme röpriz denir. Röpriz, Özellikle yol insaatlarında ödenen is kalemlerinden olmayabilir. Çünkü yol insaatlarında röpriz,tercih edilen bir çözüm değildir. Röprizin zorunlu ise geçici depo yerinin elverisli bir tasıma uzaklığı içinde seçilmesi gerekir.
İndirme Linki;Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye Ol veya
Giriş YapEkran Görüntüsü;