PERMAKÜLTÜR NEDİR ?

Medeniyet Mühendisi · 10876

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Medeniyet Mühendisi

  • Admin
  • Yazar
  • *
    • İleti: 1991
    • +43/-2
    • Medeniyet Mühendisleri
: 02 Mart 2018, 16:53:38
PERMAKÜLTÜR NEDİR ?

‘ Permakültür, doğal ekosistemlerin çeşitliliğine, istikrarına ve esnekliğine sahip olan tarımsal olarak üretken ekosistemlerin bilinçli tasarımı ve bakımlarının sağlanmasıdır. ‘

Permakültür, permakültür bahçeleri, permakültür kurs etkinlikleri gibi söylemleri duymanın mutluluğu içerisinde permakültür kavramı hakkında temel bilgilere yer vermek istedik.



Permakültür Nedir ?
Permakültür en basit haliyle kalıcı (sürekli) tarım demektir. Latince perm süreklilik, agriculture ise tarım demektir.

Permakültür kavramının isim babası Bill Mollison, Permakültür: Bir Tasarımcı Elkitabı adlı eserinde permakültürü şöyle tanımlar: Permakültür, doğal ekosistemlerin çeşitliliğine, istikrarına ve esnekliğine sahip olan tarımsal olarak üretken ekosistemlerin bilinçli tasarımı ve bakımlarının sağlanmasıdır. Üzerinde yaşayan insanlar ile arazinin, gıda, enerji, barınak ve diğer maddi ve manevi ihtiyaçları sürdürülebilir bir şekilde karşılayan ahenkli bütünleşmeleridir. Sürdürülebilir tarım olmaksızın istikrarlı bir sosyal düzen mümkün değildir.

Permakültür tasarımı, kavramsal, maddi ve stratejik bileşenleri tüm canlıların yararına çalışan bir model içinde bir araya getiren bir sistemdir. Permakültür’ün arkasındaki, doğaya aykırı olmaktan ziyade onunla birlikte çalışma, uzun süreli düşüncesizce hareket etmekten ziyade uzun süreli özenli gözlem yapma, sistemlerin sadece bir ürününün peşinde koşmaktan ziyade onlara bütün işlevleriyle bakma ve sistemlerin kendi evrimlerinin gerçekleşmesine izin verme felsefesidir.

Permakültür, sürdürülebilir insan yerleşimleri kurgulayabilmemizi sağlayan bütünsel bir tasarım bilimidir.

Permakültür İlkeleri
Yeryüzüne özen gösterme; bütün yaşam sistemlerinin, canlı cansız bütün varlıkların devamı ve çoğalması için gerekli koşulları sağlama.
İnsanlara özen gösterme; insanların gıda, barınak, eğitim, tatmin edici iş ve keyifli insan ilişkilerine sahip olarak sağlıklı bir şekilde varolmaları için gerekli kaynaklara ulaşmalarını sağlama.

Nüfus ve tüketime sınır getirme; ihtiyaçların kontrol altına alarak yukarıdaki ilkeleri desteklemek için kaynaklar temin edilebilir Zaman, para veya enerji cinsinden olabilecek bu kaynaklar birinci ve ikinci ilkelerin gerçekleştirilmesinde kullanılabilir.

Permakültür Örnekleri, Permakültür Bahçeleri
EKO-PER “Ekolojik Bahçe ve Permakültür Uygulamaları”
Sancaktepe Belediyesi’nin sahiplendiği EKO-PER “Ekolojik Bahçe ve Permakültür Uygulamaları” projesi gelecek nesillere yaşanabilir ve nefes alınabilir mekanlar bırakmak amacıyla başlatıldı.




EKO-PER projesi kapsamında Sancaktepe bölgesinde pilot olarak seçilen Mustafa Karaşahin İlköğretim Okulu ve Sancaktepe Anadolu Lisesi bahçeleri ekolojik bahçe haline getirildi. Mart sonunda permakültür dersleri ile açık alan sınıflarında başlanacak olan yeşil eğitim modeli, mevcut müfredatı da destekleyecek şekilde tasarlandı.



2011 yılında Maltepe’de yapılan ilk uygulamanın ardından proje kapsamının genişletilmesi ve Montessori gibi alternatif eğitim teknikleri ile geliştirilerek örnek bir model haline getirildi. İstanbul Üniversitesi’nin danışmanlığı ile geliştirilen model, Mustafa Enes Sever ve Didem Çivici’nin yöneticiliği kapsamında ve Sancaktepe Belediyesi’nin projeyi sahiplenmesi ile hayata geçti.

Alıntı : sbpturkiye.com

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap


Çevrimdışı osmanbayrak

  • Süper Moderatör
  • Yazar
  • *
    • İleti: 751
    • +25/-25
    • Cinsiyet: Bay
    • Fatih BAYRAK-İnşaat Mühendisi
Yanıtla #1 : 02 Mart 2018, 17:00:33
Elinize sağlık

Fatih BAYRAK (M. Sc.)
Istanbul Technical University - Structural Engineering (PhD.)

osmanfatihbayrak@gmail.com
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap