Tünel Kalıp - Kent Konut Şantiye

Başlatan Medeniyet MühendisiForumun Santiye Bilgileri - Santiye Medyasi

Yanıt: 3
Gösterim: 6506
Son İleti 01 Ekim 2014, 15:12:51
Gönderen: dachkaconstruction
Şantiye Şefi İnşaat Mühendisi Olmalı

Başlatan erhanbaytakForumun Forum Hakkinda Duyurular

Yanıt: 0
Gösterim: 2718
Son İleti 15 Mart 2019, 00:10:39
Gönderen: erhanbaytak
Şantiye mi Ofis mi Karar Veremedim.

Başlatan Nemesis35Forumun Güncel Haberler ve Tartışma Bölümü

Yanıt: 0
Gösterim: 304
Son İleti 16 Ekim 2023, 02:52:11
Gönderen: Nemesis35

şantiye şefliği ile ilgili bilinmesi gerekenler

asaatci · 12074

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı asaatci

  • Azimli Çaylak
  • ***
    • İleti: 32
    • +0/-0
    • Cinsiyet: Bay
Forumumuz üyesi Ahmet ÇELİKKOLLU şefimizin sanırım 2012 yılında bizleri bilgilendirmek için yazdığı bilgilendirmedir. benim gibi yeni mezunlar için önemli bilgiler içerir.

Şantiye şefi inşai faaliyetlerde bulunan,elemanları sevk ve idare eden,iş güvenliği tedbirlerini denetleyen,yapının projeye uygunluğunu denetleyen teknik elemandır. 5728 sayılı kanunun 9.maddesine göre yapı denetiminde inşai faaliyetlerde görevli teknik elemanlar bir kamu görevi yapmakta ve memur statüsünde sayılmaktadır.Dolayısıyle bir yargılama gerekirse şantiye şefleri memurlarda olduğu gibi görevi kötüye kullanma sucundan yargılanır gerekirse bu suçtan ceza alırlar.

02.02.2011 tarihindeki Danıştay kararı ile sadece Mimar ve Mühendisler şantiye şefi olabilirler.Bunun haricinde teknikerler,teknisyenler,ögretmenler vb Şntiye şefi olmaları mümkün değildir.

Kamu binaları,bodrum hariç 2 kattan yüksek olmayan yapılar,500 metrekare inşaat alanından daha düşük inşaat alanına sahip yerlerde şantiye şefi bulundurulması zorunlu değildir.

Şantiye şefleri 5 adet işyerinde görev yapabilirler.Şantiye şeflerinin sorumluluğu en fazla 30.000 metrekare olabilir.Ancak tek işyerinde bir şantiye şefi üzerinde tek bu işyeri varsa 30.000 metrekare şartı aranmaz ve metrekareden bağımsız olarak tek bir mühendis yada mimar bu işyerinin şantiye şefliğini yapabilir.

Şantiye şefi müteahhitten sonra gelen kişidir.Kimi zaman müteahhiti temsil bile etmektedir.

İMO şantiye şeflerinin alması gereken ücreti 1 işyeri için 2012 yılına göre 1800 TL/AY olarak belirlemiştir.Bu ücret net ücrettir.


Şantiye şefleri işten ayrldığında Müteahhit 3 işgünü içinde Yapı denetim şirketine durumu bildirmeli ve inşaatı tatil etmelidir.Ne zaman ki yeni bir şantiye şefi bulursa tekrar inşaai faaliyetler başlayabilir.

Şantiye şefi yetki belgeli inşaat ve tesisat ustası çalıştırılmasından sorumludur.Çalışan ustaların yetki belgelerine bakmalı kontrol etmeli olmayan işçinin şantiyede çalışmasını engellemelidir.Bu sorumluluk direk şantiye şefinindir.

Şantiye şefi ruhsat ve iskanı imzalamakla yükümlüdür.Şantiyede ne tür imalat yapılacaksa imalat yapılmadan bir gün önce söz konusu imalatın yapılacagını ilgili Yapı Denetim Şirketine bildirmekle sorumludur.Örnegin beton dökülecekse bir gün önceden bunun yapı denetim şirketine bildirilmesi şantiye şefinin sorumluluğundadır.

Yapım işlerinde kusurlardan şantiye şefi müteselsilen sorumludur.Yani borcun tamamını ödemekle yükümlüdür.Yapımdaki bir kusurdan bina etkilenirse şantiye şefi meydana gelen zararın tamamını karşılamak zorunda kalabilir.

İş saglığı ve güvenliği konusundada gerekli her türlü önlemin aldırılmasından sorumludur.Eger önlem aldırmak için gerekli işlemleri yapmazsa ortaya çıkacak kaza vb durumlarda tazminat ödemesi gerekecek ve hapis cezası alabilecektir.

ÖZELLİKLE İŞ SAGLIĞI VE GÜVENLİĞ KONUSUNDA şantiye şefinin sorumluluktan kurtulması için şu işlemi yapması gerekir: İş güvenliği konusunda gerekli eksikleri tespit edecek(uyarı levhaları,halatlar,baretler,gerekli saglık aracları,yangın södürme cihazları, yüksek çalışma için yapılması gereken bariyerler vb) bunları yazılı olarak müteahhite bildirecek ve müteahhittende aldığına dair imza alacaktır.Ayını şekilde bu tür yerlerde çalışan işçilerede gerekli uyarıları yazılı yapacak emniyet kemeri baret gibi eşyaları işçiye zimmetleyecek ve bu evrakları saklayacaktır.Eğer bu tür yazışmaları müteahhit yada işçiler imzalamzsa söz konusu uyarılar noter aracılığı ile yapılacak ve şantiye şefi sorumluluktan kurtulabilecektir.Bu tür uyarılar yazılı yapıldıktan sonra müteahhit gerekli tedbirleri almıyorsa artık sorumluluk şantiye şefinden müteahhite geçmiş olur.

Ancak ruhsata aykırı bir imalat varsa şantiye şefi durumu sadece müteahhite değil Yapı denetim şirketinede bildirmekle yükümllüdür.

ŞANTİYE ŞEFİNİN HUKUKİ SORUMLULUĞU:
1.Yapı Güvenliği Açısından:

İnşaat yada yapı zarar görmüşse bu zararın giderilmesi için gerekli parayı yada güçlendirilmesi için gerekli parayı şantiye şefi kendi mal varlığı ile öder.Zarar gören kişiler bu maddi zararın tamamını şantiye şefinden karşılarDaha sonra bu işlerde müteahhitinde sorumluluğu olduğuna ianırsa şantiye şefi müteahhite ayrıca bir dava açıp zararını karşılamaya çalışabilir.Ancak müteahhitler tüzel kişiliklerdir.Bu anlamda sadece şrket malı ile sorumludurlar.Belli yıl sonra öyle bir firma bile olmayabilir.Şantiye şefi her zaman ortadadır.

2.İş Güvenliği Açısından:

iŞE İLK BAŞLARKEN TÜM UYARILAR İŞÇİLER VE MÜTEAHHİTE YAPILMALIDIR.YAZILI YAPILMALIDIR.TÜM İŞARETLEMELER,UYARI LEVHALARI ALANA KONMALIDIR.Tüm uyarılar eksiklkler müteahhite ve işçilere yazılı olarak yapılmalı ve imzalı teslim edilmelidir.Eger müteahhit yada işçiler imzadan imtina ediyorsa noter kanalıyla yapılmalıdır.Herhangi bir kaza anında şantiye şefi gerekli görülürse(yargı) tazminat ödemek zorunda kalacaktır.

3.Ceza Kanunu Açısından:

Şantiye şefi memur gibi kabul edilmektedir.Yukarıda bahsettiğim kusurların ortaya çıkması durumunda görevi kötüye kullanmaktan 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanır ve bu cezayı alabilir.Özelikle aypı ruhsatına aykırılıktan bir kusur meydana gelmişse bu ceza kaçınılmazdır.Eğer şantiyede ölümlü bir kaz meydana gelirse şantiye şefi hem tazminatla karşı karşıya kalacaktır hemde taksirle adam öldürmekten hapis cezası alabilecektir.

Görüldüğü üzer durum vahim.Şantiye şeflerinin neye imza attıklarını bilmelerinde fayda var.Umarım artık şantiye şefliği için imza atılır türünden ilanları internette görmeyiz.Yani işsaglığı ve güvenliği yasasındada yukarıda anlattıklarımı ilave şantiye şeflerinin sorumlulukları artmaktadır.Adeta şantiye şefleri ucan kuştan sorumlu duruma gelmektedir.Artık bu tür kiş kazlarında devlet sorumlu aramayacak davalar yıllarca sürmeyecektir.Bu tür kazalarda yasa sorumluyu şantiye şefi olarak belirlemiştir.Bu anlamda şantiye şeflerinin ne yaptığını bilmesinde fayda vardır.

Ahmet ÇELİKKOLLU
İnşaat Mühendisi
ESKİŞEHİR

Alıntıdır.



Çevrimdışı ahmet

  • Yazar
  • *****
    • İleti: 365
    • +5/-0
Yanıtla #1 : 30 Eylül 2014, 14:33:37
çok teşekkür ederim..  faydalı paylaşım oldu..  forumda olması gereken bir paylaşım..



Çevrimiçi mustafa1987

  • Yeni Üye
  • *
    • İleti: 4
    • +0/-0
Yanıtla #2 : 23 Eylül 2017, 16:17:54
5 şantiye şefiği yerine, tek şantiye şefliği getirilmeli. Çözüm budur.



Çevrimdışı civil.engineer

  • Çaylak
  • **
    • İleti: 16
    • +1/-0
    • Cinsiyet: Bay
  • www.aykutozdemir.com.tr
    • Yapısor
Yanıtla #3 : 26 Eylül 2017, 07:47:11
Ahmet abi döktürmüş yine