Amorf Yapılı Ahşap Dış Cephe Malzemesi

Başlatan Tuğce SultanForumun Yardim Bolumu

Yanıt: 1
Gösterim: 1620
Son İleti 26 Ekim 2017, 01:09:51
Gönderen: Tuğce Sultan
AHŞAP KİRİŞLİ ÇATI

Başlatan ugursaimForumun Mimarlık

Yanıt: 0
Gösterim: 1930
Son İleti 28 Nisan 2020, 11:26:17
Gönderen: ugursaim
Ahşap Kalıplar

Başlatan acagrikForumun Yapı Malzemesi Anabilim Dalı

Yanıt: 1
Gösterim: 2536
Son İleti 19 Nisan 2015, 20:47:14
Gönderen: engineer

Ahşap Çeşitleri

Medeniyet Mühendisi · 3421

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Medeniyet Mühendisi

  • Admin
  • Yazar
  • *
    • İleti: 1991
    • +43/-2
    • Medeniyet Mühendisleri
: 05 Mayıs 2015, 22:39:40
Ahşap Çeşitleri

Ahşap yüzyıllardır yapı sektöründe yer alan doğal ve sıcak bir malzemedir. Eğer düzenli bakımı yapılırsa zaman içinde kaybolmaz, yıllar geçtikçe yaşar ve yaşama değer katar.

Her ağacın kendine özgü bir yapısı, dokusu ve de rengi olduğu için ahşap ürünler; malzeme dünyası içinde zengin bir doğal gruptur. Üstelik ahşap yüksek taşıma ve esneme potansiyelinden ötürü, yapılarda yüzyıllardır güvenli bir malzeme olarak tercih edilmiştir.

Ahşap, içinde kendi özsuyunu bulundurduğu sürece yaşamaya devam eder ve kesildikten sonra bu özsuyu sayesinde formunu değiştirerek eğilip bükülebilir. Biz buna ?ahşabın çalışması? diyoruz. Bu yüzden ahşap, bir ürün haline gelmeden içindeki özsuyu kurutulmalıdır.

Eğer ahşap iyi kurutulmazsa siz onu sağlam cıvatalarla bile sabitleseniz, çalıştıkça bu güçlü cıvataları sökebilir.

Ahşabın iki türlü kurutma yöntemi vardır.

1)Doğal Kurutma Yöntemi

Bu yöntemde keresteler bir ızgara halinde, ahşabın damarları rüzgâr yönüne göre depolanır ve uzun sayılabilecek bir zaman diliminde kurumaya bırakılır.

Ağacın cinsine göre değişmekle birlikte genellikle bu işlem, yıllar sürebilir.

Bu yöntem sayesinde ağacın özsuyunun %18?lere kadar kurutulduğu görülmektedir.

2)Fırınlama Yöntemi

Günümüzde gerek zaman gerekse ekonomi açısından en çok kullanılan kurutma yöntemi ?Fırınlama Tekniği?dir.

Bu yöntem sayesinde ahşabın özsuyu %8 lere kadar düşürülebilmektedir.

Yapı ve mobilya sektöründe kullanılacak ağaçlar iki ana grupta toplanır:

1)İğne Yapraklı Ağaçlar (Yapraklarını Dökmeyen Ağaçlar)

2)Dökme Yapraklı Ağaçlar (Kışları Yapraklarını Döken Ağaçlar)

?İğne Yapraklı Ağaçlar? yumuşak ağaçlardır. Bu yüzden işlemesi kolaydır. Çam, sedir gibi ağaçlar bu gruba girerler. Mobilya sektöründe bu tür ağaçlar oldukça tercih edilmektedir.

?Dökme Yapraklı Ağaçlar? sert ağaçlardır. İşlemesi diğer gruba göre daha zordur ve doğal olarak daha çok çalışırlar. Gürgen, köknar, dişbudak gibi ağaçlar bu gruba girerler. Daha çok kalıp işlerinde ya da taşıyıcı strüktürlerde tercih edilirler. Bu grup oldukça zengin bir yelpazeye sahiptir.


AHŞAP ÜRÜNLER

Masif Ahşap

Bir ürün; tamamıyla kütlesel olarak hiçbir katkı ürün olmadan sadece ahşabın kendisinden oluşuyorsa biz onu ?masif? olarak adlandırıyoruz.

Ahşap doğal, değerli ve de ekolojik bakımdan korunması gereken bir malzeme olduğu için oldukça pahalıdır. Ayrıca yukarıda söz ettiğimiz gibi büyük kütlesel olarak kullanımında çalışma riski vardır. Bu yüzden, masif ahşabı günümüzde her üründe göremeyiz. Ahşabın taşıyıcı görev üstlendiği uygulamalarda ya da ahşap doğramalarda, ?masif ahşap? görebiliriz.

Kontrplak

Bir tomruğun kabuğundan başlayarak dıştan içeri doğru spiral olarak bıçakla yontma işlemiyle ince bir ahşap plaka elde edersiniz. Bu plakaların damarlarını şaşırtarak ve arasına özel bir reçine katarak elde edilen levhaya ?kontrplak? diyoruz. Bu ucuz ve çok işlevli malzemeyi dolap arkalarından tutun da çekmeceler olmak üzere çok geniş bir yelpazede kullanıyoruz.

Daha çok 5 mm kalınlığında kullanılmasına rağmen başka kalınlıkları da mevcut.

Ayrıca tutkalı ve ağacı özel seçilen suya dayanıklı kontrplaklar da vardır. Su kontrası veya marin kontra ismiyle anılırlar.

Sunta (Yonga Levha)

Asıl adı ?yonga levha? olan bu malzeme uzun yıllardır aslında marka adı olan ?Sunta? ile anılır oldu. Talaşın, sıcak basınç altında sıkıştırılmasıyla elde edilen levha biçiminde malzemedir. Masif ahşaba göre daha hafif olduğu için mobilya gövdelerinde üzerine kaplama yapılarak kullanılır. 18 mm ve 30 mm kalınlığında 210x280 ve 183x366 ebatlarında bulunmaktadır. Suntaların su ve nem ile arası iyi değildir.

MDF

Ahşap elyafın bu kez özel reçine ile sıcak baskı altında sıkıştırılmasıyla elde edilen suntaya göre daha dayanıklı bir malzemedir. Suntaya göre neme karşı daha dayanıklı olmasına rağmen suya karşı dayanıklı sayılmazlar. Yoğunluklarına göre 3 gruba ayrılır.

1)LDF: Az yoğun, az dayanıklı, dolgu gerektiren yerlerde kullanılır

2)MDF: Orta yoğun, orta dayanıklı, mobilya gövdeleri ve dolap kapaklarında kullanılır.

3)HDF: En yoğun, çok dayanıklı, laminant parkelerde kullanılır

Doğal Kaplama

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi masif ahşap çok pahalı olduğu için kaplama yöntemi kullanılır.

Önce tomruk biçiminde bulunan ağaç 0,4 ile 2 şer mm kalınlığında plakalar biçiminde kesilir. Elde ettiğimiz bu plakalara ?doğal kaplama? diyoruz. Bu plakaları sunta ya da mdf üzerine yüksek ısı altında presle yapıştırarak ürün elde ederiz. Dıştan bakıldığında; o kaplamanın elde edildiği ağacın dokusu ve rengi görünür. Böylelikle daha ucuz bir yolla doğal desenli ahşap ürün elde ederiz. Bu yöntemi tıpkı çıplak vücuda elbise giydirmeye benzetebiliriz.

Laminat (Laminant) Ahşap (Pvc Kaplama Yöntemi)

Laminat ismi İngilizce Laminated kelimesinden alıntılanmıştır. Bu yöntem yukarıdaki yöntemin aynısıdır. Ancak burada ?doğal kaplama? yerine yine sunta ve mdf üzerine pvc kaplama kullanılır. Pvc üzerine binlerce renk ve desen işleme şansı olduğu için laminat ürünler isteğimiz doğrultusunda bize birçok renk ve desen görünümlü ürünler sunmamızı sağlar. Ayrıca piyasada ince bir film tabakasıyla kaplanmış halde sunta ya da Mdf üzerine laminat levhalar bulunmaktadır. Bunlar Suntalam ve Mdflam olarak adlandırılırlar.

Lamine ahşap

İnce (0,5 cm ile 5 cm arası) ahşapların tutkallanarak üstüste sıkılması ile elde edilen masif ahşap malzemelerdir. Hazır mamul olarak bulmak zordur. Genellikle büyük açıklık geçecek ahşap kirişlerde ve tekne yapımında kullanılırlar. Lamine ahşap elemanlar çeliğe yakın dayanıma ulaşabilirler.


Kolay Gelsin!...

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap


Çevrimdışı kirvelirasim

  • Yeni Üye
  • *
    • İleti: 1
    • +0/-0
    • E-Posta
Yanıtla #1 : 28 Haziran 2017, 01:30:43
Merhabalar, yukarıdaki tanımlamalarda teknik sorunlar bulunmaktadır. Mesela Damar yerine Lif yazılmalı, MDF: Medium Density Fiberboard - Orta Yoğunluktaki Lif Levha demektir.