Gübretaş Yarımca Yemekhane ve Soyunma Odası Yapım İşi Keşif, Metraj ve Projeleri

Başlatan Medeniyet MühendisiForumun Proje Havuzu

Yanıt: 1
Gösterim: 1955
Son İleti 16 Kasım 2016, 12:01:56
Gönderen: emnbzkrt
yol yapım aşamasında menfez kanat açıklığı formulü nedir acaba

Başlatan oral.tufan12Forumun Yardim Bolumu

Yanıt: 0
Gösterim: 2403
Son İleti 21 Ağustos 2017, 09:57:48
Gönderen: oral.tufan12
Yapım İşleri Sözleşme Uygulamaları Muayene Kabul Rehberi Tuncay Gürsen-SATILDI

Başlatan leventdnyForumun 2.El Kitap Alım-Satım

Yanıt: 0
Gösterim: 1873
Son İleti 21 Haziran 2018, 13:56:08
Gönderen: leventdny

Bir Binanın Yapım Aşamaları

Medeniyet Mühendisi · 71300

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Medeniyet Mühendisi

  • Admin
  • Yazar
  • *
    • İleti: 1991
    • +43/-2
    • Medeniyet Mühendisleri
: 13 Eylül 2015, 14:06:53
1- Hafriyat Aplikasyonu:
Arazi üzerine mimari projesine uygun olarak ve harita mühendisi tarafından getirilen koordinatlar eşliğinde hafriyat aplikasyonu yapılır.




2- Hafriyat:
Aplikasyona göre hafriyat yapılır. Bunun için zemine uygun iş makinaları seçilir. Bu arazide 24 tonluk, kırıcılı ekskavatör kullanıldı.

 

3- Hafriyatın nakliyesi:
Hafriyattan çıkan moloz ve kayalar, kamyonara yüklenip belediyenin gösterdiği alanlara atılır.



4- Temel altı mıcır ve drenaj işleri:
Hafriyatı yapılmış zemin üzerindeki kaba toprak sıyrılarak mıcır ile tesviye yapılır. Mıcır içinde drenaj için özel drenaj boruları döşenir. Drenaj borularının yeraltı sularını tahliye edebilmesi için eğimlerine dikkat edilir. Bu işlemi düzgün yapabilmek için mıcır kalınlığının 18 cm den daha az olmaması gerekir.



5- Mıcır tesviyesi ve temel altı grobeton:
Serilen mıcır tesviye edilir. Mıcırın etrafına nivo ile teraziye alınmış kalıplar yerleştirilerek grobeton dökümüne başlanır. Grobeton kalınlığı 10 cm olmalıdır. Grobetonun drenaj borularını tıkamaması için drenaj borularının nasıl örtüldüğüne dikkat edin.



6- Radye temel altı izolasyon hazırlıkları:
Radye temel yapımı öncesinde, temel altı bohçalama yalıtımını yapabilemk ve temel yanlarının yalıtımı ile temel kalıbını aynı anda oluşturabilmek için temel sınırlarına tuğla ile kalıp/duvar örülür. Bu duvarın ölçüleri radye temel sınırlarına göre tespit edilir. Yüksekliği de radye temel kalınlığından 5-6 cm yüksek olur. Bu 5-6 cm fazlalık izolasyon koruma betonu için gereklidir. Bkz. 7. madde.



7- Temel altı bohçalama yalıtım ve koruma betonu:
Radye temel altında kalacak olan bohçalama yalıtımı membran türü yalıtım malzemesi ile yapılır ve üzerine 5 cm koruma betonu atılır. Koruma betonu, radye temel imalatı sırasında demir döşenirken yalıtımın zedelenmesini önler.


8-Radye temel demirlerinin döşenmesi.
Statik projesine uygun biçimde temel demirleri döşenir. Demir altı paspayları konur. Bu paspaylarının temelde 5 cm olması gerekir. Demir aralarından, faraday kafesi sağlamak ve statik elektrik yükünü deşarj edebilmek için galvaniz şeritler geçirilir.
 

9- Temel betonu dökülmesi:
Statik projede belirlenen beton sınıfına göre getirilen beton, betona su katmadan, gerekirse akışkanlaştırıcı ile takviye edilerek dökülür. betonun kalıba iyi yerleşmesi ve boşluk oluşturmaması için mutlaka vibratör kullanılmalıdır. Vibratör işi bilinçli elemanlara teslim edilir ve döküm boyunca çalıştırılır.
 

10- Subasman perdelerinin imali:
Radye temel ile subasman kotu arasında imal edilecek olan subasman perdelerinin demir, kalıp ve beton işleri tamamlanır.


11- Subasman perdelerinin kalıpları söküldükten sonraki görüntüsü


12- Dolgu ve sıkıştırma:
Subasman perdelerinin içinde kalan boşluğa uygun malzeme ile yapılan dolgular, daha sonra boşluk yaratmaması için kompaktörlü sıkıştırma öncesinde suya doyurulması gerekir.


13- Kompaktörlü sıkıştırma:
Yaklaşık %20 nem oranına ulaşmış olan dolgunun kompaktörle sıkıştırılır.


14- Subasman kotu hasır demirli grobeton:
Sıkıştırılmış dolgu üzerine pis su tesisatı gibi altyapı imalatları tamamlandıktan sonra, mıcır serilir. Bu mıcırın görevi, grobeton ile dolgu malzemesi arasında bir katman oluşturarak betonu ve hasır demiri korumaktır. Serilen mıcır üzerine 8-12 cm kalınlığında (projede öngörülen sınıfta) beton dökülür. Bu uygulamada dökülen beton sınıfı C25 dir. Dolgu üzerine yapılan grobetonun kalitesiz olmasının, ilerde taban çökmesi gibi sıkıntılara yol açabileceği bilinmelidir.


15- Beton dökümüne hazırlanmış hasırlı grobeton.


16- Hasırlı grobeton dökümü:
Subasman perdelerinin bitiş kotunun ve üst kenarlarının düzgün olmasının önemi bu fotoğrafta anlaşılmaktadır. Grobeton tesviyesinin kolaylığı ve doğruluğu için bu tür püf noktalarına önceden dikkat etmek gerekir. Perdelerin kotunun grobeton kotundan aşağıda olması durumunda kolon filizlerinin arasında grobeton girmesi ve ilave bir katman oluşturması statik açıdan tehlikelidir.


17- Asmolen sistem tabliye kalıbı:
Beton dökümüne hazırlanan tabliye kalıbı görüntüsü. Kalıp destekleri, asmolenlerin düzeni, kolonların demir filizleri ve kalıp dikmelerinin sıklığı görülmektedir. Beton atılırken vibratör kullanan ekibin tereddütsüz çalışabilmesi için kalıp takviyelerinin güçlü olması gerekmektedir. Aksi halde vibrasyondan tasarruf etmeye çalışılır ve statik zayıflıklar hatta tehlikeli boşluklar oluşabilir.


18- Kolon kalıbı:
Kolon ve tabliye kalıplarının yapılması sırasında kullanılacak malzemenin temiz, düzgün ve sağlam olması önemlidir. Taze betonun kalıp yüzeylerine uyguladığı basınç kimi noktalarda kolayca onlarca tona kadar yükselebilir. Bu nedenle kalıp imalatında kullanılacak olan malzemenin sağlamlığı ve düzgünlüğünün yanı sıra, desteklerinin güçlü olmasına dikkat edilmeli, demir donatıların düzgünlüğü sağlanmalı ve kalıbın her yüzeyine paspayları mutlaka konmalıdır. Kolon, tabliye, temel gibi değişik imalatların paspayı malzemeleri birbirinden farklı olduğu bilinmeli ve doğru yerde, doğru paspayı kullanılmalıdır. Paspayı kullanılmayan betonarme imalatlar korozyona davetiye çıkarmıştır.


19- Beton dökülmesine hazırlanmış olan kalıp:
Kalıp, demir ve asmolen imalatı tamamlandıktan sonra son kontroller yapılır ve imalat sırasında hizası bozulmuş olan asmolenler düzeltilir.


20- Tabliye betonu dökülmesi:
Statik projede belirlenen beton sınıfına göre getirilen beton, betona su katmadan, gerekirse akışkanlaştırıcı ile takviye edilerek dökülür. Betonun kalıba iyi yerleşmesi ve boşluk oluşturmaması için mutlaka vibratör kullanılmalıdır. Vibratör işi bilinçli elemanlara teslim edilir ve döküm boyunca çalıştırılır. İşlem boyunca asmolen sıralarının bozulmamasına dikkat edilir. Önce ana kiriş ve asmolen kirişleri dökülür, vibratörle sıkıştırılır. Daha sonra tabliye betonu dökülür ve tekrar vibratörle sıkıştırılması ve kiriş betonları ile kaynaşması sağlanır. Beton dökümü sırasında hiçbir noktada soğuk derz oluşmaması için beton katmanları arasındaki sürelere dikkat edilir. Betonun uzak noktalardan gelmesi durumunda çeşitli katkılardan destek alınabileceği gibi özel noktaların bağlantısını güçlendirmek için epoksi esaslı kimyasalların kullanılması durumuna karşı tedarikli olmak gerekmektedir.


21- Teras tabliyesinin betona hazır hali:
Teras tabliye kalıbı hazırlanırken, tabliye betonu üst kotu hizasına çakılmış olan çıtanın sebebi, parapet duvarlarının eklerinin görülmesine engel olmaktır. Bu imalatta parapet duvarı için filiz bırakılmış ve parapet kalıbı ile tabliye kalıbının tek parça olması tercih edilmiştir.


22- Teras ve parapet betonunun bitmiş hali:
Parapet malzemesi olarak betonarme tercih edilmesinin avantajlarını göz ardı etmemek gerekir. Sağlamlık, detay kolaylığı ve ilerde çanak anten vb uygulamalar için yalıtım kolaylığı sağlaması bakımından parapet duvarlarında beton kullanılması uygun olacaktır. Teras üzerine dökülen tesviye betonları ile izolasyon koruma betonlarının genleşmelerinin, betonarme olmayan parapetleri itekleyerek çatlattığı ve bu nedenle yalıtımları bozarak tamiri pahalı sorunlar çıkardığı bilinmektedir.



23- Tamamlanmış betonarme imalatın görüntüsü


24- Tuğla duvar hazırlıkları.


25- Tuğla duvar imalatları:
Betonarmesi tamamlanmış binanın projesine uygun şekilde, tuğla duvar aplikasyonu yapılır. Bu aplikasyon sırasında binanın dış duvar hizalarının temelden çatıya kadar tek doğrultuda olması sağlanmalıdır. Bu sayede betonarme imalatta oluşabilecek ufak sapmalardan dolayı gereksiz kalınlıkta sıva yapılması önlenmiş, şakül ve terazi açısından kusursuz bir görünüm elde edilmiş olur. Bu şekilde (bütünsel olarak) planlanan bir duvar imalatı hem estetik başarı sağlar hem de ekonomik tasarruf getirir.


26- Lentolar ve duvar üstü dolgular:
Pencere üstü lentoların uzunluğu ile pencere eni arasındaki oranların doğru olması gerekmektedir. Tüm duvar imalatı bitirildikten sonra en üst sıranın üstünde kalan boşluklar sıva ile sıkı biçimde doldurulmalıdır.


27- İmalat boyunca şantiye içi ve çevresinin mümkün olan her aşamada temizlenmesi ve temiz tutulması önemlidir.
Bu temizlik sayesinde imalatı kolaylaştırmanın yanı sıra, iş kazalarını önlemek, imalat kontrollerini ve sonraki iş aşamalarının provalarını yapabilmek, imalat eksiklerini vaktinde farketmek ve sonraki imalat aşamalarına kolayca hazır hale gelebilmek mümkündür. Tuğla duvar aşaması devam eden bir şantiyeye çok sayıda firma gelir ve kendi imalatları için ölçüler alarak hazırlık yaparlar. Mutfak, kapı, pencere, elektrik, tesisat vs gibi çok sayıda firmanın teknik adamlarının şantiye içinde yapacağı çalışmaların verimli olabilmesinin ilk şartı temiz ve düzgün bir ortamda çalışabilmeleridir.


28- İç duvarların örülmesi:
İç mekan bölücü duvarların örülmesi aşamasında önce bir sıra tuğla duvar örülmeli, binanın teknik uygulama sorumluları ile proje müellifleri tarafından kontrol edilmeli ve yapı sahibinden de "olur" alınmalıdır. Yapılan bu onay ve olurlar sayesinde, sonradan oluşabilecek değişiklikleri önceden görmek ve kaynak israflarının önüne geçmek mümkün olacaktır.
 

29- Tuğla duvarı bitmiş kaba yapının dış cephe görüntüsü.
 

30- Tuğla duvarı bitmiş kaba yapının dış cephe görüntüsü.
Artık bu bina, ince işler diye adlandırılan imalatlara hazırdır.
 
« Son Düzenleme: 01 Mayıs 2017, 19:00:41 Gönderen: erhanbaytak »

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap


Çevrimdışı Kafkas

  • Çaylak
  • **
    • İleti: 9
    • +0/-0
Yanıtla #1 : 17 Kasım 2015, 12:01:25
Resmen yapan çok iyi iş çıkarmış. Fotograflar o kadar güzel anlatıyor ki. Eline sağlık güzel bilgilendirme olmuş.



Çevrimdışı Flora

  • Yazar
  • *****
    • İleti: 350
    • +11/-4
    • Cinsiyet: Bayan
Yanıtla #2 : 17 Kasım 2015, 15:57:47
şantiye tecrübesi az olan inşaat mühendisleri için mükemmel bir özet olmuş.Çok teşekkürler..



Çevrimdışı zeniwork

  • Çaylak
  • **
    • İleti: 23
    • +0/-0
    • Cinsiyet: Bay
  • Caner Sağır
Yanıtla #3 : 04 Şubat 2016, 14:40:52
Fotoğraflar konusunda bir sıkıntı oluşmuş, güncelleme için araştırmaya başlıyorum, kendi çektiğim ve internette yer alan fotoğraflardan derleme yaparak konu en kısa zamanda güncellenecektir.



Çevrimdışı engineer

  • Proje Timi
  • Azimli
  • *****
    • İleti: 87
    • +3/-0
Yanıtla #4 : 08 Şubat 2016, 17:45:32
fotoğraflarda herhangi bir sorun yok..
görünüyor. boş yere yorulmayın bence :)

Mühendisûn


Çevrimdışı aydnksvl

  • Çaylak
  • **
    • İleti: 13
    • +0/-0
Yanıtla #5 : 08 Şubat 2016, 19:26:29
12. resimde dolgu ve sıkıştırma yaparken o kadar su ile doldurmak bana mantıksız ve hatalı geldi...



Çevrimdışı zeniwork

  • Çaylak
  • **
    • İleti: 23
    • +0/-0
    • Cinsiyet: Bay
  • Caner Sağır
Yanıtla #6 : 10 Şubat 2016, 19:41:40
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap
fotoğraflarda herhangi bir sorun yok..
görünüyor. boş yere yorulmayın bence :)

Evet, benim pc'den kaynaklı bir sorun varmış. Bende forumdaki tüm fotoğraflar hatalı, baya yorulacağız diye üzülmüştüm lakin hepsi sağlammış :) Entry fazlalığı oldu ama, sorunu düzelttim bu vesile ile



Çevrimdışı alex1907

  • Çaylak
  • **
    • İleti: 8
    • +1/-0
    • E-Posta
Yanıtla #7 : 19 Nisan 2016, 14:22:39
teşekkürler,ince işler ile ilgili de bu şekilde bir sunum varsa paylaşabilir misiniz



Çevrimdışı emrebyzt42

  • Çaylak
  • **
    • İleti: 6
    • +0/-0
    • E-Posta
Yanıtla #8 : 17 Ağustos 2016, 02:22:09
ÖNCELİKLE PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER.ÇOK FAYDALI TAVSİYE EDERİM.FOTOĞRAFLARI GÖRMEDE SIKINTI YAŞAYAN OLURSA METNİ RESİMLERLE BİRLİKTE WORD E KOPYALARSINIZ RESİMLER WORD DE GÖRÜNÜYOR



Çevrimdışı busray95

  • Yeni Üye
  • *
    • İleti: 1
    • +0/-0
Yanıtla #9 : 02 Eylül 2016, 17:59:42
Worde yapıştırdığım halde resimleri göremiyorum, başka bir sorun mu var acaba?



Çevrimdışı Medeniyet Mühendisi

  • Admin
  • Yazar
  • *
    • İleti: 1991
    • +43/-2
    • Medeniyet Mühendisleri
Yanıtla #10 : 03 Eylül 2016, 09:15:50
herkes sakin olsun bugün resimleri düzeltiyorum.. :)

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap


Çevrimdışı Medeniyet Mühendisi

  • Admin
  • Yazar
  • *
    • İleti: 1991
    • +43/-2
    • Medeniyet Mühendisleri
Yanıtla #11 : 04 Eylül 2016, 18:28:59
resimler yenilendi arkadaşlar

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap


Çevrimdışı karakutukengin

  • Çaylak
  • **
    • İleti: 14
    • +0/-0
    • Cinsiyet: Bay
Yanıtla #12 : 05 Aralık 2016, 08:46:38
Ince islerin de derlemesini yaparsaniz çok makbule geçer. Gerçekten çok faydalı bir paylaşım. Elinize sağlık. Ince isleri bekliyoruz 😊

Vicdanını kaybeden huzur aramasın!


Çevrimdışı zynpatmc

  • Çaylak
  • **
    • İleti: 23
    • +0/-0
Yanıtla #13 : 01 Ocak 2017, 23:55:37
Gerçekten çok faydalı bir paylaşım olmuş, çok teşekkürler :)



Çevrimdışı osmanbayrak

  • Süper Moderatör
  • Yazar
  • *
    • İleti: 751
    • +25/-25
    • Cinsiyet: Bay
    • Fatih BAYRAK-İnşaat Mühendisi
Yanıtla #14 : 02 Ocak 2017, 03:39:20
Ellerine Sağlık

Fatih BAYRAK (M. Sc.)
Istanbul Technical University - Structural Engineering (PhD.)

osmanfatihbayrak@gmail.com
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap