Çelik Taşıyıcı Sistem Elemanlarının Boyutlandırılması

Başlatan FloraForumun Yapı Anabilim Dalı

Yanıt: 1
Gösterim: 2624
Son İleti 01 Şubat 2016, 15:41:44
Gönderen: ugrtiryaki
Çelik Çekme Deneyi (Video)

Başlatan Medeniyet MühendisiForumun Laboratuvar

Yanıt: 0
Gösterim: 4368
Son İleti 11 Kasım 2014, 18:33:21
Gönderen: Medeniyet Mühendisi
TEKLA HAFİF ÇELİK PROJESİ

Başlatan abdullahacarForumun Tekla/Xsteel

Yanıt: 1
Gösterim: 1904
Son İleti 26 Mart 2023, 16:08:42
Gönderen: Gencmuhendisiniz

Çelik Tel Donatılı Zemin Betonları El Kitabı

Emrah Türkseven · 1644

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Emrah Türkseven

  • Moderator
  • Yazar
  • *
    • İleti: 605
    • +14/-4
    • Cinsiyet: Bay
    • E-Posta
Çelik Tel Donatılı Zemin Betonları El Kitabı

Tamamını İndirmek İçin;
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap


1-Giriş
ÇTDB, 60’lı yılların başında geliştirıldi ve tel tipleri üzerinde yıllar boyu süregelen araştırmalar ve uygulamalar ,bu malzemeyi Dünya çapında çeşitli uygulamalarda bilinen bir teknoloji haline getirdi.Günümüzde halen,dizayn ve hesap metodları geliştirilmektedir.

ÇTDB için ilk uygulama alanlarından biri,elastik zemine oturan beton plaklar oldu.Bugün milyonlarca metrekare çelik tel donatılı zemin betonu dökülmektedir. Mikro çatlaklar arasında köprü görevini gördükleri ve gerilmeleri geniş bir alana transfer ettikleri için,çelik teller, kırılgan beton yapısını esnek ve dayanıklı hale hale getirmektedir.Sonuçta, gerilmelerin beton içindeki dağılımı değişmekte ,yük taşıma kapasitesi belirgin bir şekilde artmaktadır.Tutkallı çelik teller kolayca betona katılmakta ve homojen dağılmaktadır.


2-Çelik Tel Donatılı Betonların Teknik Özelikleri

ÇTDB’ların temel özellikleri ,çeşitli yayınlarda ve uluslararası standardlarda açıklanmıştır.Fakat ,ÇTDB’ları karakterize eden en önemli özelliklerden biri,
onun tokluğudur,başka bir deyişle ,enerji yutma kapasitesidir.Basınç ve eğilme-çekme
gerilmeleri,çelik tellerin rolünden ziyade,beton kalitesine bağlıdır.Ama tokluk,beton içindeki çelik tellerin rolüne bağlıdır.Bu sözünü ettiğimiz ,enerji yutma kapasitesinin ölçümü,çeşitli standardlarda belirtilmiştir.( JSCE-SF4 Japon ; ASTM 1018 USA ve ülkemizde TS 10515 )
Diğer özellikleri ise,etkili bir çatlak kontrolu(homojen dağılmış tel donatıya bağlı olarak),artan darbe,yorulma ve aşınma dayanımıdır.

Çelik teller ile polipropilen lifler arasındaki en önemli fark da,bu liflerin bir donatı olmayıp,betonun yük taşıma kapasitesini arttırmamalarıdır.Polipropilen lifler sadece taze betonda rötre çatlaklarını kontrol etmek amacı ile kullanılır.

3 önemli parametre ,çelik tellerin performansında etkilidir.Bunlar sırayla,uzunluk/çap oranı, telin çekme –kopma dayanımı ve betona ankrajıdır.


3-Teknik ve Ekonomik Avantajları

Teknik Avantajları : *Yüksek yük-taşıma kapasitesi
*Yorulma ve darbe direncinde artış
*Çatlaksız bir yüzey
*Yüksek dayanıklılık(Durabilite)
Ekonomik Avantajları: *Klasik çelik hasır donatının kullanılmaması
*Beton kalınlığının azaltılması
*İş hızının artması
*Bakım giderlerinin azalması
Özel uygulamalar için elbette ek avantajları ilave edebiliriz.


4.Elastik Zemine Oturan Plakların Dizaynı

Bilindiği gibi, elastik zemine oturan plakların dizaynı, 1920’li yıllarda Westergaard tarafından geliştirilen elastik metod ile yapılır.Dizayn sonucu elde edilen döşeme kalınlığı oldukça fazladır ve zemin betonu servis gereksinimleri dikkate alınmamıştır.Plastik metodun kullanımıyla plak kalınlığı azaltılmış , deformasyon ve çatlak kontrolu ,nihai taşıma kapasitesi ve servis yükleri dikkate alınmıştır.
Plastik metodda, plağın sünek davranacağı kabul edilir.Plağın, çatlak sonrası elasto-plastik davranışı için, yeteri miktarda çelik tel veya hasır donatıya sahip olması gerekir.(Çelik tel için Re değeri en az %30, klasik donatı için kesit alanının en az % 0.25-0.35 ‘i ).
İçinde donatı olmayan veya en az donatı miktarına sahip olmayan plaklar, elastik metodla hesaplanmalıdır.Rötre donatısı olarak kullanılan ve beton kesit olanının %0.10 –0.15 değerinde (cm2) donatı içeren zemin betonları, esnek davranış gösteremezler ve çözümleri elastik metod ile yapılmalıdır.Bu donatılar, sadece rötre çatlaklarının sınırlandırılması için kullanılır ve beton plakların nihai taşıma kapasitesine etkileri yoktur.

Nihai Limit Durumu
Nihai limit durumu diğer bir değişle taşıma sınırı, yapının dayanımı, servis yük durumu ise çatlak genişliğinin sınırlandırılması ve deformasyonu ile ilgilidir.
Elastik zemine oturan döşemelerin eğilme nihai dayanımları için yapılan dizaynı, aşağıda açıklanan kırık hatlar teorisine dayanır.(yield line theory).
Nihai limit durumunda, döşeme altında kırık hatlar boyunca uzanan eğilme momentlerinin plastik bölgede oluştuğu kabul edilir.Diğer taraftan, elastik zemine oturan plakların üst yüzeylerinde çatlak oluşumu istenmez.Bu nedenle, döşemenin üst yüzeyinde kırık hatlar boyunca devam eden eğilme momentleri, beton dizayn momentleri ile sınırlandırılır.

Özellikle dış saha betonlarında , rötre ve sıcaklık değişimleri, önemli çekme gerilmelerine sebeb olabilir.Bu durum, yüzeyde çekme gerilmeleri oluşturan üniform dağılı yükler arasında veya raf ayakları arasında problemlere yol açabilir Bu durumda, çatlak momentlerin ve beton çekme dayanımının azaltılması gerekir.

Servis yük durumu
Yukarıda da belirtildiği gibi, elastik zemine oturan betonların dizaynında , uygulanan yüklerden dolayı yüzeyde çatlak oluşumuna izin verilmez.Eğer hareket halinde yük uygulanıyor ise, döşemenin deformasyonu kontrol edilmelidir.
« Son Düzenleme: 21 Mayıs 2019, 15:03:16 Gönderen: erhanbaytak »

“Bilmediklerimin yanında, bildiklerimle ben bir hiçim”