Bina Bilgi Modellemesi - Building İnformation Modelling (BİM)

Başlatan Hakan PARForumun Serbest Kürsü

Yanıt: 3
Gösterim: 2310
Son İleti 18 Nisan 2016, 14:41:19
Gönderen: emregul

BIM, Building Information Modeling

emnbzkrt · 3400

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı emnbzkrt

  • Proje Timi
  • Yazar
  • *****
    • İleti: 179
    • +0/-0
    • Cinsiyet: Bay
  • Cenk Etme Civil
: 18 Kasım 2016, 18:35:17
Arkadaşlar tam olarak nedir? Bu sisteme nasıl ve ne zaman geçeceğiz?



Çevrimdışı Medeniyet Mühendisi

  • Admin
  • Yazar
  • *
    • İleti: 1991
    • +43/-2
    • Medeniyet Mühendisleri
Yanıtla #1 : 18 Kasım 2016, 23:00:12
Temel bilgileri edinmek için turner'ın istanbul'da yaptığı konferansın sunumlarını şu adreste bulabilirsiniz;
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap

Forumlarda ve Farklı Sitelerde Şu Şekilde Tanımlar ve Bilgilendirmeler Yapılmıştır;

"genel olarak revit, archicad ve navisworks gibi bilgisayar programlariyla yapilan islerin jenerik adi. ecnebilerde pek populer de bizim ellere fazla yayilmadi henuz."

"bu sistemi kullanan ofislerde genelde bir ya da birkac adet bim manager bulunur. tum modelleri, cizimleri, objeleri sekle semale sokar, projedeki cakismalari tespit eder, bilgisayar ortaminda disiplinler arasi koordinasyonu saglarlar. cogu kisinin pek hazzetmedigi, kullanilan yazilimi cok iyi bilmeyi gerektiren, birkac sene tecrube ile cok saglam maaslar talep edebileceginiz bir pozisyondur."

"yurtdışında ingiltere başta olmak bir çok ülkede direk ihale şartnamelerinde istenen, ülkemizde de yavaş yavaş kullanımı artan sistem.kabaca şöyle anlatabilirz; koordinasyonu sağlar, disiplinler arası ilişkileri görmekte yardımcı olur, 3 boyut, iş programı ve maliyetin birleştirilmesini sağlar.proje başlamadan masa başında tamamen çözülmesi mantığıyla işler de diyebiliriz.

yeni yapılacak mahmutbey - kabataş metro hattı inşaat işleri şartnamesinde de bım modeli istenmiştir."


"aslında benim bir bım tanıtımım 3-4 saat kadar sürüyor fakat kısaca özetlemek gerekirse;

building ınformation modeling (bım) yani yapı bilgi modellemesi (sistemi), 3b nesne tabanlı modeller kullanarak, bir yapının yaşam döngüsü boyunca birbiriyle uyumlu, koordineli ve ilişkili her tür bilginin yaratılması ve kullanılması sürecidir. sürecidir diyorum çünkü bım bir program veya ürün değil, bir süreçtir. yani 2 tane autocad alalım gibi 2 tane bım alalım diyemezsiniz.

projenin tüm ana süreçlerinde etkin olarak kullanılabilen sistem, farklı disiplinler arasındaki koordinasyonu artırıp, yapı ile ilgili bir bilgi bankası oluşturur."




Ayrıca BIM aşağıda bulduğum bir kaynakta şu şekilde tanımlanıyor. (Alıntı Yapılmıştır)

BIM Nedir?Building Information Modeling (Yapı Bilgi Modeli) 3 boyutlu parametrik ve nesne tabanlı modeller kullanarak, bir yapının/tesisin yaşam döngüsü boyunca tesise ve/veya projesine ait birbiriyle uyumlu, koordineli ve ilişkili her tür bilginin yaratılması ve kullanılması sürecidir. BIM bir program ya da ürün değil, bir yaklaşımdır. Projenin tüm ana süreçlerinde etkin olarak kullanılabilen sistem, işveren, tasarımcı, müşavir, yüklenici, alt yüklenici ve tedarikçiler arasındaki bilgi alışverişinin kalitesini ve hızını arttırarak, son kullanıcılar için en uygun ürünün ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Sistem, üç boyutlu sayısal modelleme yapısıyla görsel bir modelin çok ötesine geçerek, yapının imalatı ile ilgili tüm bilgileri içeren, sürekli geliştirilebilen çok fonksiyonel bir yönetim ve bilgi paylaşım aracı görevi görmektedir.


BIM Neden Gereklidir?
BIM sonuç değil başlangıçtır. BIM uyumlu modellenmiş bir tasarım, üzerinde tuttuğu verilerle tüm proje boyunca kullanılabilecek bir 3 boyutlu veri bankası görevi görür. Projelerde verimliliği, kaliteyi arttırmak ve maliyeti düşürmek için yapılması gereken ilk şey, tasarım aşamasında BIM’e geçerek proje üzerindeki kontrolü yükseltmektir. Hazırlanan BIM modeli sayesinde,  süresel planlama, maliyet yönetimi, simülasyon çalışmaları ve tesis yönetimi hızlı ve doğru olarak yönetilebilir.



Yeşil bina konseptinin yönetilebilmesinde BIM büyük kolaylık sağlar. Tesisin enerji yönetimi ve karbon ayak izi konusunda tasarım aşamasından itibaren doğru adımlar atabilmek, BIM uyumlu modelleme ile oldukça kolay olmaktadır. Geleceğin sürdürülebilir projeleri için BIM çok yararlı bir başlangıçtır.BIM inşaat proje süreçlerindeki kopukluğu ortadan kaldırır. Herkesin tek model üzerinden aynı dili kullanmalarını sağlar. Bu açıdan BIM açıklık ve ortak çalışmayı destekleyerek, sürdürülebilir değer yaratır.



Nereden Başlamalı?
Adım Adım BIM’e Geçiş
Konuya sadece  yazılım yatırımı olarak bakmak, şirketlerin en sık yaptığı ve başarısızlığa neden olan faktörlerden biridir. BIM uyumlu çalışmak, tasarımdan şantiyeye toplu bir zihniyet değişikliğidir. Süreçlerin kalitesinin yükseltilmesi ve çalışanların katılımını gerektirir.BIM’e adım adım geçilmesi, şirketler için en sağlıklı çözüm yolu olarak ön plana çıkmaktadır. Her şirketin izleyeceği adımlar, şirketin yapısı ve ihtiyaçlarına göre farklılık göstermekle birlikte yönetim desteği ve projenin tüm taraflarının (tasarım, proje yönetimi, yüklenici, malzemeci, ekipman üreticisi) katılımı ön şarttır.



BIM Neler Kazandırır?
BIM Dünya’da yapılan tüm çalışmalarda görüldüğü üzere geri dönüşü hızlı olan doğru bir yatırımdır. Her yatırımda olduğu gibi şirket için uygun çözümler seçilmelidir. BIM işlerin daha maliyetli ve daha uzun sürmesine sebep olan bir sistem değildir. Planlama aşamasında yapılan hataların planlama aşamasında fark edilmesine sebep olur. Bu durum tasarım ve planlama ekipleri üzerindeki yükü arttırıyormuş gibi görünse de, ekibin yetkin hale gelmesi ile yük azalmış olacaktır. Bu açıdan bir önceki bölümde açıklandığı gibi yetkinlik arttırılırken, yükün dış desteklerle azaltılması, ekibin BIM’e olan inancını arttırmaktadır.BIM’in belli başlı avantajları şu şekilde sıralanabilir;

Tasarım sürecinde, koordinasyonun ve oluşabilecek sorunların oluşmadan önlenmesinin sağlanması,

Maliyet hesaplarında hata paylarının minimize edilerek, rekabet gücünün arttırılması,

Uygulama aşamasında, uygulama hataları, değişiklik talepleri, malzeme, makine ve işçilik kayıplarının minimize edilmesi,

Lojistik sisteminin en uygun şekilde planlanmasının sağlanması,

Kontrat yönetiminde oluşacak sorunların minimize edilmesi,

Süresel sapmaların minimize edilmesi,

Nakit akışının ve maliyetlerin etkili olarak kontrol edilmesi,

Proje süreci ile ilgili dataların, daha sonraki analizlerde kullanılması amacıyla saklanması,

Stratejik kararların hızlı ve doğru olarak verilmesi,

Proje ile ilgili raporların şeffaf ve anlaşılır olarak oluşturulması,

İnşaat atıklarının minimize edilerek, çevre etki değerlendirmesinin daha etkili yapılması,

Belirsizlikleri minimize ederek, tarafların aldığı risklerin netleştirilmesi,

İşveren memnuniyetinin ve karşılıklı güvenin arttırılması,

İnşaat kontrol kalitesinin yükseltilmesi, bu sayede depreme dayanıklı ve kaliteli yapı stokunun arttırılması,

Çevreci yapı çözümleri olarak adlandırabileceğimiz, “Green Building” konseptinin en doğru şekilde uygulanmasının sağlanması şeklinde özetlenebilir.

BIM konusunda öncü olan firmalar, müşteri portföylerinin kalitesini arttırarak, yüksek karlılığa daha kolay ulaşabilirler.


Tüm Firmalar için BIM
BIM sistemi esnek ve dinamik bir yapı olduğu için, sadece büyük ölçekli firmalar için değil, tüm firmalar için uygulanabilir bir sistemdir. İnşaat sürecinde bulunan tüm firmalar süreçlerini daha kontrol edilebilir ve kaliteli hale getirmek için kendi ihtiyaçlarını karşılayacak modifikasyonlarla, BIM sistemini kullanabilirler.Şirketler sistemi kurmak istediklerinde, önemli zorluluklarla karşılaşacaklardır. Bu zorluklar, konusunda deneyimli danışman firmaların desteği ile çözülürken, elde edilecek sonuç, firmalara taklit edilmesi kolay olmayan, sürdürülebilir rekabet avantajları sağlayacaktır.Sektörün geleceğinde, gerek yerini korumak isteyen, gerekse kendine yer edinmek isteyen firmalar için BIM sistemi çok değerli bir araç olarak görülmelidir.Sonuç olarak önemli olan BIM’i şirket süreçlerine dahil etmek, BIM konsept olmaktan çıkarıp YAŞAYAN BIM’e ulaşmak.


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap


Çevrimdışı emnbzkrt

  • Proje Timi
  • Yazar
  • *****
    • İleti: 179
    • +0/-0
    • Cinsiyet: Bay
  • Cenk Etme Civil
Yanıtla #2 : 19 Kasım 2016, 08:54:59
Verdiğiniz bilgi için çok teşekür ederim.



Çevrimdışı karakutukengin

  • Çaylak
  • **
    • İleti: 14
    • +0/-0
    • Cinsiyet: Bay
Yanıtla #3 : 04 Aralık 2016, 11:52:29
👏👏👏

Vicdanını kaybeden huzur aramasın!