Udemy'de kurs verme ile ilgili.

statiker · 4260

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı statiker

  • Azimli
  • ****
    • İleti: 56
    • +1/-37
: 17 Temmuz 2020, 17:52:38
Merhaba,

dünya siralamasinda mühendislikte top 5'te olan bir üniversitede yüksek lisansinin sonunda birisinin verdigi mühendislik kurslari ilginizi veya kurs almak isteyenlerin ilgisini ne derece ceker? Kurslar yapi ve geoteknik ana bilim dallarinda olacak. Bu dallarda hangi konulari ögrenmek istersiniz veya hangilerini insanlar ögrenmek istiyor? Udemy'de verilen kurslara baktigimda iceriginin pek de iyi olmadigini düsünüyorum. Kurslarin hepsi üstün körü verilmis kurslar bana göre. Örnek olarak TBDY 2018'i ve depreme dayanikli yapi tasarimini teorik altyapisi ile birlikte detayli bir sekilde anlatan kurs ne kadar ilginizi ceker? Buradan kurs almak isterseniz de dikkat edeceginiz noktalar neler olurdu veya oluyor? Cevap verenlere simdiden tesekkürler.



Çevrimdışı marksmanwalking

  • Çaylak
  • **
    • İleti: 19
    • +0/-0
    • E-Posta
Yanıtla #1 : 17 Temmuz 2020, 18:59:07
Mezun olmak üzereyim. Çelik Yapı Modelleme ve Analizi ile uğraşmak istiyorum. Şu an işyerindeyim ve okulda öğrendiklerim bu işlere başlamam için bile yetersiz.

1- Kurs benim işçi olduğumu önüme bir mimari proje geleceğini ve onu bir çelik projeye dönüştürmem gerektiğini varsaymalı.
2- Aldığım kurslar izlediğim videolar bu bilgileri bana veremiyor. Örneğin bir çelik ara kat yapmam gerekiyor. Bunun için gerekli olan şey mimari plan, yükler, proje yeri, sap2000 kullanma yetkinliği, yönetmelik ve gerekli teknik bilgi.
3- Ben üniversitemde böyle bir şeye zorunlu kalmadığım için yaşadığım şeyi kısaca anlatıyorum. Ne hissettiğimi anlayın diye yazıyorum bir çözüm hevesi ile değil.

Projeyi aldım mimariden hali hazırda kesitlerin yerleri ortalama olarak belli geldi. Bunları programa aktardım. Malzemelerimi atadım. Tecrübem olmadığı için kesitlere dair keskin tahmin yapamadığımdan ortalama kesitler yerleştirdim kolonlar, kirişler ve tali kirişler. Kompozit döşemem var ancak buna karşılık programa nasıl bir şey söylemem gerektiğini pek bilmiyorum. Biraz araştırdıktan sonra yüklerimi tali kirişlere çizgisel olarak aktardım. Stabilite elemanlarına geldi sıra, bakmayın öyle stabilite elemanları dediğimi burada araştırırken öğrendim bunu da, nasıl davranmam lazım nerelere koymam lazım net bir bilgim yok, önceki projelerden oradan buradan gördüğüm kadarı ile yerleştirdim. Sonuçta denemek öyle yada böyle bir sonuç elde etmek istiyorum. Deplasmanlarım sınır değerlerini sürekli aşıyor. Kafamda bir sürü cevapsız nokta elimde makul deplasman seviyesine getirebildiğim bi model ve devasa kesitler. Yine bir araştırma ve sonucunda lineer değil nonlineer analiz yapmam gerektiğine dair bir bilgi. Elbette lineer nedir nonlineer nedir biliyoruz peki ya uygulama? Birden bire bilmediğim bir sürü menü yönetmelikte bir sürü değişken ve koca bi muallak. Etrafta kendi işiyle meşgul mühendisler ve burada çalışmaya aday ben? Koca bir hiç bildiğimi hissediyorum. Udemy'de bulunan kurslar ancak ezbere bir iki tipi çözmeye yarayabilir ondan ötesi yok. Konuyu özümseyebilmek için çok daha fazlası gerek. Dolayısıyla vaka biraz umutsuz. Ben biraz konudan sapıp belki biraz iç dökmüş gibi oldum. Umarım faydalı eğitimleriniz olur ben ve benim gibi arkadaşlarım eğer mentalini yönetebilir sağ bir zihinle çıkabilirse böylesi anlardan o zaman bizde faydalanmış oluruz. İyi günler dilerim.
« Son Düzenleme: 17 Temmuz 2020, 19:01:03 Gönderen: marksmanwalking »



Çevrimdışı statiker

  • Azimli
  • ****
    • İleti: 56
    • +1/-37
Yanıtla #2 : 17 Temmuz 2020, 19:53:38
@marksmanwalking

dediklerinizi anliyorum ve dedikleriniz de Türk üniversitelerinden mezunlarin genelde söyledigi seyler. Burada üniversiteler kadar ögrencilerin de sucu var. Ülkede verilen egitim hem ders notlarini acip baktiginizda hem de Türkiye'de egitim almis mühendislerle yaptiginiz konusmalarda acikca belli oluyor zaten. Internette oldukca popüler olan ders notlari var. Popüler olmalarinin nedeni de bunlarin oldukca iyi hazirlanmasi ve iyi icerige sahip olmasi deniyor. Yurtdisinda aldigim ders icerikleri ile karsilastirinca onlar bile oldukca ezbere bilgiler veren ve isin teorik kismini anlatmayan ders notlari. En iyi denilenlerinin seviyesi bile böyleyse digerleri nasildir acaba. 

Udemy'deki kurslara gelince de benim de görüsüm verilen kurslarin önceden de belirttigim gibi oldukca üstün körü verilmesi ve kurslari veren kisilerin de bu konularda ne kadar bilgili oldugu (istisnalar haric). Kursu veren kisinin profiline bakiyorsunuz y. mühendis yaziyor, ders verdigi konular atiyorum yapi anabilim dalindan ama kendisinin yapi anabilim dalindan bir yüksek lisansi yok yapi isletmesinden var. Su da var ki Udemy veya baska bir yerde alinan "Celik Yapi" kursu bir mühendisi ne kadar celik yapi alaninda bilgili yapabilir? Celik yapi tasarimini iyi yapabilmek icin ben mekanik statik ve mukavemet, yapi statigi 1-2-3, celik yapilar 1-2-3 aldim ve ayrica üniversitede sadece proje yaptiginiz proje dersi aldim. Yapi tasarimi icin yüksek yapilar dersi, sap2000 gibi programlari daha iyi anlayabilmek icin numerik metodlar ve sonlu elemanlar metodu 1-2 dersleri, depreme karsi dayanikli tasarim icin de yapi dinamigi ve depreme karsi dizayn 1-2 (Seismic Design) dersleri aldim. Celik yapi tasarlarken bu derslerde aldigim bilgilerden faydalaniyorum. Bunlari 10-15 saatlik kurslarla ne kadar aktarabilirim? Bir baska korkum da Türkiye'de mühendislerin ve insanlarin teorik bilgiye karsi alerjisi var. Teorik bilgi degil "pratik" bilgi istiyor. Yani aslinda istedikleri ezbere bilgi. Bir seyin "sadece" nasil yapildigini en kisa yoldan ögrenmek istiyorlar ama o seyi niye öyle yaptigimizin nedeni ile pek ilgilenmiyorlar. Hal böyle olunca da o yapilan sey sadece o durum veya benzer durumlar icin gecerli oluyor. Halbuki teorik bilgiyi önce ögrenip sonra da o teorik bilgiyi kullanarak pratik projeler üretmek en saglikli egitim yöntemi. Yapmayi düsündügüm kurslarda teorik bilgi verirsem insanlarin memnun kalmayacagi ve laf edecekleri gibi bir fikir var kafamda.

Beni Udemy'de kurs hazirlamaya iten düsünce de aslinda Udemy'de verilen kurslarin seviyesi ve icerigi oldu. Insanlar Udemy'de kurs almak istiyorsa kendi uzmani oldugum konularda cok daha iyi icerige sahip kurslar hazirlayabilirim. Ancak bu kurslari dedigim sekilde hazirlamak zaman ve emek istiyor. Bu yüzden de eger kurs hazirlarsam bu kurslara ne kadar talep gelecegi benim acimdan önemli.



Çevrimdışı marksmanwalking

  • Çaylak
  • **
    • İleti: 19
    • +0/-0
    • E-Posta
Yanıtla #3 : 20 Temmuz 2020, 10:01:11
Tespitlerinize katılıyorum. Ben de tam olarak beklediğiniz tepkileri alamayacağınızı düşünüyorum. Belki emeğinizin karşılığını alamazsınız ama ortaya iyi bir ürün koymuş olursunuz. Nasiplenmek isteyen kişilerin sayısı tatmin etmese de elbet birileri çok faydalanır. Artık bu biraz sizin yapınız ile ilgili. İyi çalışmalar dilerim.



Çevrimdışı pirooo

  • Yeni Üye
  • *
    • İleti: 1
    • +0/-0
    • E-Posta
Yanıtla #4 : 21 Temmuz 2020, 00:24:46
merhabalar, bence öğrencinin donanımı konusunda benden önce yazılan tüm görüşlere katılıyorum. Ancak şöyle bir durum var,  Türkiye üniversite eğitimi  sadece eğitim kelimesini açıklamasını gerçekleştirmek için yapılmaya başlandı ve bu yolda yüksek hızda ilerleniyor. Bu da öğrenciyi aynı paket programlar  mühendisliğine sürüklüyor.  İşin içine hayal gücü, bir durumu gözünde canlandıra, onu saha koşullarında uygulama ve edinilen görüş ile teorik bilgiyi birleştirip mühendisliğe yakışır yapılar yapma olayını yok ediyor. Bu durumu  üniversite eğitimcileri ile konuştuğunuzda, Elinizde teknoloji var değerlendirin diyor. Fakat derste anlatılan notlara baktığınızda sürekli aynı notlar. Öğrenci+eğitmen arasındaki ilişkisi artık Türkiye'de  lise mantığına büyük ölçüde bürünmüş durumda. Belli sıralamalardaki öğrenciler bu durumda biraz daha şanslı orta ve son sıralamalardaki öğrenciler ise durumalar çok vahim. Eğitim sistemi böyleyken iş kişinin kendi çabasına kalıyor biraz. Udemy bu açıdan önemli bir platform. Mühendislik mesleğini yapacak kişiler güne ayak uydurmalıdır. Aksi takdirde mesleğimizin itibarı ve mesleğin geleceği kaybolmakta.
Udemy gelince bence bir program anlatılırken en çok elde olan veri nasıl programa işlenir olayı üzerinde duruluyor.  bu ilk aşama için önemli bir durum ama eksik. Mühendis programa giren verinin ne sonuç çıkardığını yorumlamalı( burada kastettiğim udemyde ders vereni mukavemet vb. anlatması değil) yani dersi dinleyenin teorik bilgisini programa işlenen veri ile birleştirecek şekilde kurs verilmeli.



Çevrimdışı statiker

  • Azimli
  • ****
    • İleti: 56
    • +1/-37
Yanıtla #5 : 22 Temmuz 2020, 17:28:58
@pirooo

yapmayi düsündügüm kurslarda teorik bilgi + örneklerle o teorik bilgiyi nasil uygulayacagini da göstermeyi düsünüyorum. Ayrica sadece program vs üzerinden degil de mühendisin tasarim anlayisini gelistirmeye yönelik kurs hazirlamayi düsünüyorum. Yani atiyorum SAP2000 time history analysis su su tuslara basarak yapilir tarzi degil de önce time history nedir, isin teorisi nedir. Ondan sonra da SAP2000'de bu analiz nasil yapilir. Cikan sonuclar da nedir, nasil kullanilir'i anlatmayi düsünüyorum. Bunun disinda tasarim yapilirken yapilan hatalardan bahsetmek, tasiyici sistem tipleri, hangi tasiyici sistem secilmeli, iyi bir tasiyici sistem nasil tasarlanir tarzi konular da islemek istiyorum.

Genel anlamda sormak istedigim ise hangi konulari en cok görmek istiyorsunuz Udemy kursunda? Bu konuda fikrini belirtmek isteyenler madde madde Betonarme, Celik yapilar, Yapi Dinamigi/Deprem Mühendisligi, TBDY 2018 ve Geoteknik ana baslarindan hangi konulari en cok görmek istiyorsunuz?

Örnek olarak:

- Yapi-Zemin etkilesimi nasil göz önüne alinir
- Zeminde sivilasma analizi nasil yapilir
- Tasiyici sistem nasil secilir
- ....

Akliniza gelen ve ögrenmeyi en cok istediginiz temalari yazarsaniz, ben de yapmayi planladigim kurslarda o temalarin olmasina dikkat ederim. Asagidaki anketlere katilirsaniz da memnun olurum. Hangi temalarin daha cok merak edildigini/ögrenilmek istendigini bilirsem daha cok kisiye ulasabilirim.

Anket 1: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap

Anket 2: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap



Çevrimdışı batubay

  • Proje Timi
  • Yazar
  • *****
    • İleti: 288
    • +12/-2
    • Cinsiyet: Bay
Yanıtla #6 : 23 Temmuz 2020, 20:27:53
Türkiye şartları altında güzide mühendislerimizin eline içi dolu bir tabanca vermekten bir farkı olacağını düşünmüyorum. Ha udemyden fırsat kalırsa belki elinize birkaç şey geçer.

"The computer is incredibly fast, accurate, and stupid. Man is incredibly slow, inaccurate, and brilliant. The marriage of the two is a force beyond calculation."


Çevrimdışı statiker

  • Azimli
  • ****
    • İleti: 56
    • +1/-37
Yanıtla #7 : 23 Temmuz 2020, 21:58:09
@batubay

Kurs veren kisinin tek yükümlülügü kursu en iyi/dogru sekilde vermek. Kursu alan kisilerin bilgileri nasil kullanacaklari onlarin sorumlulugunda. Udemy'den aldiklari kurs sayesinde kimse ekstradan bir yetki elde etmiyor. Bu kisilere proje veya insaat yapma hakkini üniversiteler veriyor. Yani birilerine dolu veya bos bir silah veriliyorsa bunu veren kursu veren kisi degil, Türk üniversiteleri.



Çevrimdışı batubay

  • Proje Timi
  • Yazar
  • *****
    • İleti: 288
    • +12/-2
    • Cinsiyet: Bay
Yanıtla #8 : 23 Temmuz 2020, 22:50:58
Doğrudur üniversiteden tabiri caizse full+full yetki ile mezun oluyoruz ama genelde o cesaret eksik oluyor ve insanı frenliyor. O cesareti verince bilmem ne akademisi diye çelik tasarım eğitimi veren mühendisler, gergileri donatı olarak lineer şekilde analiz edip spor salonu yapmaya kadar gidebiliyorlar. Neyse... Maalesef sorduğunuz soru karşısında aldığınız cevaplar da beni doğrular nitelikte. Herkes işine yarayanı en kısa yoldan yapma derdinde. Birisi perdeli betonarme yapıların itme analizi ister, ötekisi projeye uygun imal edilmeyen yapıların performans analizini ister.

Ayrıca udemy platformunu da küçümsemeyin. Mühendislerimiz aldığı 6 saatlik MS Project kursu ile planlamacı, 8 saatlik Revit kursu ile BIM "specialist" titrini kendilerine hak görebiliyorlar. (İlk öz geçmişimi hazırlarken acaba ünvanıma inşaat mühendisi yazsam ayıp olur mu diye çok düşünmüştüm.=))

Bu gözler kısacık hayatta çok şey gördü ve bu beni korkutuyor. Sizlik bir durum değil yanlış anlaşılmasın. Ben umudumu keseli yaklaşık 2 sene oluyor. Umarım siz aradığınızı bulabilirsiniz. =)

"The computer is incredibly fast, accurate, and stupid. Man is incredibly slow, inaccurate, and brilliant. The marriage of the two is a force beyond calculation."