Aşağıdaki Bağlantıdan indirebilirsiniz arkadaşlar. Geçen stajımda hazırlamıştım umarım yardımcı olur..
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor
Üye Ol veya
Giriş Yap1. Gün: Hafriyat Aplikasyonu Hafriyat aplikasyonu kazı yapılacak zeminde önemli bir yer teşkil etmektedir. Yapının konumunu belirleyen, titizlikle yürütülmesi gereken bir aşamadır. Hafriyat işinin yapımından önce hafriyat aplikasyonunun çıkarılması gerekmektedir. Arazi üzerinde Aplikasyon krokisine uygun olarak hafriyat yapılacak alanın koordinatları belirlenir. Bu koordinatlar total station yardımıyla belirli poligon noktalarından alınan ölçülerle saptanır. Bu doğrultuda mimari proje ve hazırlanılan aplikasyon krokisi referans alınarak binanın yan binalardan çekme mesafeleri belirlenerek yapının köşe kazıkları çakılır. Mimari proje ve kot kesit esas alınarak ineceğimiz temel alt kotu tespit edilir. Tespit sonrası temel alt kotu, -3.80 m olarak ortaya çıkmıştır. Bu değer temel altı betonu kotu 10 cm olacak şekilde belirlenmiştir. Aplikasyon tamamlandıktan sonra hafriyatın yapılacağı zemin kenarları kireç dökülerek çizgi halinde belirlenmiştir. Tanımlar:Hafriyat : Bir inşaat projesine başlamadan önce zeminin çalışma koşullarına uyum sağlayabilmesi için kazılması, hazırlanması işlemidir.
Hafriyat aplikasyonu : Proje üzerindeki koordinatların arazide bulunarak belirlenmesi işlemidir.
Total station : Uzunluk, açı ve yükseklik ölçümlerinde kullanılan elektronik bir cihazdır.
Poligon : Arazi üzerinde koordinatları belirli olan, ölçümlerde referans alınarak kolaylık sağlayan noktalardır.
Temel altı betonu : Hafriyat sonrası elde edilen toprak zeminden yapının temelini ayırarak zemin suyu ve farklı kimyasal maddelerden yapıyı koruyan, temel inşaası sırasında temiz bir zemin imkanı sunan, mukavemetçe ihtiyaç duyulmayan 10 cm civarında dökülen bir betondur.
Çekme mesafesi * : Yapının cadde ve diğer binalara olan uzaklığının bir ifadesidir.
Sıfır kotu** : Yapının Zemin kotunun (giriş kotunun) altında kalan fakat toprağa gömülü olmayan bölümünü ifade eder. Bu bölüm yapının üzerine oturtulmuş olduğu bir döşeme, bir kaide olabileceği gibi basitçe bodrum katının yüzeyde kalan kısmı da olabilir.
Notlar :*Bahçe mesafesi olarak da ifade edilen bu mesafenin ne kadar olması gerektiği ile ilgili hükümler Planlı Alanlar Tip İmar yönetmeliğinde verilmektedir. Örn; bu yönetmeliğin 18. Maddesinde binaların ön bahçe ve yol kenarına rastlayan bahçe mesafelerinin en az 5 metre olması gerekmektedir. Çizim 1 de örneği mevcuttur. Lise caddesi ile yapı arası mesafe 5 m olarak belirlenmiştir.
**Yapının zemin kotunun doğal zeminden daha yükseğe yapmaktaki amaç, yapıyı doğal etkilerden(nemden, sudan vs.), korumaktır. Her yapıda illa ki subasman kullanılması gerekmez, arazi koşullarının gerektirdiği durumlarda subasman yapılır.

« Son Düzenleme: 06 Nisan 2015, 10:41:39 Gönderen: Medeniyet Mühendisi »
Yaşam var olduğu sürece geleceği inşa eden birileri daima olacaktır !