İskele Projesi konusunda Belediyelerin Uygulamaları hakkında

ayhanugur · 2852

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ayhanugur

  • Yeni Üye
  • *
    • İleti: 1
    • +0/-0
    • Oğuzhan Çelik İskele ve Kalıp San. A.Ş.
İnşaat Mühendislerinin güvenlikli sistemler için iskele projesi hazırlamaya başlaması ile birlikte uygulamada Belediyelerin farklı görüşleri, farklı içtihatları olabiliyor.

İnşaat mühendisleri iskele projesini hazırlarken baz aldıkları üretici firmanın İskele mamul ve konfigürasyon el kitabı ile 24,5m yükseklik için hazırlanmış olan statik hesaplamalarına ulaşmak ve iskele projesi ekinde bu belgeleri de Belediyelere sunmak durumundalar.

İSKELE PROJESİ HAZIRLARKEN OLMASI GEREKEN;

İskele projesi hazırlanmadan evvel öncelikle hangi tip iskele sisteminin seçileceği kararlaştırılmalı, (Kamalı Flanşlı Tip veya H Tipi İskele Sistemi gibi) daha sonra iskele kurulacak cephede iskelenin yüzeyine file veya branda kaplanıp kaplanmayacağı kararlaştırılmalı ve yüzey kaplama durumuna uygun olan statik hesaplama değerleri kullanılmalıdır.
Ve iskele projesi bu verilere göre hazırlanmalıdır.

İSKELE PROJESİ HAZIRLARKEN OLMA-MASI GEREKEN;

İSKELE PROJESİNİ hazırlamaya başlamadan önce tüm mühendisler internet ortamında örnek hazır dwg formatlı proje arıyor. Bulduğu bu projede kullanılan iskele sisteminin hangi firmaya ait olduğunu bilmiyor.

Akabinde bir arkadaşının başka bir üretici firmadan tedarik ettiği el kitapları ve statik hesaplamaların fotokopisini çektiriyor. Ve daha içinde ne yazdığını bilmediği bu evrakları matbu form gibi her projenin içine dâhil edip belediyeye onaya gönderiyor.

İSKELE ÜRETİCİSİ FİRMALAR PROJEDEN NE KADAR SORUMLU OLABİLİR?

Üretici firmalar inşaat mühendisleri tarafından hazırlanan ve Belediyelere sunulan her bir projeyi inceleme ve onaylama konumunda olmadığı için, hazırlanan bu iskele projelerinin doğruluğundan veya uygunluğundan hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Üreticiler ancak kendi hazırladığı mamul ve konfigürasyon el kitabı ile yine kendi hazırladığı statik hesaplardan sorumludur. Bu sorumluluğumuz da uygulamada firmamıza ait faturalı yeni ürünlerin kullanılıyor olması durumda geçerlidir.


BELEDİYELER UYGULAMADA NELER İSTİYOR?

* Bizim gördüğümüze göre bazı belediyeler, proje ekinde sadece el kitaplarını yeterli olarak görüyor.
* Bazı Belediyeler ise iskele proje ekinde hem el kitabı, hem de statik hesaplama olmasını istiyor.
* Güvenlikli iskele üreticisi firmaların dokümanlarının, firmalardan habersiz fotokopilerle çoğaltılarak elden ele dolaştığını gören bazı belediyeler ise bu konudaki en güzel uygulamayı yapmaya başladılar. Şöyle ki;

İnşaat Mühendislerinden hem el kitaplarını hem statik hesaplamaları proje ekinde istiyorlar ve en önemlisi inşaat mühendisleri tarafından hazırlanan iskele projesi kapağında, İSKELE ÜRETİCİ FİRMA ONAYI başlığı açtırarak ISLAK İMZA ve KAŞE talep ediyorlar. Böylelikle hazırlanan projenin eklerinin üretici firmanın bilgisi dâhilinde paylaşıldığı anlaşılıyor.



« Son Düzenleme: 15 Mart 2016, 11:19:15 Gönderen: ayhanugur »

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap


Çevrimdışı cbücivil

  • Yeni Üye
  • *
    • İleti: 1
    • +0/-0
    • E-Posta
İSKELE KONUSUNDA ŞU ANDA BİR BOŞLUK VAR.EN AZINDAN İZMİR İÇİN KONUŞURSAM ŞU AN HER BELEDİYE FARKLI Bİ TUTUM İÇİNDE .TS EN 12811-1 VE TS 498 HARİCİNDE YARARLANACIĞIMIZ YÖNETMELKLER NELERDİR.RÜZGAR YÜKÜ KONUSUNDA ÖZELLİKLE ÇELİŞKİ İÇİNDEYİM .İSKELE PROJESİ YAPAN VEYA BU KONU HAKKINDA BİLGİ SAHİBİ OLAN AÇIKLIK GETİRİRSE BU KOMULARA SEVİNİRİM.