Bahreyn Dünya Ticaret Merkezi - Mega Yapılar - National Geographic

ahmet · 4044

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ahmet

  • Yazar
  • *****
    • İleti: 365
    • +5/-0
Suudi Arabistan'ın ve Dubai'nin gerisinde kalmak istemeyen Bahreyn, çevreci ve doğa dostu mimari alanında, bazı ilginç ve göze çarpan gelişimlere imza atmaya başladı. Özellikle de, Bahreyn'in Manama şehrinde inşa edilen yeni Bahreyn Dünya Ticaret Merkezi, bu çevreci yapılar içinde en ilginç olanlardan bir tanesidir. Tam 50 katlı bu kompleks yapı, iki adet birbirine benzeyen ve 240 metre yüksekliğe ulaşabilen gökdelenlere sahip. Tekne yelkenine benzeyen şekilleri ile bu gökdelenler, bu küçük Orta Doğu adasının denizle olan yakından ilişkisine bir referans göstererek, görsel olarak çarpıcı bir silüet ortaya koyuyorlar. Aynı zamanda bu gökdelenler, oldukça eşsiz bir özelliğe sahipler. Her iki gökdeleni birbirine bağlayan, 3 adet devasa rüzgar türbini barındırıyorlar.




Bir tasarım firması olan Atkins firması, bu projenin görünümünün yeterli olduğuna inanmadı ve bu harika gökdelen tasarımlarına, sürdürülebilirlik özellikleri eklemenin çok önemli olduğunu düşündü. İlk olarak bu proje için, güneş enerjisi panelleri kullanmayı planladılar. Fakat Bahreyn'in aşırı derecedeki sıcak iklimi yüzünden, bu seçeneğin yapılması imkansız bir yöntem olduğuna karar verdiler. Bundan dolayı Atkins firması, ikinci ve görsel olarak çok daha çarpıcı olan bir seçenek ortaya çıkardılar. Her iki gökdeleni birbirine bağlayan, 30 metrelik 3 köprü üzerine, 29 metre çapındaki 3 devasa rüzgar türbinini yerleştirdiler.




Bahreyn Dünya Ticaret Merkezi nin Devasa Rüzgar Türbinleri  
Yerleşim planı, projenin bu özelliğinin çalışabilmesi için anahtar rol oynuyordu. Kanata benzer yapıları ile bu gökdelenler, rüzgarı birbirleri arasına yönlendirerek ve hızını artırarak, projenin verimini artırıyorlar. Bunun yanında, bu gökdelenlerin kendilerine has eşsiz şekilleri, köprüler arasındaki basınç farklılıklarını minimuma indirgemeyi sağlayarak, yükseklik arttıkça rüzgar hızının da artmasından dolayı oluşabilecek farkları, minimuma indirgiyor ve türbinler arasında eşit bir rüzgar hız dağılımı sağlamış oluyor. Bu özelliklerin tümü de, jeneratörlere güç sağlamada ekstra verimlilik elde etme imkanı veriyor.
Bu projeyi ilk duyduğumda, dürüst olmak gerekirse bu özellikten vazgeçileceğini düşünmüştüm. Daha önce böyle şeylerin olduğunu, hepimiz görmüşüzdür. Harika görünümlü bir gökdelen, artan maliyetlerden ya da değişen pazar şartlarından dolayı, dramatik olarak değiştirilip özelliklerinden bir kısmından vazgeçilebiliyor.
Ne mutlu ki, benim yanıldığım ortaya çıktı. Bahreyn Dünya Ticaret Merkezi'nde, yakın zaman önce 3 rüzgar türbinin de kurulum işlemleri tamamen bitirildi ve bu işlemler gökdelenleri, bu tarz bir teknolojiyi bu boyutlarda barındırabilen, Dünya'nın ilk binası haline getirdi. Rüzgar türbinleri, bir yıl boyunca test edilecekler ve eğer her şey yolunda giderse, gelecek sene tamamen fonksiyonel bir şekilde çalışmaya başlamaları umuluyor.