2007 DBYBHY Göre Yapılmış Mevcut Bir yapının TDY 2019'a Göre Performans Analizi

Başlatan Yasemin RecepoğluForumun Yardim Bolumu

Yanıt: 2
Gösterim: 1826
Son İleti 24 Ağustos 2020, 20:26:35
Gönderen: Yasemin Recepoğlu
Mevcut yapı analizi ve güçlendirme projesi

Başlatan bunyaminalbayrk@gmail.comForumun İdeCAD Statik & Mimari

Yanıt: 2
Gösterim: 4924
Son İleti 08 Aralık 2014, 17:09:33
Gönderen: uğur oflaz
MEVCUT ÇİZİME EK ÇİZİM YAPMAK

Başlatan b.uyanForumun Tekla/Xsteel

Yanıt: 3
Gösterim: 2558
Son İleti 11 Ekim 2018, 20:34:32
Gönderen: prdtronbu

MEVCUT BİNA DEPREM HESABINDA GENEL İLKELER…

erhanbaytak · 4724

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı erhanbaytak

  • Root Administrator
  • Yazar
  • *
    • İleti: 496
    • +153/-0
    • Medeniyet Mühendisleri
MEVCUT BİNA DEPREM HESABINDA GENEL İLKELER…
Bilindiği gibi TDY2007   nin 7. bölümü mevcut binaların performanslarının bulunmasına yöneliktir.Deprem hesabı yeni binada farklı kriterlere göre , mevcut binada farklı kriterleri göre yapılır.Aynı hesabı hem mevcut hem yeni binada kullanamazsınız.Daha anlaşılır şekilde yazarsak, mevcut binaların deprem hesabında uyulması gereken kriterler, yeni yapıların deprem hesabında uyulması gereken kriterlerden oldukça farklıdır.
Mevcut binaların deprem hesabında öne çıkan  ilkelerin başlıcaları şu şekilde sıralanabilir:
1…Deprem yüklerinin azaltılması amacı ile kullandığımız “R ” katsayısı , mevcut binalar için her durumda “1″ alınır.Daha sonra her elemanın yönetmelikde belirtilen etki/kapasite oranlarına göre(doğrusal elastik hesap) süneklikler işin içine katılır.Yeni yapılarda “R” katsayısı tüm bina için verilirken, mevcut yapılarda her elemanın bir “R” katsayısı vardır. R=1 alınarak tüm kuvvetler bulunur, daha sonra elemanların tek tek bu kuvveti karşılaması için ne kadar sünek olması gerektiği bulunur.En sonda elemandan istenilen sünekliğin elemanın verip vermediğine bakılarak hesap bitirilir.
 
2…Yapılan hesaplar mevcut yapılar için olduğundan artık malzemelerde mevcuttur.Dolayısıyle malzeme güvenlik katsayılarını kullanmaya gerek yoktur.betonu 1.5  e,  çeliği 1.15 e  bölmeye gerek yoktur.Numune sonuçları ne ise mevcut odur ve hesaplarda o alınır.
 
3…Kat kütlesinin her halukarda merkezde toplandığı(ağırlık merkesi) varsayılır.%5 eksantrisite dikkate alınmadan hesap yapılır.
 
4…Hesaplarda çatlamış kesit rijitlikleri kullanılır.Biliyorsunuz yeni yapılarda çatlamamış kesit rijitliği kullanıyoruz.Bir sistemin bütün elemanlarında rijitliği aynı oranda artırır yada azaltırsanız moment dagılımları değişmez.Aynı sonuç çıkar.Ancak rijitlik azalması özellikle öteleme sorunu olarak karşımıza çıkmakta.Çatlamış kesit rijitliğinin dezavantajı ötelemelerde malasef karşımıza çıkmakta.Çatlamış kesit rijitliklerinin alınması ayrıca bina periyodunuda büyütmekte.Buyuk periyot ise yapıya daha az deprem kuvveti gelmesi demek(bu konu ilerideki yazılarda ayrıntılı anlatılacak).
 
5…Binalardaki bilgi düzeyleri dikkate alınarak tüm kapasiteler belli katsayı ile çarpılmakta.aabau şekilde projesi iyi olan belli derecede mühendislik görmüş yapılar ile projesiz , mühendislik görmemiş yapılar ayrılmakta.
 
 
Ahmet ÇELİKKOLLU
İnşaat Mühendisi
ESKİŞEHİR

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap


Çevrimdışı ahmet

  • Yazar
  • *****
    • İleti: 365
    • +5/-0
Yanıtla #1 : 09 Nisan 2014, 11:58:27
ahmet bey yazılarınızı forumyapısal dan da takip ediyordum.
burada da sizi görmek mutlu etti beni.

elinize kolunuza sağlık