Bauschinger Etkisi

erhanbaytak · 4559

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı erhanbaytak

  • Root Administrator
  • Yazar
  • *
    • İleti: 496
    • +153/-0
    • Medeniyet Mühendisleri
: 28 Nisan 2016, 22:58:32
Bauschinger Etkisi

Bauschinger etkisi ,Gerinim sertleşmesinin uygulanan gerilimin yönüne bağlılığını tarif eden etkidir, Alman bilim adamı Johann Bauschinger' den adını alır.

Yapı Sistemlerinin Plasto-Dinamik Analizi Hakkında
Depreme dayanıklı yapı tasarımında, yapının deprem etkisi altındaki davranışının gerçeğe en uygun şekilde belirlenmesini amaçlayan birçok çalışma yapılmıştır. Deprem, güvenlik ve ekonomi üçlüsü göz önünde bulundurularak yapılan boyutlandırmada, yapının elastik ötesi davranışlarının devreye sokulması kaçınılmaz olmaktadır.

Yapı elemanlarının elastik ötesi davranışlarını belirlerken en önemli adım malzeme davranışının modellenmesidir. Çelik diğer yapısal malzemelerin yanında plastikleşme özelliği en yüksek olanıdır. Bunun yanında betonarme yapı elemanları da çeşitli önlemler alındığı takdirde yüksek plastik şekil değiştirme yapabilmektedirler. Malzemelerin gerçek plastik davranışları oldukça karmaşıktır. Hesapları basitleştirmek üzere çeşitli davranış kabulleri yapılmaktadır. İdeal elasto-plastik, ideal plastik, pekleşmeli elasto-plastik, lineer pekleşen tam plastik ve elastik-eksponansiyel pekleşen plastik modeller bunlardan bazılarıdır. Yapı koşullarına göre uygun bir malzeme modeli kabul etmek gerekmektedir.

Yapı elemanlarının elastik ötesi davranışlarını belirlemek üzere kullanılan en yaygın model noktasal mafsal modelidir. Bunun yanında yapı elemanlarını eşdeğer non-lineer yaylara dönüştüren modellerle de hesap yapmak mümkündür.
Statik yükleme altında geliştirilen eleman modeli ele alınarak, belirli yaklaşımlarla çevrimsel yükleme davranışına geçiş mümkün olmaktadır. Bu geçiş için Bauschinger etkisini basitleştiren kinematik pekleşme modeli yaygın olarak kullanılmaktadır.


Çevrimsel Yüklemede Kolon Davranışı
Deprem doğası gereği çevrimsel bir zorlamadır. Bu nedenle plastik titreşimler
incelerken yapı elemanlarının çevrimsel yükler altındaki davranışlarını modellemek
gerekmektedir. Geliştirilen yük-yer değiştirme ilişkileri ele alınarak aşağıdaki genel
parametrelerle tanımlanmış pekleşmeli model dinamik analiz için esas alınabilir.





Şekil 2.8 ve Şekil 2.9 da ki modellere göre, kolonun plastik bölgeye geçişin ardından geri dönüşlerde davranışı elastik olmaktadır. Ayrıca geri dönüşteki akma başlangıç gerilmesi, başlangıçtaki akma gerilmesinden küçüktür. Bu olaya Bauschinger etkisi denir.
Şekillerde de gösterildiği üzere, elastik bölgede gerilme sınır aralığını 2a1 olarak tanımlanmıştır.Böylece geri dönüşlerde akma başlangıçları hesaplanabilmektedir. Bu modele Kinematik Pekleşmeli Model denilmektedir.

Sekil 2.9 da x sınır nokta olup dinamik analiz esnasında bu noktaya ulaşan kolonlar sistemden kaldırılmaktadırlar.

Videoda 1.42 'den sonra Bauschinger Etkisini anlatmaya başlamakta. Dikkatle İzleyiniz.




Kaynak : Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2016, 10:11:55 Gönderen: Medeniyet Mühendisi »

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap


Çevrimdışı Medeniyet Mühendisi

  • Admin
  • Yazar
  • *
    • İleti: 1991
    • +43/-2
    • Medeniyet Mühendisleri
Yanıtla #1 : 19 Aralık 2016, 10:12:14
resim ve linkler yenilenmiştir.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap