OBJECT GROUP AYARLARI

Başlatan agregaForumun Tekla/Xsteel

Yanıt: 2
Gösterim: 1410
Son İleti 17 Eylül 2020, 11:07:24
Gönderen: agrega

Object Setting ile Püf Noktaları

Medeniyet Mühendisi · 2008

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Medeniyet Mühendisi

  • Admin
  • Yazar
  • *
    • İleti: 1991
    • +43/-2
    • Medeniyet Mühendisleri
: 04 Ekim 2016, 11:13:39
Burada object setting ayarlarını anlatmaya çalışacağım. Hatam varsa düzeltin arkadaşlar. Eğer bu ayarlarla ilgili farklı bir yön biliyorsanız yorumlarınızı bekliyorum.

İlk olarak "Object Setting"ten bahsedeceğim.

Object Setting AutoCAD'de çizimlerimizi kolaylaştıran bir ayardır. Buradaki ayarı iyi yaparsanız daha doğru ve daha hızlı çizimler gerçekleştirebilirsiniz. Genel olarak ifade edersek imleç yardımı kullanarak özel noktaları saptamızı sağlar. Mesela bir dairesel nesnenin merkezini bu ayarları yaparak kolaylıkla bulabiliriz. Çizginin uç noktalarını veya orta noktasını hızlı bir şekilde yakalayabiliriz. bizi gereksiz çizgilerden kurtarır. Yada değer girerek istedğimiz bir noktadan öteden çizgi başlatabiliriz.

İlk önce Object Setting'e nasıl gireceğimizi anlatayım.

Autocad'de (ben 2007 versiyonu kullanıyorum) çizim ekranı üzerinde ctrl+farenin sağ tuşuna basıp önümüze çıkan ekranda Snap Settings'e tıklayın.



Daha sonra şu pencere karşımıza çıkacak:



Burdan özelliklerin ne anlama geldiğini açıklamaya çalışayım:

Özelliklerin açıklaması:

1. ENDPOINT (Son veya Uç Nokta)
Endpoint her hangi bir çizgi üzerinde, son noktayı seçmemizi sağlar. daha önce çizilmiş bir çizginin uç noktalarına imleci üstüne getirdiğimiz zaman kolayca seçip, çizgiyi o noktadan başlatmamıza yardımcı olur. Aynı zamanda başlamış bir çizgiyi var olan çizginin uç noktasına fare yardımıyla sonlandırmamıza olanak sağlar.( karmaşık oldu galiba :)kısaca daha önce çizilmiş çizginin uç noktalarını seçmeye yardımcı olur. Ekranda fareyi çizginin üstüne getirdiğiniz zaman Endpoint yazısını görürsünüz. Genelde temel ayarlarda bu özellik seçilidir.

2. MIDPOINT (Orta Nokta)
Endpoint gibi çizilmiş bir çizgide orta noktayı seçmemizi sağlar. Her hangi bir çizginin orta noktasına bu özellikle kolaylıkla seçer, çizgi başlatır veya çember merkezi olarak seçebilirsiniz. Bu özellikler imleci bu özel noktalara yaklaştırdıkça turuncu bir şekil yanar mesela Midpoint özelliği için üçgen çıkar çizginin orta noktasında.(eğer özellik seçiliyse)

3. NODE (Nokta)
Node özelliği eğer çizimde nokta (point) var ise bu noktaları seçmenize yarar. Aslında pek kullandığım söylenemez. Mesela bir çizgiyi ?divide? komutuyla bölmelere ayırdınız. Ve burada ki noktaların görünmesini istiyorsunuz üstteki konsoldan format>pointstyle seçiyorsunuz noktaları beğendiğiniz bir şekli seçerek görünmesini sağlayabilirsiniz.

4. QUADRANT(Çeyrek Dilim)
Bu özellik çemberi 90 derecelik 4 dilime böler. Aslında bölmez sadece işaretler. Üst tepe noktası sol ve sağ bir de en alt noktası olmak üzere 4 noktayı seçmenize yarar. Daha önce dediğim gibi imleci bu noktalara götürdüğümüz zaman görünür bu noktalar ve seçebiliriz. Bu özellik sadece 4 noktayı belirtir. Bu önemlidir tangent yani teğet çizerken bazen bu özellik karışabiliyor dikkatli olun bu konuda. Tangent ile quadrant ayrımını yapmak için imleci nokta üzerine götürdüğümüzde noktanın ismi belirir ve ona göre farkı ayırt edebilirsiniz.

5. INTERSECTION (Kesişim)
İntersection yani kesişim her hangi bir çizginin kesiştiği noktaları gösterir. Bu 2 çizgide olabilir veya bir daire üzerinde her hangi bir noktada olabilir. bu kesişen noktaları imleç yardımıyla bula bilirsiniz. Çizimde kesinlikle kolaylık sağlar. Bir çizgiyi sonlandırırken daha önce çizilmiş bir çizginin üstünde kesiştiği noktada sonlandırabilirsiniz.

6. EXTENSION (Uzatma)
En sevdiğim özellik diyebilirim. Beni birçok gereksiz çizgi atmadan kurtaran bu özellik .(sınavlarda oldukça işime yaradı) Şimdi ne işe yaradığına gelirsek. Bu özellik sayesinde her hangi bir referans noktasından (endpoint-midpoint ?) istediğimiz kadar öteden çizgiyi başlatmamıza yarar. Mesela diyelim ki bir çizgi üzerinden 20 birim öteden bir çizgi veya çember çizeceğiz. Kullanacağımız aracı seçeriz(çember-çizgi?) daha sonra çizginin bir noktasına imleci yaklaştırıp çizgi üzerinde gideceğimiz tarafa hafif hareket ettirdiğimizde hemen extension çizgisi belirir ve ismi yazar. Daha sonra bu çizgi üzerinde iken 20 yazıp enter tuşuna bastığımızda çizgi 20 birim öteden başlar. Böylece çizgi üzerinde gereksiz bir çizgi atıp,sonra onun uç noktasından yakalayıp başlatmamıza gerek kalmadan o noktadan çizgiyi başlatmamızı sağladı.

7. INSERTION(Ekleme)
Bu özellik yazıların yerleşim noktalarından yakalamak için kullanılır. Bu özellik açık iken yazıları yakalamanız daha kolay olur.

8. CENTER (Merkez)
Center özelliği dairesel nesnelerin merkezini gösterir ve seçmenize yardımcı olur.

9. PERPENDICULAR(Dik)
Çizgi sonlandırırken var olan bir çizgiyi dik olarak yakalamamızı sağlar. Kullanılan bir özelliktir.

10. TANGENT(tanjant yada teğet)
Dairesel nesnelerin teğet olarak yakalamamızı sağlar. Bu özellik bazen diğer özelliklerle karıştırılabilir quadrant ve intersection. O yüzden eğer dairesel nesneye teğet çizmek istediğimiz zaman imleçte isminin görünmesine dikkat etmemiz gerekir yoksa yanlış çizeriz.

11. NEAREST (Yaklaşık)
Bu özellik nesne üzerinde en yakın noktadan yakalamamızı sağlar. Ölçülü çizimler yapıyorsanız pek tavsiye edilmez açıkçası. Yanlış çizimlere neden olabilir. bazen teğet ve kesişim çizmede yanlışlara neden olabiliyor.

12. APPARENT INTERSECTION (Görünürdeki Kesişim)
Bu özellik kesişme ihtimali olan çizgilerin kesiştiği noktaları gösterir. Bu özelliği de pek tavsiye etmem çünkü karışıklığa neden olabiliyor. Bazen görünümdeki bir noktayı kesebiliyor.

13. PARALLEL (Paralel)
Bu özellik paralel çizgiler çizmekte kullanılır.

Bir de yakaladığınız noktada yukarıdaki özelliklerin şekiller ve isimleri yazar. Mesela orta nokta için üçgen, quadrant için eşkenar dörtgen, end point için kare vs şekiller Object Setting'te görülüyor zaten.

sanalkurs sitesinden alıntıdır.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap