OTOPARK STATİK PROJESİ

Başlatan DuhanForumun Proje Havuzu

Yanıt: 1
Gösterim: 3002
Son İleti 07 Mart 2018, 22:44:37
Gönderen: Kayabey65
Otopark Çizgileri Nasıl Yapılır

Başlatan mrc9072Forumun Santiye Bilgileri - Santiye Medyasi

Yanıt: 0
Gösterim: 2351
Son İleti 13 Haziran 2016, 23:14:37
Gönderen: mrc9072
Otopark Aranması Gereken Kullanımlar ve Miktarları

Başlatan engineerForumun İmar Kanunları ve Yönetmelikleri

Yanıt: 0
Gösterim: 2882
Son İleti 24 Temmuz 2014, 13:17:35
Gönderen: engineer

Her Daireye Otopark Zorunluluğu

Medeniyet Mühendisi · 2242

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Medeniyet Mühendisi

  • Admin
  • Yazar
  • *
    • İleti: 1991
    • +43/-2
    • Medeniyet Mühendisleri
: 23 Şubat 2018, 10:10:24
Her Daireye Otopark Zorunluluğu

Yeni Otopark Yönetmeliği dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik ile birlikte her daireye 1 otopark zorunluluğu geldi.
Geçtiğimiz aylarda Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin açıkladığı Yeni Otopark Yönetmeliği bugünkü Resmi Gazete’de yer aldı. Her daireye 1 otopark zorunluluğu geldi.
Emlak kulisi’nde yer alan habere göre; 1 Haziran’da yürürlüğe girecek yönetmelik gereğince yapılacak yapılara bu yönetmelikte belirtilen esaslara göre otopark yerleri ayrılmadıkça yapı ruhsatı verilemeyeceği gibi, bu otoparklar inşa edilip hazır hale getirilmedikçe de yapı kullanma izni de verilmeyecek.

Otopark miktarının, engellilere ayrılanlar da dâhil, araçların park etme düzeni ve tefrişinin, varsa parsel sınırından itibaren otopark rampasının, trafik akışının ve tesis kapasitesinin yapının onaylı mimari projesinde sayısal değerleri ile birlikte gösterilmesi zorunlu olacak.



Her daireye 1 otopark zorunluluğu

Eskiden 3 daireye bir otopark gösterme zorunluluğu bulunuyordu. Şimdi plan aşamasında 1 daireye 1 otopark gösterilmesi gerekecek.

Otopark ihtiyacının kısmen veya tamamen parselinde karşılanamayan durumlar şu şekilde sıralandı:

1) Parselin alan veya cephe boyutları nedeniyle otoparkın, bu yönetmelikte belirtilen en az ölçülerdeki; park alanı, park etme düzeni, dönüş çapı, manevra alanı ve servis yolu alanlarının, taşıt asansörü veya mekanik otopark sistemleri de kullanılmasına rağmen tamamen veya kısmen, bodrum katlarda veya parselinde karşılanamadığının bir teknik raporla idarece tespit edilmesi,

2) 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlığı parselinde bulunup, ilgili mevzuat uyarınca otopark yapılamaması,

3) Arazinin jeolojik ve topoğrafik yapısı, yer altı su seviyesinin yüksekliği gibi nedenlerle, tüm teknik tedbirler alınmasına rağmen, bodrum kat yapılamadığının ve taşıt asansörü veya mekanik otopark sistemleri de kullanılmasına rağmen parselinde otopark tesisinin mümkün olmadığının idarece tespit edilmesi,

4) Parselin, meskûn alanlarda yaya yollarından veya merpenli yollardan ya da araç trafiğine kapatılmış yol veya yaya bölgelerinde kalan ve Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ya da yerel trafik/ulaşım komisyonu tarafından otopark giriş-çıkışına izin verilmeyen yollardan cephe alması ve başka yollardan araç giriş ve çıkışının mümkün olmaması,

5) Taşıt asansörü veya mekanik otopark sistemleri de kullanılmasına rağmen, binanın bodrum katında ve parselinde otopark yapımına engel olabilecek teknik bir zaruretin ilgili kamu kuruluşu ya da üniversitelerce düzenlenecek rapor dikkate alınarak idaresince tespit edilmesi.
 
Otopark ihtiyacının, yukarıda yer alan hükümler doğrultusunda bir kısmı veya tamamının parselinde karşılanamadığı binalarda karşılanamayan otopark miktarı;
1) Mümkünse komşu parsellerle ortak otopark uygulaması ya da ada içi otopark uygulamaları şeklinde karşılanacak.

2) Otopark ihtiyacı, (1) numaralı alt bende göre karşılanamaması durumunda; süresiz irtifak kurulmak ve tapu kütüğünün beyanlar hanesinde belirtilmek kaydıyla idaresince belirlenecek yürüme mesafesi içinde kamulaştırmaya konu olmayan başka parsel veya binada zorunlu olarak ayrılması gerekenler haricindeki otopark alanlarından karşılanacak.

3) Otopark ihtiyacı, (1) ve (2) numaralı alt bentlere göre karşılanamayan parsellerde, tevhit yolu ile de çözüm sağlanamaması halinde, ilgili idarelerce, 12 nci maddede yer alan esaslar dâhilinde bedel alınmak suretiyle otopark yeri tahsis edilerek karşılanacak.

4) (3) numaralı alt bende göre bölge ve genel otoparklardan tahsisin şekline, (2) numaralı alt bende göre başka parselde otopark yeri ayrılması ve irtifak kurulmasına ilişkin olarak büyükşehirlerde ilgili idare görüşü alınmak suretiyle büyükşehir belediyeleri, diğer yerlerde ilgili idarelerce usul ve esaslar belirlenebilecek.

5) Otoparkı parseli dışında bulunan yapıların otopark yerleri ve adetleri, tapu kütüğünün beyanlar hanesinde, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesinin ilgili bölümlerinde ve yönetim planlarında belirtilecek.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap


Çevrimdışı osmanbayrak

  • Süper Moderatör
  • Yazar
  • *
    • İleti: 751
    • +25/-25
    • Cinsiyet: Bay
    • Fatih BAYRAK-İnşaat Mühendisi
Yanıtla #1 : 24 Şubat 2018, 15:52:32
Güzel uygulama aslında, aynı şekilde otoparkı olmayan kişilere de otomobil verilmese trafiğe de çözüm bulunabilir.

Fatih BAYRAK (M. Sc.)
Istanbul Technical University - Structural Engineering (PhD.)

osmanfatihbayrak@gmail.com
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye Ol veya Giriş Yap