Nis 19, 2026, 08:32 ös

Haberler:

YENİ FORUM SİTEMİZ ÜZERİNDEN DEVAM EDİLECEKTİR.
TIK TIK

KANAL İSTANBUL

Başlatan ÇELİKKOLLU, Oca 13, 2020, 12:50 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ÇELİKKOLLU

Bir kişı çıkiyor. Ben yapacagim diyor( ki bu kisi Cumhurbaskani). Kanal Istanbul denilen, marmara denizini karadenize baglayacak bir su yolu projesi hazirlaniyor. Kendini bile yonetemeyecek bakanlar, mustesarlarda olümüne bu projenin ne kadar yararli olacagindan bahsediyorlar. Cunku Tek adam Cumhurbaskani oyle istedi. Bugun Cumhurbaskani çıksin , "yahu bu ne bicim proje, hemen vazgectim, yanilmışim" desin, ölümune bu projeyi savunan zevat bu sefer bu projenin gercekte ne kadar zararli olduguna dönüverir, hic şupheniz olmasın. İste en son filtre takilmasi zorunlu santralleri düşünun. Partili  milletvekilleri, filtre takilmasin bir sure idare edelim, halk zehirlensin dedi, mecliste evet  oyu kullandi. Ayni tipler Gelen tepkiler nedeniyle Cumhurbaskani yasayi veto edince, alkis sirasina, yalakalik sirasina girdi, Cumhurbaskanimiz dogruyu gordu dedi, olur diyenler cark etti. Sanki mecliste ben kabul ettim. Bu hatirlatmadan sonra  konuya gelelim...

Sorunumuz ne biliyormusunuz? Kanal istanbulun yapilmasi yada yapilmamasi degil. Sorun, bu konunun tartismaya acilamamasi, bilimsel degerlendirilememesi. Sorun bu. En ince ayrintisina kadar tartisilir, dogru durust CED raporlari hazirlanir, yalakalik yapmaysn ehil akademisyenlerden, kurumlardan gorus alinir ve uzun bir sure sonucunda karara varilir. Sorun tek adamin boyle bir projeye karar vermesi, sorun bu.  Inatla, zorla bu buyuklukte bir proje kimseye dayatilamaz/dayatilmamali.  Bu tur dayatmalar tek adamin oldugu ucuncu dunya ulkelerinde olur, biz ucuncu dunya  ulkesindemiyiz?

Benim bu proje hakkinda 3 tereddutum var. Bu tereddutler giderilirse tabiki yapilabilir.

1.tereddutum:

istanbuldaki tatli su kaynaklarindan akiferler neticesi bu yeni kanala su akısi olacak, tatli su azalacak, ayrica kanaldan gececek deniz suyu da ayni nedenle tatli duya karisip tuzlu su olabilecek, bu tatli su kaybi matematiksel olarak nedir, istanbul da tatli su sorunu yaratir mi?

2.tereddutum:
Bir kanal acmakla vb deprem tetiklenmez,deprem riski ortaya cikmaz. Ancak bu bolge zaten deorem tehlikesi olan bolge, biliyoruz. Kanal uzerine yapilacak 8 kopru ve her iki  kiyiya yapilacak yogun yapilasma boyle bir deprem bolgesi icin akillica mi? Bu bolgede deprem zararina ugrayacak/ugramasi muhtemel yapilasmaya neden gerek duyuluyor?

3.tereddutum:

Montro sozlesmesi lozan ile birlikte bizim kurulus antlasmalarimizdan. Yillardir harika isliyor, sorun yok. Gemi canakkaleden giriyor, marmarayi gecip istanbul bogazindan terkediyor. Hangi gemilerin gececegi, kac gun kalacagi son derece net. Bu kanal ile montro bypas ediliyor, savas gemilerinin durumu, montroyu delip karadenize inen donanmalarin orada belkide bir üs oludturmasi ortaligi karistirmaz mi?

Bu sorulara dogru durust cevap almadan boyle bir projenin  yapilmasi akillica degil. Bu proje tek bir adamin agzina bagli olmamali. Ulkedeki tek akilli o degil.Allaha şukur bizimde aklimiz var, bizde dusunuyoruz ve bizde en az onun kadar ulkeyi seviyoruz. Insallsh biran once bu proje gerektigi gibi tartisilir ve sacma sapan gazeteciler tv kanallarinda bilirkisi olarak kanal istanbul hakkinda fetva vermekten vazgecer.

Bu proje yapilsin yada yapilmasin, ama biz sonuclarini, etkilerini bilelim, halk bilsin. Ulkemize yararli ise  yapilsin, yararsuz ise  yapilmasin. Ama bu yararli mi degil mi kararini tek adam vermesin, biz verelim....