Nis 16, 2026, 06:01 öö

Haberler:

YENİ FORUM SİTEMİZ ÜZERİNDEN DEVAM EDİLECEKTİR.
TIK TIK

PERDELERİN KISA (25'LİK) YÖNÜNDE KISA KOLON ETKİSİ

Başlatan Statik00, Ekm 17, 2024, 09:51 öö

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Statik00

HOCAM YENİ MEVZUAT İLE ARTIK KISA KOLON OLUŞUMUNA MAHAL VERCEK BİR İMALAT YAPMIYORUZ. ÖNCEDEN HESAP YAPIP ETRİYE SIKLAŞTIRMASI GİBİ ÖNLEMLERLE TOLERE ETMEYE ÇALIŞIYORDUK.

1- MERDİVEN SAHANLIK DÖŞEMELERİ VEYA BU SAHANLIKLARIN TAŞITILMASINI SAĞLAYCAK KİRİŞLER KISA KOLON ETKİSİ OLUŞTURMAKTA. MERDİVENLERİ VE BU KİRİŞLERİN KULLANIMINDA MECBURUZ. MEVZUATTA BAHSEDİLEN DÜKKAT VEYA BODRUMLARDAKİ BAND PENCERELER Mİ KAST EDİLMEK İSTENMİŞ.

2- PERDE KULLANIYORUZ MERDİVENİN İKİ TARAFINDA HER ZAMANDA MAJÖR YÖN DENK GELMİYOR BAZEN KISA KENARDAN BAĞLANIYOR.  PERDELERDE KISA KOLON  ETKİSİNİ LİTERATÜRDE VE FARKLI KAYNAKLARDA RASTLAYAMADIM. PERDELERDE MEVZUATIN İLGİLİ ŞARTINI SAĞLAMAK GEREKİR Mİ

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: Statik00 - Ekm 17, 2024, 09:51 ööHOCAM YENİ MEVZUAT İLE ARTIK KISA KOLON OLUŞUMUNA MAHAL VERCEK BİR İMALAT YAPMIYORUZ. ÖNCEDEN HESAP YAPIP ETRİYE SIKLAŞTIRMASI GİBİ ÖNLEMLERLE TOLERE ETMEYE ÇALIŞIYORDUK.

1- MERDİVEN SAHANLIK DÖŞEMELERİ VEYA BU SAHANLIKLARIN TAŞITILMASINI SAĞLAYCAK KİRİŞLER KISA KOLON ETKİSİ OLUŞTURMAKTA. MERDİVENLERİ VE BU KİRİŞLERİN KULLANIMINDA MECBURUZ. MEVZUATTA BAHSEDİLEN DÜKKAT VEYA BODRUMLARDAKİ BAND PENCERELER Mİ KAST EDİLMEK İSTENMİŞ.

2- PERDE KULLANIYORUZ MERDİVENİN İKİ TARAFINDA HER ZAMANDA MAJÖR YÖN DENK GELMİYOR BAZEN KISA KENARDAN BAĞLANIYOR.  PERDELERDE KISA KOLON  ETKİSİNİ LİTERATÜRDE VE FARKLI KAYNAKLARDA RASTLAYAMADIM. PERDELERDE MEVZUATIN İLGİLİ ŞARTINI SAĞLAMAK GEREKİR Mİ

Kisa  kolon bir hesap sorunudur, kisa kolon kolon yuksekligi ile ilgili   bir kavram degildir. Sahanliklara kirus atilmakla, yada, 2 metre yuksekliginde kolon tasarlamak kısa kolon olusturmaz. Kısa kolon KOLON ETKİLI BOYUNU OLDUGUNDAN DAHA BUYÜK ALARAK KESME KUVVETI  HESAPLAMAKLA gercekleşir.  Eskiden da kısa kolon  yapilamazdı  şimdi  de yapilamaz, planli alanlar yoetmeligindeki ilgili  madde  bir hatirlatma, sanki daha önce kısa kolon olusumu serbestti simdi yasaklandi  gibi bir sonuc cıkarmayın, gercek kolon etkili boyunu alarak tasarlayacaginiz kolon kisa kolon degildir. Bodrumlarda hesapsiz yapilan bant pencereler kadar diger katlarda yapilacak hatali duvarlar ve en onemlisi  yuksekligi fazla katlarda mesela 4,5 metrelik bir katta duvar duzlem dışı  devrilmesini  onlemek icin 3 metrelik kisimdan sonra  duvar üstune hatillar kisa kolon olusumuna sebep olmakta, yonetmelik bunuda yasakliyor/hatirlatiyor. Siz 4.50  lik katin 3 metrelik duvar  ustune  hatil atarsaniz  3 metrelik ve 1,5   metrelik iki kisa kolon oluşur, bunkardan kacinmaniz gerekir.

Yuksek sunekbPerdelerde de kesme kapasitesini hesaplarken perde  etkili boyunu kullaniyorsunuz, beta katsayisi ile carpip perde boyuna gore kesme kuvveti buluyirsunuz. kisa perde kavrami kisa kolon kavrami gibi tanimlanmasa da  zaten hesaplarda bunu   dikkate aliyorsunuz.Denklem  7.16 yi inceleyin.

Fc81

şefim  "en onemlisi  yuksekligi fazla katlarda mesela 4,5 metrelik bir katta duvar duzlem dışı  devrilmesini  onlemek icin 3 metrelik kisimdan sonra  duvar üstune hatillar kisa kolon olusumuna sebep olmakta" demişsiniz, oluşturulan hatıllar ve duvarın betonarme düşey elemanlar ile ayırarak imalat yapıldığında böyle bir durum söz konusu olur mu örneğin yalıtım köpüğü ile? buna başka bir örnekte parapet yapıyoruz kolondan kolona ve parapet ile betonarme düşey eleman arasına bir köpük atıyoruz, herhangi bir donatısı kolonlara ankraj edilmemiş böyle bir sistemde de kısa kolon kolon etkin boyunu etkiler mi köpük koyulmadan da imalat yapılamaz mı? herhangi bir donatı sürekliliği olmadığı vakit iki farklı betonun birbiri ile temasını engelleme adına köpük koymamızın mantığını anlayamadım fikrinizi öğrenmek istedim soğuk derz ile birbirinden ayrı olan iki eleman kısa kolona yol açar mı