Ekm 01, 2025, 05:46 öö

Haberler:

YENİ FORUM SİTEMİZ ÜZERİNDEN DEVAM EDİLECEKTİR.
TIK TIK

Deprem Yönetmeliği ve Bahçe Tesviyesi

Başlatan mberkantakgul, Oca 10, 2025, 12:48 ös

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mberkantakgul

Eğimli bir araziye inşa edilmş binanın bodrum katı bir cephede toprak altında kalırken öbür cephede toprak üstünde kalıyor, burada imar kurallarına uyarak bir yan bahçe tesviyesi yapıldığında yan kısımdaki kısmen kapanmış bodrum perdesine dayanan toprak ortadan kalkıyor. Bu durumda bina statiğinin deprem yönetmeliğinin dışına çıkmış olur mu? (Binanın periyoduna etkisi olması ve deprem esnasındaki hareket beklentisine etkisi olsa dahi yönetmelik açısından durumu merak ettiğimdnen soruyorum.)

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: mberkantakgul - Oca 10, 2025, 12:48 ösEğimli bir araziye inşa edilmş binanın bodrum katı bir cephede toprak altında kalırken öbür cephede toprak üstünde kalıyor, burada imar kurallarına uyarak bir yan bahçe tesviyesi yapıldığında yan kısımdaki kısmen kapanmış bodrum perdesine dayanan toprak ortadan kalkıyor. Bu durumda bina statiğinin deprem yönetmeliğinin dışına çıkmış olur mu? (Binanın periyoduna etkisi olması ve deprem esnasındaki hareket beklentisine etkisi olsa dahi yönetmelik açısından durumu merak ettiğimdnen soruyorum.)

Bahsettiginiz durum deprem yonetmeligine  aykirılık teşkil etmez(Bu cevap sadece bu soruya özeldir.)

mberkantakgul

Alıntı yapılan: ÇELİKKOLLU - Oca 10, 2025, 12:54 ösBahsettiginiz durum deprem yonetmeligine  aykirılık teşkil etmez(Bu cevap sadece bu soruya özeldir.)

Son olarak şeyi sorayım, peki mühendisler tasarım yaparken periyot konusunda belirli bir aralıkta yapmaya çalıştıklarını gördüm, bu durumda yukarıda tarif attiğim Yapının periyodu (veya diğer faktörler) deprem yönetmeliği açısından minimum düzeyde ise ve bu eylem sonrasında olması gerekenin dışına çıkması gibi bir imkanı söz konusu olabilir mi?

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: mberkantakgul - Oca 10, 2025, 01:31 ösSon olarak şeyi sorayım, peki mühendisler tasarım yaparken periyot konusunda belirli bir aralıkta yapmaya çalıştıklarını gördüm, bu durumda yukarıda tarif attiğim Yapının periyodu (veya diğer faktörler) deprem yönetmeliği açısından minimum düzeyde ise ve bu eylem sonrasında olması gerekenin dışına çıkması gibi bir imkanı söz konusu olabilir mi?

KONUNUN  PERIYOTLA  ILGISI YOK.

mberkantakgul

Oca 10, 2025, 05:42 ös #4 Son düzenlenme: Oca 10, 2025, 06:40 ös mberkantakgul
Bu yan bahçede kademeleme sonrası toprak ortadan kalkınca yan bahçeye dik doğrultuda düşünüldüğünde binanın tepesinden zemine olan mesafe artmış olacağı için deprem anındaki kuvvetlerinde değişiklik olmaz mı? Bu da binanın deprem yönetmeliği dışına çıkmasına sebebiyet vermez mi? Veya devrilme momenti açısından bina herhangi gir şekilde deprem yönetmeliği nin dışına çıkabilir mi? Veya öteleme miktarına bağlı olarak deprem yönetmeliği dışına çıkılmış olabilir mi? (bahsedilen binanın Bodrum katının üstünde de 3 kat var, belirteyim onu da)