Ekm 01, 2025, 05:50 öö

Haberler:

YENİ FORUM SİTEMİZ ÜZERİNDEN DEVAM EDİLECEKTİR.
TIK TIK

BELEDİYE İNŞAAT MÜHENDİSLERİ

Başlatan ahmettt, Oca 06, 2020, 11:40 öö

« önceki - sonraki »

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ahmettt

Ahmet bey kolay gelsin ben bir belediyede inşaat mühendisi olarak çalışmaktayım. Daha önce fen işleri müdürlüğünde çalışmaktaydım . Şuan imar işleri müdürlüğüne geçtim. Statik projeleri inceleme görevi şahsıma verildi. Bu konuyla ilgili olarak sizlerin fikir paylaşma ve yönlendirme konusundaki hassasiyetinize güvenerek soracaklarım bulunmaktadır. Konuyla ilgili olarak ;
1-) Belediyenin yapıyla ilgili ileride doğacak yıkılma v.b olumsuzluklardan sorumluluğu nedir?
2-)Statik Proje kontrollerinde nelere dikkat etmemi tavsiye edersiniz ?
3-) hangi konularda insiyatif kullanmam gerekir ? Mesela gelen tüm projelerde r=8 'i aramak bilgi açısından fakir mühendis olmak demiştiniz. Bu tip püf noktalar nelerdir ? Yardımcı olursanız sevinirim. 

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: ahmettt - Oca 06, 2020, 11:40 ööAhmet bey kolay gelsin ben bir belediyede inşaat mühendisi olarak çalışmaktayım. Daha önce fen işleri müdürlüğünde çalışmaktaydım . Şuan imar işleri müdürlüğüne geçtim. Statik projeleri inceleme görevi şahsıma verildi. Bu konuyla ilgili olarak sizlerin fikir paylaşma ve yönlendirme konusundaki hassasiyetinize güvenerek soracaklarım bulunmaktadır. Konuyla ilgili olarak ;
1-) Belediyenin yapıyla ilgili ileride doğacak yıkılma v.b olumsuzluklardan sorumluluğu nedir?
2-)Statik Proje kontrollerinde nelere dikkat etmemi tavsiye edersiniz ?
3-) hangi konularda insiyatif kullanmam gerekir ? Mesela gelen tüm projelerde r=8 'i aramak bilgi açısından fakir mühendis olmak demiştiniz. Bu tip püf noktalar nelerdir ? Yardımcı olursanız sevinirim.

Yapi  denetim firmalarinin denetimini  ustlendigi yapilarda, belediyenin statik projeleri kontrol yetkisi ve sorumlulugu bulunmamakta. Yani yapi denetim muhendislerinin onayladigi bir projeyi kontrol etme yetkiniz yok, dolayiisiyle sorumlulugunuz yok. Yapi denetim isin icinde ise  belediye sadece  imar durumuna uygunluguna, tecavuz olup olmadigina vb bakabilir.  Yapi denetim kanununun cikma amaci da bu zaten. Sorumlulugu ve kontrolu yapi denetim sirketlerine  birakmak. Birtakim belediye elemanlari yapi denetim firmalari nin  inceleyip onayladigi firmalari kontrol ediyor, bunun yasal dayanagi ve gerekliligi yok. Yapi denetim firmasi statik projeyi kontrol etmekle yetkili kurulus.  Yapi denetim elemanlari da belediye ile iliskiler bozulmasin diye bu kontrol konusuna birsey demiyor. Statik bir sorundan dolayi yapi yikilirsa ve isin icinde  yapi denetim varsa, sorumluluk proje muellifi ve yapi denetimindedir, belediye  sorumlulugu bu hususta  yoktur.

Bunun haricinde yapi denetimin girmefigi binalarda  kontrol belediyece yapilir. Statik proje kontrolu , iyi bir bilgi, yonetmelik hakimiyeti gerektirir. Onyargilarla, kulaktan dolma bilgilerle proje kontrol edilmez. Bilgi yetersizligi hissediyorsaniz hic bir konuda insiyatif kullan MAMA niz gerekir. insiyatif yetetli bilgi durumunda kullanilir/kullanilabilir. Statik proje kontrollerinde resmi gazetede  yayimlanan statik proje kontrol formundan yararlanabilirsiniz. Konu o kadar genis ki , tek tek su maddeye bakin, bu maddeye bakin vb telkinlerde bulunmak imkansiz.

Engineer

Hocam Merhaba Kontrollüğünü Yaptığımız Bir Işte Bodrum Kattataki Rijit Perdede Küçük Bir Aydınlatma Penceresi Açılmış (15x35) ve Kolon Donatıların Bir Kısmı Dışarda Yani Yer Yer Pas Payı Bırakılmamış. Bu Iki Konuda Nasıl Bir Çözüm Sunabiliriz. Cevabınız Içın Şimdiden Teşekkür Ederim.

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: Engineer - Oca 07, 2020, 09:47 ööHocam Merhaba Kontrollüğünü Yaptığımız Bir Işte Bodrum Kattataki Rijit Perdede Küçük Bir Aydınlatma Penceresi Açılmış (15x35) ve Kolon Donatıların Bir Kısmı Dışarda Yani Yer Yer Pas Payı Bırakılmamış. Bu Iki Konuda Nasıl Bir Çözüm Sunabiliriz. Cevabınız Içın Şimdiden Teşekkür Ederim.

Merhaba,

Bodrum kattaki rijit perdeye acilan 15/35 lik bir bosluk herhanhi bir problem yaratmaz, onlem akmaniz gerekmez (bu tür bosluklari mumkun mertebe perdenin ortasina yakin kismina acmaya calisin)

Paslayi yeterli olmayan durum da da ozel kimyasalli  siva uygulamasi yapabilirsiniz. Klasik siva ile paspayini saglamaniz korozyonu onlemez. Ozel kimyasalli siva uygulamalisiniz. Yapi makzemedi satan firmalarda  degisik markalarin kimyasalli  sivalari mevcut. Bunlardan birini tercih  edebilirsiniz.

mühendis10

Proje müellifinin görev ve sorumlulukları

MADDE 7 - (1) (Değişik:RG-14/4/2012-28264) Proje müellifi, yapı ruhsatına esas olan uygulama projelerini ve zemin etüdü raporları da dâhil olmak üzere her türlü etüde dayalı çalışmaları mevzuata uygun olarak yapmak ya da yaptırmak, ilgili meslek odasına üyeliğinin devam ettiğine dair taahhütnamesi ile mesleki kısıtlılığı olmadığına dair taahhütnamesi ile birlikte, incelenerek uygunluk görüşünü bildirmek üzere yapı denetim kuruluşuna vermek ile görevlidir.

(2) Ruhsat eki projelerin birbiri ile uyumlu olması şarttır. Birbiri ile uyumlu olmayan projelerden doğan sorumluluk, öncelikle proje müelliflerine ait olmak üzere, sırası ile yapı denetim kuruluşuna, proje ve uygulama denetçisi mimar ve mühendislere ve ilgili idareye aittir.

Yapı denetim yönetmeliğinde ilgili idarenin sorumlu olduğu da yazmaktadır.
Bu konuda ilgili idarenin sorumlu olmadığını belirtmişssiniz.

ÇELİKKOLLU

Oca 09, 2020, 08:22 öö #5 Son düzenlenme: Oca 09, 2020, 08:25 öö ÇELİKKOLLU
Alıntı yapılan: mühendis10 - Oca 08, 2020, 09:04 ööProje müellifinin görev ve sorumlulukları

MADDE 7 - (1) (Değişik:RG-14/4/2012-28264) Proje müellifi, yapı ruhsatına esas olan uygulama projelerini ve zemin etüdü raporları da dâhil olmak üzere her türlü etüde dayalı çalışmaları mevzuata uygun olarak yapmak ya da yaptırmak, ilgili meslek odasına üyeliğinin devam ettiğine dair taahhütnamesi ile mesleki kısıtlılığı olmadığına dair taahhütnamesi ile birlikte, incelenerek uygunluk görüşünü bildirmek üzere yapı denetim kuruluşuna vermek ile görevlidir.

(2) Ruhsat eki projelerin birbiri ile uyumlu olması şarttır. Birbiri ile uyumlu olmayan projelerden doğan sorumluluk, öncelikle proje müelliflerine ait olmak üzere, sırası ile yapı denetim kuruluşuna, proje ve uygulama denetçisi mimar ve mühendislere ve ilgili idareye aittir.

Yapı denetim yönetmeliğinde ilgili idarenin sorumlu olduğu da yazmaktadır.
Bu konuda ilgili idarenin sorumlu olmadığını belirtmişssiniz.

Konuyu  iyi analiz etmeniz  ve yorumlamaniz gerekir. Proje kontrolu YAPI DENETIM firmalarina aittir. Belediyeler ise imar durumuna uygunlugu ve mimari proje ile statik projenin ortusmesinden sorumludur. Yani belediye kolon kiris kesme guvenligi kontrolu yapamaz, kolon donati kontrolu yapamaz, temel tip kontrolu yapamaz vb.  Belediye sadece mimari projenin IMAR DURUMUNA OLAN UYGUNLUGUNU VE DIGER PROJELERINDE MI.MARYE UYGUNLUGUNU kontrol edebili, sorumlulugu  da sadece  bu uygunluk baglamindadir. Yapi denetim zaten proje ve uygulamanin profesyonel denetcilerle yapilmasini saglamak icin cikarilmistir. Tekrar edelim belediye sadece projelerin bitbiri ile ortusmesinden ve imar durumuna uyvunluktan sorumludur. Bu durumu deprem yonetmeligine uygunluguns bakmak, kolonlara tek tek bakmak, guclu kolona bakmak vb seklinde yorumlamamak gerrkir/ yorumlanamaz. Yonetmelikte bahhsedilen belediye sorumlulugu da sadece bundan ibarettir.

birseyler

Merhabalar Ahmet hocam.Belediyelerdeki inşaat mühendisleri statik kontrol yapmak zorunda değil midir belediyede çalışan bir mühendis olarak soruyorum.Bugüne kadar bildiğimiz her şey yanlış o zaman bizim sorumluluğun yapı denetimlerde olduğunu biliyorum fakat yapı denetimler üstlerindeki yükü belediyedeki mühendislere aktarıyor.Biz de bu projelere ilgili idare onayı adı altında imzamızı atıyoruz neden statik kontrol yapmayalım peki ?

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: birseyler - Şub 03, 2020, 03:51 ösMerhabalar Ahmet hocam.Belediyelerdeki inşaat mühendisleri statik kontrol yapmak zorunda değil midir belediyede çalışan bir mühendis olarak soruyorum.Bugüne kadar bildiğimiz her şey yanlış o zaman bizim sorumluluğun yapı denetimlerde olduğunu biliyorum fakat yapı denetimler üstlerindeki yükü belediyedeki mühendislere aktarıyor.Biz de bu projelere ilgili idare onayı adı altında imzamızı atıyoruz neden statik kontrol yapmayalım peki ?

Merhaba,

Belediyeler statik projeleri kontrol etmek zorunda degildir(yapı denetim olan bolgeler). Bu gorev yapi denetim firmalarindaki belgeli denetci  muhendislere  verilmistir. Belediyeler imar planlarina uygunluk, projeler arasindaki uygunluklari kontrol etmekle yukumludur. Yapi denetim firmalarinin ustlerindeki yükü belediyelere atmasi gibi bir durum sözkonusu olamaz. Statik projeleri denetlemek yapi denetim firmalarinin uhdesindedir.

Peki belediyedeki muhendisler statik proje kontrol etmelimidir?

Bildiginiz uzere her insaat muhendisine proje kontrol yetkisi verilmemistir(en azindan yasal olarak). Bakanliga basvurulur, uzman denetci belgesi alinir ve bu belgeye istinaden statik proje kontrol edilir. Yapi denetim firmalari da bu belge sahibi insaat muhendislerini istihdam eder/etmek zorundadir. Siz belediyeden ayrilsaniz ve bir denetim firmasinda proje kontroletmek isteseniz yasal olarak buda mumkun degildir. Mutlak ilgili  belgelerle bakanliga basvurup denetci belgesi almak zorundasiniz. Bu isi bir yetki-sorumluluk isi olarak gorebilirsiniz. Yetki denetci belgesi olan insaat muhendislerine(yapi denetim) verilmistir, dolayisiyle sorumlulukta onlarindir ki bu dogaldir. Bu baglamda belediye ilgili servislerinde calisan muhendisler, yapi denetim elemanlariyla iyi niyet cercevesinde bilgi alisverisinde bulunabilirler, saygi cercevesinde eksiklikler, aksakliklar bildirilebilir. Ancak bu durum ben belediyeyim , benim istedigim olur tarzinda ego savasina meydan vermemelidir. Buna benzer bir durum yapi denetim denetci muhendisleri icinde gecerlidir. Nasilsa  belediyede kontrol ediliyor diye proje direkt onaylanip belediyeye gonderilmemelidir. Sorumluluk yapi denetim denetci muhendislerindedir. Hele  hele emekli olup denetci muhendis belgesi alip, belli para karsiliginda yapi denetim firmasina kasesini birakan, diplomadini kiraladigini sanan, ahlak yoksunu insaat muhendisleri derhal bu isten vaxgecmelidir...

birseyler

Hocam kesinlikle size katılıyorum.Yapı denetim firmaları üstlendikleri sorumluluğun farkında değiller ve denetçi olarak çalıştırdıkları mühendislerin projeleri kontrol ettiklerini ben şahsım adına düşünmüyorum.Umarım insanlar yaptıkları mesleğin farkına varır ve bir an önce bu hatadan vazgeçerler.İyi çalışmalar.

justhink

Alıntı yapılan: ÇELİKKOLLU - Oca 06, 2020, 01:54 ösYapi  denetim firmalarinin denetimini  ustlendigi yapilarda, belediyenin statik projeleri kontrol yetkisi ve sorumlulugu bulunmamakta. Yani yapi denetim muhendislerinin onayladigi bir projeyi kontrol etme yetkiniz yok, dolayiisiyle sorumlulugunuz yok.

Hocam merhaba. Belediyelerin yapıdenetimli binalarda proje inceleme yetkisinin ve sorumluluğun olmadığını hangi kanun veya yönetmelik maddesine istinaden söylediniz?

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: justhink - Ara 30, 2020, 09:10 ösHocam merhaba. Belediyelerin yapıdenetimli binalarda proje inceleme yetkisinin ve sorumluluğun olmadığını hangi kanun veya yönetmelik maddesine istinaden söylediniz?

Merhaba,

Yapi denetim kanununa bakiniz,

denetçimühendis

Çok sayıda proje denetçisi  proje kontrolu yapmamaktadır.Bu durumda belediyelerde yapılan kontroller kıymetli oluyor,keşke yapı denetimlerde proje kontrolü yapılsa da belediyelere bu vazife devredilmese.proje yapı denetimde kontrol edilmeden direk belediyeye yollanıyor.öyleki proje müellefi:'siz nasıl projemi belediyeye gitmeden kontrol edersiniz 'deme cesaretini kendinde buluyor.Durum bu kadar acı,içler acısı.

Brnokt

Hocam merhabalar, öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederiz.Yorumlarınız çok kıymetli. Benim şöyle bir sorum olacaktı ben serbest Avukatlık yapmaktayım ablam inşaat mühendisi ve belediyede proje tasdik sorumlusu olarak görev yapmakta 6 şubat depreminde bir binanın dam duvarının bir parçası yıkılmış kaçmak isteyen 2 kişi altında kalarak vefat etmiştir duvarın altından kapı açılmış duvar üzerine antenler çakılmıştır yargılama sonucunda bilirkişi ablamı tali kusurlu çıkararak ceza verdi ablamın sahada olmamamısı ve gerekli önlemi almaması sebebi ile rapora göre bir eksiklik yok parapet hesabında sadede bir formül eksik diye belirtilmiş bina yerinde sapasağlam duruyor ablam böyle bir görev sorumluluğu olmadığını söylüyor ben statiği hesaplayamam yapı denetimin işi diyor buna rağmen ceza aldı istinaf edeceğiz bu konuda hangi kanun ve maddeden yararlanabiliriz Belediye proje tasdik sorumlusunun sorumluluğu nedir üsteki yazışmalarda yapı denetim kanunundan bahsedip onların sorumluluğundan bahsetmişsiniz peki belediye mühendisleri neden tali kusurlu deniliyor biz bu kararı hangi maddeler ile bozabiliriz yardımcı olursanız minnettar kalırız Saygılar

ÇELİKKOLLU

Alıntı yapılan: Brnokt - Ara 27, 2024, 01:24 ööHocam merhabalar, öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederiz.Yorumlarınız çok kıymetli. Benim şöyle bir sorum olacaktı ben serbest Avukatlık yapmaktayım ablam inşaat mühendisi ve belediyede proje tasdik sorumlusu olarak görev yapmakta 6 şubat depreminde bir binanın dam duvarının bir parçası yıkılmış kaçmak isteyen 2 kişi altında kalarak vefat etmiştir duvarın altından kapı açılmış duvar üzerine antenler çakılmıştır yargılama sonucunda bilirkişi ablamı tali kusurlu çıkararak ceza verdi ablamın sahada olmamamısı ve gerekli önlemi almaması sebebi ile rapora göre bir eksiklik yok parapet hesabında sadede bir formül eksik diye belirtilmiş bina yerinde sapasağlam duruyor ablam böyle bir görev sorumluluğu olmadığını söylüyor ben statiği hesaplayamam yapı denetimin işi diyor buna rağmen ceza aldı istinaf edeceğiz bu konuda hangi kanun ve maddeden yararlanabiliriz Belediye proje tasdik sorumlusunun sorumluluğu nedir üsteki yazışmalarda yapı denetim kanunundan bahsedip onların sorumluluğundan bahsetmişsiniz peki belediye mühendisleri neden tali kusurlu deniliyor biz bu kararı hangi maddeler ile bozabiliriz yardımcı olursanız minnettar kalırız Saygılar

Merhaba,

Ülkemizde malesef bu konuda yetki karmasasi var, yonetmelik maddeleri/kanun maddelerinin birbirinin   desteklemeyen  kısımlari/bölumleri/yorumlari mevcut.

Konu hakkinda görüşüm şu şekilde:

Turkiyede  yapi projelerrinin tasarim asamasindaki denetimi ve uygulama asamasindaki denetimi  yapi  denetim furmalarina ait.  Bu gorevide belli sartlara haiz muhendis/mimarlar denetci belgesi  alarak yapabiliyorlar. Proje denetimini denetci belgesi olmayan bir teknik elemanin yapmasi mumkun degil. Dolayisiyla  proje tasariminda bir eksiklikten dolayi  yada uygulama hatasindan dolayi  bir  olay/hasar/kaza/olumsuzluk meydana  gelmisse burada ESAS KUSUR YAPI DENETİM FIRMASININ.   Gelelim ruhsat vermeye yetkili kurumdaki(Belediye, ozel idare, osb vb)muhendislerin mimarlarin sorumluluguna.  Burada gorevli muhendis ve mimarlarin ESAS  KUSURLU olamayacagi kedin ve jararkarda genelde bu yonde.  Ancak belediyede ruhsat vermekke yukuu kisiler  projeleri genel uygunluk anlaminda  incelemek zorunda.  Birtakim itirazlar uzerine  planli alanlar imar yonetmeliginin  57.maddesinin 13.fikrasi asagidaki sekilde  olusturuldu:

"(13) Bu projeler ilgili (Değişik ibare:RG-6/2/2018-30324) idarelerin en az 1 yıl deneyimi haiz teknik personeli tarafından başvuru tarihinden itibaren en geç on beş gün içinde incelenir, eksik veya yanlış yok ise uygun görüldüğü yapı sahibine ve proje müellifine yazılı olarak ve elektronik ortamda bildirilir. İnceleme sonucunda eksik ve yanlış bulunmuyorsa müracaat tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapı ruhsatı verilir. (Ek cümle:RG-27/12/2019-30991) Mevzuata uygun olarak hazırlanan ve ruhsat başvuru dilekçesi ekinde idareye sunulan yapı projelerinin onayı için ayrıca bir başvuru şartı aranmaz."

Dikkat  ederseniz projelerin belediyelerde  en az  1   yil tecrubeye  sahip teknik  elemanlarca  incekenmesi şart kosuldu. Yapi debetim kanunu  ilk cijtiginda bu  maddenin bu bendi yoktu. Daha sanra acilan  davalar sonucunda  bu bent konuldu. Bu bendin konulmasi cok ankamsiz ve gerejsiz idi belediyeler, oradaki teknik elemanlar sorumluluk  anlaminda   kendi kendilerini sıkıntıya soktular. Bu davalar acilmasa bu bend  eklenmeyecek ve bekediyedeki teknik elemanlar  projelerden sorumlu olmayacakti ki dogrusu buydu. Çunku  denetci belgesi alan bir muhendisin proje denetleme yetisi vardi ve onlar inceledikten sonra sorumlugu da tabiki  onlar almaliydi. Belediyelerinde gereksiz mudaheleleriyle, bizde incelemeliyiz baskılariyla, belki birazda  bazi elemanlarin egolarini öne cikarmasiyla yukaridaki madde konuldu. Bu maddenin konulmasi yetki yaninda  SORUMLULUK getirdi ki bu konu  önemli. 57.maddenin 13.bendi geregi  belediye teknik perdonelininde projeleri yonetmelik  hukumlerine gore incelemesi gerekiyor ve proje tasarim hatalarinda ESAS KUSURLU OLMASA DA TALİ KUSURLU OLMASINA BU MADDE SEBEP VERIYOR.  Sonuc okarak sonradan konulan bu madde belefiye teknik elemanlarini TALI KUSURLU konumuna sokmakta.  Proje denetim yetkisi  yapi denetimlerde  oldugundan  ESAS KUSURLU nun yapi denetim firmasi oldugu aşikar.

Sizin davanizda da  belediye teknik perdoni TALI KUSURLU sayilmiş, yapi denetim ASLİ KUSURLU sayilmis. Yukarida yazdigim planli alankar yonetmeliginin 57.maddesinin 13.bendine gore olagan bir karar gibi gorunuyor. Istinafa badvuruldugunda dahi bu madde oldugu surece kararin bozulacagini  düşünmuyorum, onanacagini   düşünuyorum.

Brnokt

Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için saygılar