Keyifli Forumlar

Sorular sorun, Cevapları bulun ve Türkiye'nin dört bir yanındaki topluluğumuzla bağlantı kurun.

Medeniyet Mühendisleri & rsaquo; Forumlar & rsaquo; Ahmet Çelikkollu & rsaquo; Yapılarda dilatasyon koyma hakkında.

  • Yapılarda dilatasyon koyma hakkında.

    Tarafından gönderildi mgates Mgates üzerinde 24 Ağustos 2026, 09:23'de

    Merhabalar Hocam,
    Dilatasyonun en son tercih olduğunu, olabildiğince kaçınmak gerektiğini zaten daha önceden de bir çok kez belirttiniz. Ben de düzenli geometriye sahip yapılarımda kaçınmak istiyorum. Ancak TS500 6.3.4’deki ”Dış etkilere açık yapılarda, derz aralıkları 40 m yi
    aşmamalıdır.” ibaresine dayanarak kontroller -40m’yi aşarsa dilatasyon koymak zorundasınız diyor. Bu konuda nasıl bir yol izleyebiliriz.
    Emekleriniz için ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum..

    Ahmet Celikkollu cevap verdi 1 ay, 3 hafta önce 3 Üye · 2 Yanıtlar
  • 2 Yanıtlar
  • Erhan Baytak

    Yönetici
    26 Ağustos 2026, 09:07'de

    Ahmet Hocam (

    ) benden farklı düşünüyor olabilir. ancak bu husustaki düşüncemi yazmak istedim. kendisi daha detaylı belki de daha farklı bir yorum yapar diye belirterek kendi yorumumu aşağıda yazmış olayım.

    TS 500 Madde 6.3.4’teki 40 m sınırı aslında “zorunlu” değil, “aşılabilir bir varsayılan sınır.” Maddenin devamında şu cümle var: “Zamana bağlı davranışı gözönüne alan hesapların yapılması veya büzülmeyi azaltan özel önlemler alınması koşuluyla, bu sınırlar aşılabilir.” Yani dilatasyona mecbur değilsiniz; iki yoldan biriyle kurtarabilirsiniz: (1) modelinize eşdeğer bir sıcaklık farkı (ΔT) ve rötre yükünü ayrı bir yük durumu olarak tanımlayıp indüklenen ek gerilme/donatı ihtiyacını gösteren bir hesap yapmak, ya da (2) büzülmeyi fiilen azaltan önlemler almak — düşük büzülmeli beton/katkı, sıkı kür rejimi, dağıtılmış ek donatı ve en pratik olanı: yapıyı 4-6 hafta boyunca 60-80 cm genişliğinde bir “geçici büzülme şeridi (pour strip)” bırakıp, asıl rötre büyük ölçüde tamamlandıktan sonra o şeridi dökmek.

    Benim tercihim genelde ikincisi oluyor; düzenli geometrili, tek bloklu binalarda gerçek dilatasyon yerine bu şeridi kullanmak hem TBDY 2018’in “düzensizlik yoksa dilatasyondan kaçının” önerisiyle örtüşüyor, hem de ısıl/rötre gerilmelerinin büyük kısmı devreye girmeden boşalmış oluyor. Sıcaklık değişimlerine karşı korunmuş, uçlarında rijit perde olmayan bir çerçeve sisteminizse zaten 60 m’ye kadar ek hesaba bile gerek kalmadan gidebilirsiniz — asıl detaylı ΔT hesabını 60 m’yi geçecekseniz düşünün.

  • Ahmet Celikkollu

    Üye
    1 Eylül 2026, 11:02'de

    Yonetmelikler/standartlar arasinda bir hiyerarsi vardir. Yonetmelik/standartlarin en büyügu TBDY2018 dir. Tbdy2018 de bir hukum varsa uyulur. Ornegin TS de bir betonarne kirisin 20cm genisliginde yapilabileceginden bahseder ana tbdy2018 dw min kiris genisliginin 25cm olmasi gerektigi beliryildiginden buna uyarsiniz. tbdy2018 madde 3A.3 te uzunluga bagli dilatasyon birakilmanasi gerektigini ve yedeklemenin artirilmasi gerrktigi soylenir. Dolayisiyla bu maddeye uyulur. Ayrica bahsettigijiz standart 40 metreden fazka yapilmaz demez, uclarda perde varsa isıl hesap yapmaniz gerektigini soyler.

Yanıtlamak için giriş yapın.