12 MAYIS YAYINLANAN YÖNETMELİK HAKKINDA
……Kapalı çıkma yapılabilen binalarda ise; çıkmayı teşkil eden konsolun mesnetlendiği/bağlantılı olduğu (Değişik ibare:RG-12/8/2023-32277) düşey taşıyıcı elemanların, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin eki Esasların 7.5.1 maddesinin (a) bendi kriterlerine uygun kirişler ile birbirine bağlanması suretiyle çerçeve teşkil edilmesi zorunludur……..”
bu maddeye göre :
1-hocam bu projede kapalı çıkma yapılmış ve şartlara o kısımda uyulmuş. kirişler geniş kullanılmış. başka bir aks üzerinde ise açık çıkma yani balkon yapılmış biz balkonun olduğu yerde de mi bu şartı sağlamalıyız. yapının bir yerinde kapalı çıkma olduğu için.
2- 12 mayıs yönetmeliğine göre; resim 1 de hocam üzeri kapalı teras, terasında bir kısmında duvar yer almakta(giyinme odası duvarı) bu durumda kapalı çıkma şartlarını sağlayıp s1-s2 kolonlarını geniş kirişlerle bağlamamız gerekir mi?
3- resim 2 de son tabliye olup üzerinde çatı var ama resim 1 kesitinde de görüldüğü gibi giyinme odasının tavanı olarak görülmekte. üstünde kapalı çıkma yok. kiriş 1’i 12 mayıs yönetmeliğine göre boyutlandırıp buna göre mi teşkil etmek lazım.
4-resim 2 de görülen konsol alını saplama olarak teşkil edilmiş. bu şekilde imalat yapmak doğru mu sizce yoksa saplandığı köşeye taşıyıcı koymamamız gerekmez mi ?resim 1 ;
resim 2;
‘Çelikkollu’ya Soru Sor (Arşiv)’ forumu yeni tartışmalara ve yanıtlara kapalı.