Medeniyet Mühendisleri › Forumlar › Ahmet Çelikkollu › Çelikkollu’ya Soru Sor (Arşiv) › Boğaz etriyeleri
Boğaz etriyeleri
Gönderen kadiraydin açık 26 Mart 2024, 17:37Merhaba hocam, temel içinde bulunan etriyelerin görevini anlamakta zorlanıyorum, donatilari yerinde tutmak dışında görevi nedir?
kadiraydin yanıtladı 2 yıl, 7 ay önce 1 Üye · 2 Yanıtlar- 2 Yanıtlar
Merhaba hocam, temel içinde bulunan etriyelerin görevini anlamakta zorlanıyorum, donatilari yerinde tutmak dışında görevi nedir?
Bu tur konstruktif kurallar depremler sonucu ortaya cikan deneyimler neticesi ortaya cikiyor. Rasye temelin okdugu yer kesit oolarak en buyuk yer yani kesme kuvvetini sorun olmamasi gereken yer(radye temelin ici) Dusey donatilarin radye icerisindede duseyligini kaybetmemesi ve kesme kuvvetinin temele daha homojen verilebilmesi icin dusunulmus bir yol.

kadiraydin
Misafir27 Mart 2024, 17:31Hocam,mantıken düşündüğümde deprem esnasında temel zaten zeminle birlikte hareket eden bir yapı elemanı değil mi? temelin içine kesme kuvveti nasıl etki eder anlayamadım açıkcası.Temelin içinde kalan etriyeler burkulmayı önlemesi için koyuyoruz diye düşünsek betonun kırılması ve donatı akmaya başlaması gerekmez mi? ki ben radye temelde bu ihtimali imkansız görüyorum.
Anladığım kadarıyla düşeyliği bozulmasın diye konuluyor.
‘Çelikkollu’ya Soru Sor (Arşiv)’ forumu yeni tartışmalara ve yanıtlara kapalı.