Döşeme donatı hesabında açıklık/mesnet momenti farkı ve donatılığı aralığı
Merhabalar,
Elimde 4 katlı betonarme bir proje var, döşeme kalınlığı 15 cm, iki yönde çalışan (iki doğrultuda donatılı) tabliye tasarımı yapıyorum. Hesaplarımda TS 500’e göre minimum donatı şartını sağladım ancak bir konuda kafam karıştı:
Açıklık ortasındaki pozitif moment değerleri ile mesnet bölgesindeki negatif moment değerleri arasında ciddi fark çıkıyor. Bazı meslektaşlarım sahada “her yerde aynı donatı aralığını kullanıyoruz, işçilik kolaylığı için” diyor, bazıları ise “momente göre bölgesel donatı optimize edilmeli, malzeme israfı olmasın” görüşünde.
Statik açıdan doğrusu net ama sahada uygulanabilirlik ve maliyet dengesi açısından nasıl bir yol izlemeliyim Ayrıca 15 cm döşeme kalınlığı olduğunda pas payını 2 cm mi 2.5 cm mi tercih edilmeli.. hangisi daha uygun olur.
Yanıtlamak için giriş yapın.