Keyifli Forumlar

Sorular sorun, Cevapları bulun ve Türkiye'nin dört bir yanındaki topluluğumuzla bağlantı kurun.

Medeniyet MühendisleriForumsİnşaat MühendisliğiKolon küçültme hakkında

  • Kolon küçültme hakkında

    Tarafından gönderildi Statik Mühendis üzerinde 15 Nisan 2025, 09:06'de

    Hocam yapımda kapasite sorunları sebebi ile Bodrum katta kolonları 55/70 kullanırken zemin ve sonrasında 50/70 kullanmam gerekiyor yönetmeliğe uygun imalat detaylarını paftalarima ilave ettim ve ilgili kolunun kapasite kesme hesaplarına baktım. Küçültme yapmamin statik düzene yaptığı problemleri biliyorum ancak küçültme yapmam gerekiyor.

    Bu konudan örneğinden bağımsız küçültme mecburiyeti doğan yapilarda kolonların ve perdelerin küçülmeleri hakkında fikrinizi ve uygulama için onerilerinizi almak isterim.

    Anladığım kadarıyla küçültme şartlarında aslında sadece donatinin durumunda kısıtlama var yani belli bir eğimi geçmeyecek şekilde donatı eğilerek küçültme yapılıyor ancak donatılar üst kata geçmeden gonyelenip üst katta donati adeti azaltiliyor ise betonarmenin küçülen kısmı için bir boyut şartı göremedim yönetmeliğin ilgili kısmını bu sekilde mi yorumlamamiz gerekiyor hocam.

    Kucultmenin oluşturduğu düzensizliğin ve yapıda oluşturacağı statik dengesizliğin farkındayım yonetmelik şartlarını ve sınırlarını sorguluyorum hocam hayırlı çalışmalar

    Ahmet Celikkollu cevap verdi 8 ay önce 2 Üyeler · 1 Cevaplamak
  • 1 Cevaplamak
  • Ahmet Celikkollu

    Üye
    15 Nisan 2025, 09:28'de

    Merhaba,

    Her zaman ideal tasarim yapamayiz, ama ideale yaklasmaya calisabiliriz. Sizin de belirttiginiz gibi kuvvetlerin iletilmesi nedeniyle ani ve buyuk degerli kolon kucultmelerinden kacinmak gerek. Mesela 80 cm lik bir kolonun bir anda 40 cm dusmesine imkan vermemek gerek. Bir anda rijitligin 80 lik kolondan 40 lik kolona dusmesi tum birlesim yerlerinde problem yaratmakta. Ancak makul kucultmeler 5cm, 10cm kucultmeler yapilabilir. Bu kucultmelerde mumkun mertebe kolonun tek tarafindan degil 2 kenarlarindan esit ve ve kolon dusey esas eksenini degistirmeden yapilmasi uygundur(simetrik)

    Yonetmelige gelince(tbdy2018) TBDY 2018 kolon kucultmeleri ile ilgili bir sınırlama getirmiyor, istediginiz miktarda kucultebiliyorsunuz, donatilar 1/6 dan fazla egilecekse yeni filiz kullanabiliyorsunuz, bunu da siz belirtmissiniz.

Yanıtlamak için giriş yapın.