Medeniyet Mühendisleri › Forumlar › Ahmet Çelikkollu › Çelikkollu’ya Soru Sor (Arşiv) › Pazar alanı döşeme hareketli yük
Pazar alanı döşeme hareketli yük
Gönderen Aslan açık 31 Mayıs 2024, 18:36Merhaba hocam size 2 sorum olacaktı 1-) Kapalı pazar alanları için döşeme Q hareketli yük kaç KN/m2 alınmalıdır TS498 de pazar alanları diye ibare geçmiyor.
2-) kapalı Pazar alanı için Minimum döşeme kalınlığı kaç cm olarak almalıyız.Şimdiden Teşekkürler ..
Aslan yanıtladı 2 yıl, 5 ay önce 1 Üye · 4 Yanıtlar- 4 Yanıtlar
Merhaba hocam size 2 sorum olacaktı 1-) Kapalı pazar alanları için döşeme Q hareketli yük kaç KN/m2 alınmalıdır TS498 de pazar alanları diye ibare geçmiyor.
2-) kapalı Pazar alanı için Minimum döşeme kalınlığı kaç cm olarak almalıyız.Şimdiden Teşekkürler ..
Merhaba,
TS498 gibi standartlarin dogal olarak tum egerleri vermesi beklenemez, bu degerler genellemeye gidilmis degerlerdir.
Soru ozelinde pazar alanlarindaki hareketli yüku soruyorsunuz. Bunu muellif belirler. Pazar alanina genelde mal getirme/ goturme asamasinda kamyonet/kamyonetler dosemelere cikar. Genelde kucuk kamyonetler yuklu olarak 3 ton civarinda olabilirken, kucuk kamyonlar/kamyonetler 11 ton civarinda olabilmektedir. Bunlar pazar yeri dosemesine cikip mal indirmektedir. Buyuk illerde buyuk pazar yerlerine daha buyuk araclar dshi girmektedir. Bu baglamda tasarimi yapacaginiz yerde pazara ne tur aracin/kamyonetin/kamyonetin girecegini ve agirligini tespit edip(pazarcilar odadindan olabilir, belediyeden olabilir, esnaftan olabilir) o yuku birim meyrekareye bolerrk birazda artirip tekil etkisini goz onune alarak(kamyonet dolu agirligi / kamyon alani(dingiller arasi) hateketli yuku bulursunuz bulabirsiniz. Bu yuk dolu tezgah ve insan yukunden fazla olacagindan bunu kullanabilirsiniz. Bu durumda kamyonet dingillar arasi alan ortalama 2m x 3m=6m2 dusunulurse ve 12 ton dolu agirlik dusunulurse 12 / 6=2 t / m2 den düsuk hareketli yuk almamaniz gerekir. Fren kuvveti ve tekerleklerdeki tekil yuk etkisi goz onu e alinirsa bu tip kamyonetlerin girdigi pazar yerlerinde 3 t/m2 den dusuk hareketli yuk alinmamalidir. Bulundugunuz bolgedeki pazar yerine girecek arac kapasitesine gore siz bu tarz hesap yapabilirsiniz. Ayrica pazar yerleri uzun sureli ve yogun kullanilan alanlardir, ayrica pazar harici etkinliklerde belediyeler pazar alanlarini kullanir, bu nedenlerden pazar alanlarinda hareketli yuk katilim kat sayisi n=0,80 alinmalidir.
Dosemelerde ise, pazar yerleri dahil arac giren dosemelerde, doseme buyuklugunude dikkate almak kaydiyla 20cm den dusuk doseme kullanmamak gerekir.

Aslan
Misafir1 Haziran 2024, 08:54Anladım peki Hocam hesaplamaya göre hareketli yükün 7.5 KN/m2 alınması gerektiği anlaşıldı.Döşeme kalınlığı 20cm yeterli gelebilir mi?
Anladım peki Hocam hesaplamaya göre hareketli yükün 7.5 KN/m2 alınması gerektiği anlaşıldı.Döşeme kalınlığı 20cm yeterli gelebilir mi?
Doseme kalinlihi konusu doseme buyuklukleri, mesnetlenme kosullarinada baglidir, sadece yukle ilgili degildir, doseme 20_25 metrekaredir, surekli kenarlar vardir 20cm yeterlidir, dosrme buyudukce kalik degidir degisebilir, kalinlik, sehim kontrolunu yapmalisiniz.

Aslan
Misafir1 Haziran 2024, 10:56Değerli cevaplarınız için çok teşekkür ediyorum
‘Çelikkollu’ya Soru Sor (Arşiv)’ forumu yeni tartışmalara ve yanıtlara kapalı.