Medeniyet Mühendisleri › Forumlar › Ahmet Çelikkollu › Çelikkollu’ya Soru Sor (Arşiv) › Taşıyıcı sistem
Taşıyıcı sistem
Gönderen Alper_civil açık 24 Mayıs 2023, 06:44Taşıyıcı sistemi tasarlarken eleman boyutlarını ve planda dizilişlerini mimari nedenler ve yönetmelikteki minimum şartlar dışında hangi kriterlere göre oluşturmalıyız. Kolonların uzun ve kısa yönlerini neye göre tayin etmeliyiz
Mühendislik Öğrencisi yanıtladı 3 yıl, 5 ay önce 0 Üye · 1 Yanıtla- 1 Yanıtla

Mühendislik Öğrencisi
Misafir4 Haziran 2023, 06:14Bu konu çok kapsamlı bir konu, bir çok detayı içerisinde barındırıyor. Hocamızın bu konuda bir çok videosu var, onları izlemenizi tavsiye ederim. Ben bildiğim ve şuan aklıma geldiği kadarı ile açıklama yapayım geri kalan araştırma size kalsın, çünkü tek bir sayfa metin ile anlaşılacak mevzu değil.
Kısaca şunu söyleyebilirim, perdeleri en dış aksa koyduğunuzda burulma etkisini azalttığını görürsünüz. Ancak perdelerin moment kapasitesinin normal kuvvete bağlı olduğunu düşünürsek en dış aksta istediğimiz kadar normal kuvvet almalarını sağlayamayabiliriz. Bu nedenle bir iç aksa konumlandırılırsa normal kuvvet değeri artar ve perde moment kapasitesi artar. Burulma anlamında da yine görevini görür. Ayrıca sisteme perde koyacaksanız simetriğe yakın koymanız daha iyi olacaktır. Tabi işin içinde mimari durumlar da söz konusu her zaman bunlar mümkün olmayabiliyor. Kısaca perde koyacaksanız sadece iç kısma asansör perdesi atmak yerine, perdeleri dış akslara doğru yakınlaştırmalısınız.
Kolonlar için düşündüğümüz zaman kolon kiriş birleşimlerinin dizaynı önem arz ediyor. Birleşimlerde kesme alanını arttıracak şekilde konumlandırma yapmanız daha iyi olacaktır. Basitçe söylersem kolon uzun yönlerinin bina kısa yönünde biraz daha fazla olmasını sağlayabilirsiniz. Aynı durum perdeler için de geçerli.
Yerleşim yaparken kütle ve rijitlik merkezine dikkat etmelisiniz.
Eleman boyutlandırma için ise tahmini değerler girip analizden sonra üzerindeki tesirlere göre küçültme ve büyütme yapabilirsiniz. Gerekirse donatı miktarını değiştirebilirsiniz.
‘Çelikkollu’ya Soru Sor (Arşiv)’ forumu yeni tartışmalara ve yanıtlara kapalı.