• Taşıyıcı sistem belirleme

    Gönderen feyoce açık 13 Aralık 2024, 13:34

    Saygıdeğer hocam merhaba, Zemin + 3 kattan oluşan deprem bölgesinde yapacağımız kamu binası için statik proje ile alakalı değerli görüşlerinize ihtiyacım var. Proje A15 sistemiyle çözüldü ve tüm analizler yapıldı. Sizce yüksek sünek t.s. tablosunda en güvenlikli tarafta çözeceğimiz sistem hangisidir? Ben A13 ile çözmek taraftarıyım sizce yaklaşımımız nasıl olmalı bu tür durumlarda? 

    feyoce yanıtladı 1 yıl, 10 ay önce 1 Üye · 3 Yanıtlar
  • 3 Yanıtlar
  • WalterBishop

    Misafir
    13 Aralık 2024, 13:49

    Merhaba Ahmet hocam gerekirse ekleme yapacaktır diye inaniyorum. R katsayısı sünekliğin bir ölçüsü olarak yönetmeliğimizde yer almakta. Ne kadar yüksek süneklik kapasitesi varsa, daha az dayanım ihtiyacı duyup, kalan deprem etkilerini süneklik ile karşılıyoruz. A13 ile çözmekten kastınız bütün deprem etkilerini perdelerin alması ise zaten R=6 olacaktır. Eğer çerçeve+perde sisteminiz varda binanızın A13 olmasını düşünüyorsanız bu tanımsal olarak mantıksız. Şöyle ki; isterseniz binanız çerçeve+perde ve yüksek süneklik şartlarını sağlasın (Yani A15 olsun). Dilerseniz R=1 bile alıp tasarım yapabilirsiniz, buda daha yüksek dayanım ve rijitliğe sahip bir bina tasarlamanız demektir. Bu şekilde ifade edersek daha doğru olur. Aynı şekilde binanızı biraz daha güvenli tasarlamak istiyorsanız I katsayısı konut türünde I=1 ama siz bunu I=1.2 alarak daha yüksek deprem kuvvetlerine karşı ele alabilirsiniz. Yönetmelik asgari şartları bize sunuyor.

  • Ahmet Çelikollu

    Üye
    13 Aralık 2024, 13:53

    Saygıdeğer hocam merhaba, Zemin + 3 kattan oluşan deprem bölgesinde yapacağımız kamu binası için statik proje ile alakalı değerli görüşlerinize ihtiyacım var. Proje A15 sistemiyle çözüldü ve tüm analizler yapıldı. Sizce yüksek sünek t.s. tablosunda en güvenlikli tarafta çözeceğimiz sistem hangisidir? Ben A13 ile çözmek taraftarıyım sizce yaklaşımımız nasıl olmalı bu tür durumlarda? 

    Iyi bir tasiyici sistem yeterli rijitlige sahip olmali ayni zamanda yeterli suneklige sahip olmali. Kesinliklede yuksek sunek tasarlanmali. Siz zaten yuksek sunek  bir sistem secmissiniz. A15 hem perdelerin  hem cercevelerin oldugu hem yeterli rijit hem yeterli sunek bir tasiyici sistem. I yani bina onem katsayisina dikkat ederek A15  uygun bir secim. Ancak A15 secimlerinde mutlaka xx yonu ve yy yonu ayri ayri perde  devrilme momentleri oraninin  0.40 tan buyuk olmasina ozen gostermelisiniz, bu oran 0.40 tan ne kadar buyukse o kadar iyi. Eger herhangi bir yonde perde devrilme moment oraniniz 0.40  tan düsukse o yondeki perde miktarinizi/uzunlugunuzu/sayisini  artirarak 0.40’i  asarak A15  tasiyici sistemi  uygulamalisiniz.

  • feyoce

    Misafir
    14 Aralık 2024, 11:06

    Çok teşekkür ederim.İyi ki varsınız.Kolaylıklar dilerim.

‘Çelikkollu’ya Soru Sor (Arşiv)’ forumu yeni tartışmalara ve yanıtlara kapalı.

Tartışma Başlangıcı
0 / 0 yanıtlar Haziran 2018
Şimdi