Keyifli Forumlar

Sorular sorun, Cevapları bulun ve Türkiye'nin dört bir yanındaki topluluğumuzla bağlantı kurun.

Medeniyet MühendisleriForumsİnşaat Mühendisliğiz+6(21 metre) uzunluğunda bir yapının bodrumsuz yapılması

Etiketlendi: 

• z+6(21 metre) uzunluğunda bir yapının bodrumsuz yapılması

Tarafından gönderildi Statik Mühendis açık 25 Nisan 2025, 14:40'de

Hocam iyi çalışmalar yapım z+6 katlı bodrum imalatı yapılmamakta ancak 1.75 kadar statik kat oluşturacak şekilde zeminde zoraki bir kat oluşturmak istedim. İlgili Düzende tüm taşıyıcıları perdeler ile bağladım.

Zeminim bazalt. Jeolojici ile görüştüğümde biraz daha alt kota zemini indirmenin kazı sırasında sağlam zemini örseleyeceği ve zeminin kapasitesini azaltacağını belirtti. zemin içinde yeterli rijitliği de sağlamak adına bodrum istiyoruz yüksekliği de mümkün mertebe 21/6=3.50 yapmak istiyorum ancak bu projede yapamıyoruz fikrinizi almak istedim. Yapıda devrilme değerleri için kontrol sağladım.

Ahmet Celikkollu cevap verdi 2 haftalar, 4 gün önce 2 Üye · 2 Yanıtlar
  • 2 Yanıtlar
  • Statik Mühendis

Üye
    25 Nisan 2025, 14:42'de

tek problem zeminde değil aslında mimari olarakta ilgili yerde bir bodrum mahali yapılamamakta

• Ahmet Celikkollu

Üye
    26 Nisan 2025, 11:24'de

Verdiginiz bilgilerden zeminin volkanik kayac sert zemin oldugunu anliyorum. Sert zeminde yapilmis bodrumsuz bir binanin tepe yer degistirmesi cok azdir. Yumusak zeminde yapilmis tek bodrumlu bir binadaki tepe yer degistirmesi, sert zemindeki bodrumsuz bina tepe yer degistirmesinin cok cok ustundedir. Hatta yumusak zeminde 2 bodrum dahi yapsaniz sert zemindeki bodrumsuz binanin yer degistirmedine yaklasanazssiniz. Yani sert zeminde bodrumsuz dahi yapsaniz tepe deplasmaniniz cok azdir, deprem davranisiniz cok iyidir. Bu bilgeri literaturdeki calismalara ve kenfi yaptigin 6 katli bir binanincozumlemelerine gore belirttim.

Ozetle, bidrumlu yapi yumusak zeminler icin cok onemlidir ve deprem davranisini iyi yonde etkiler. Sert zeminde ise(kaya, kayac)bodrumsuz bina iyi davranis zaten gosterir. Devrilme guvenligini sagladiktan sonra bahsettiginiz yapi kayacta bodrumsuz yapilabilir.

Yanıtlamak için giriş yapın.