Ahmet Bey merhaba. 11 katlı, toplam inşaat alanı 5000 m2 civarı olan ve radye temel alanı 600 m2 bir projemiz var. ZD zemin sınıfı zeminimiz, 0-6 m arası organik killi silt,balçık ve 6-30 m arası jipsli siltli kumlu açık kahverenkli kil olarak devam etmekte. 6 m den sonra yer altı suyu başlamakta. Ayrıca parselimiz ırmağa çok yakın. Doğal birim hacim ağırlığı 1,86 g/cm3. Su muhtevası %25. Zemindeki kil yüzdesi %81. Temel derinliğimiz 5,6 m dir. Deprem tasarım sınıfı ise 2. Tüm labaratuar deneyleri yapılmıştır. Deney sonuçlarına göre; TBDY 2018 temel taşıma gücü hesabını yaptığımızda bir problem görülmemekte. Sıvılaşma analizleri sonucu sıvılaşma potansiyeli düşük çıkmakta. Konsolidayson oturma hesaplarını yaptığımızda 7-8 cm arası bir oturma var. Hesap sonuçlarına göre bir problem görülmemekte, ancak zemin etüt raporunda iyileştirme yapılması önerilmiş. Bizde parselin ırmağa çok yakın oluşu, nispeten büyük bir bina olması ve hesaplara göre bir problem görülmemesine rağmen bu zeminin davranışına güvenip güvenmeme konusunda tereddütteyiz. Hocam bu konuda görüşlerinizi almak istedim. Şayet bir zemin iyileştirme gerekli ise ekonomik olarak hangi iyileştirmeyi önerirsiniz. Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. Teşekkür ederim.
Merhaba,
Geoteknik raporunuzun tamamini taratip uygun formatta gonderiniz(laboratuvar sonuclari, konsolidasyon deneyi dahil). Hafta sonu inceleyip fikrimi soyleyeyim.
Birtakim bilgi ve belgeler gonderildi, inceledim. Email olarakta ilgililere ilettim. Diger uyeler yararlansin diye fikirlerimi buradan da yaziyorum:
.ZEMIN ZD GIBI GORULUYOR. ETUD YAPILIS TARIHi
09/2018 SIRALARI. EPEY ZAMAN GECMIS. ETUT TOPYEKUN TEKRAR YAPILMALI. YENI TEBLIGE GORE, KATEGORI 2 YE GORE TEKRARLANMALI. VS HIZI 280/390 ARASI DEGISIYIR. ZEMININ ZD OLDUGU KESIN GIBI. SADECE 3.00-3.50 METRE ARASINDA BIR NUMUNE ALINMIS VE TUM LABORATUVAR DENEYLERI BU NUMUNE UZERINDEN YAPILMIS. SIZDE TUM HESAPLARI(OTURMA/TADIMA GUCU VB) BUNA GORE YAPMISSINIZ. OYSA SIZIN TEMELINIZ 5.60-5.70 METRE DERINLIGINDE. YANI SIZ KAZIYACAGINIZ TOPRAGIN DEGERLERINI KULLANMISSINIZ. BU HESAPLARINIZ HIC BIR SEY IFADE ETMIYOR. YENI ZEMIN ETUDUNUZDE 6.00 METREDEN , 9 METREDEN, 12 METREDEN ORSELENMEMIS NUMUNELER ALDIRIN VE BUNLARI LABORATUVARA GONDERIN, BUNLARDAN CIKAN DEGERLERI KULLANIN. EN AZ 5 ADET SONDAJ YAPTIRIN. HEPSINDEN 1.50 MEYREDE SPT YAPTIRIN, HEPDINDE 6, 9 VE 12 METRELERDE ORSELENMEMIS NUMUNELER ALDIRIP LABORATUVARA GONDERIN. KONSOLIDASYON DENEYINDE DE PROBLEM VAR. NUMUNELERIN 6.00 METREDN ALINANLARINA GORE KONSOLIDADYON DENEYI YAPILMALIYDI(TEMEL SEVIYESI CIVARI). KONSOLIDASYON HESABINIZDA HATALI. ORTALAMA GERILMEYE GORE KONSOLIDASYON OTURMA HESABI YAPILMAZ. HER ELEMANIN(KOLONLARIN VE PERDELERIN) ALTINDAKI MAXIMUM GERILMELERE BAKARSINIZ, MAXIMUM GERILME NERDEYSE O DEGERI DIKKATE ALIRSINIZ ORADAKI KONSOLIDASYONU BULURSUNUZ. AYRICA EN AZ IKI UCTA KONSOLIDASYON DENEYI YAPTIRMALISINIZ KI FARKLI OTURMA HESABI YAPABILMELISINIZ. BURADA FARKLI OTURMA ORTAYA CIKABILIR. SPT LERE BAKIYORUM, 7-7.5 METREYE DEK SPT LER epey düşük.BU BINA BU SPT LERE SAHIP YERDE GUVENLI OLARAK DURMAZ. SONDAJ SAYILARI ARTSIN BAKALIM. AYRICA VERILER YANLIS OLDUGUNDAN ZEMIN TASIMA GUCUNUZDE YANLIS HESAPLANMIS. ZEMININ TASIMA GUCU BU DEGIL. DAHA DUŞÜK. BAHSETTIGIM SEKILDE YENI ETUTU HAZIRLATIN, DEDIGIM SEKILDE NUMUNE ALIN/ALDIRIN. SADECE YONETMELIGIN VERDIGI SEKILDE DEGIL, ILAVE OLARAK SPT LERE BAGLI VE DIGER FORMULASYONLARLA DA TASIMA GUCUNU BELIRLEYIN. ELINIZDE 3-4 TANE FORMUL OLSUN.
SONUC OLARAK BU ETUTLE BU DEGERLERLE BU BINA BURAYA YAPILMAZ…
Selamlar…
Ahmet CELIKKOLLU